Alegeri 2024

PSD pregătește adaos plafonat la toate produsele românești. ”Marile magazine să nu mai calce în picioare producătorii locali!”

Social-democrații vor să plafoneze adaosul comercial pentru toate produsele românești. Retailerii nu au participat la ultima dezbatere din Parlament
23.05.2024 | 16:00
PSD pregateste adaos plafonat la toate produsele romanesti Marile magazine sa nu mai calce in picioare producatorii locali
PSD pregătește adaos comercial plafonat la toate produsele românești Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul intervine în scandalul privind eliminarea produselor românești de pe rafturile marilor magazine, după plafonarea adaosului comercial la o serie dintre acestea.

PSD pregătește adaos plafonat la toate produsele românești

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că executivul condus de șeful PSD Marcel Ciolacu va impune plafonarea adaosului comercial la toate produsele românești.

ADVERTISEMENT

O dezbatere în urma scandalurilor privind eliminarea produselor românești, cum ar fi înghețata de la Teleorman sau magiunul de Topoloveni, de pe rafturile unor mari retaileri a fost organizată de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat. Deși au fost invitați, reprezentanții supermarketurilor nu au participat.

„Noi reprezentăm aici în Parlament exact cetățenii României, care sunt și consumatori. Anul trecut am avut o creștere de 21% la decesele din cauza cancerului de colon.

ADVERTISEMENT

Înghițim tot felul de produse de calitate îndoielnică, ca să nu mai vorbim de faptul că la unele din aceste produse au acces și copiii.

Ei astăzi au sfidat Parlamentul României și eu cred că acesta este rodul unor înțelegeri între ei de a nu veni!”, a declarat senatorul PSD, Dănuț Cristescu, potrivit unui comunicat al formațiunii politice.

ADVERTISEMENT

Ulterior, reprezentanții retailerilor au motivat că n-ar fi știut de ședința comisiei din Senat. „După aproximativ două ore de dezbateri, senatorii au decis să trimită fiecărui mare retailer o serie de întrebări, urmând să fie apoi invitați la o ședință ulterioară.

Aceasta este a doua reunire a Comisiei pe această temă, la prima întâlnire discuțiile s-au purtat cu oficialii Consiliului Concurenței”, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

OUG pentru adaos plafonat la produsele românești

Scandalurile legate de produsele românești au apărut după ce o înghețată produsă la Teleorman a fost delistată de 7 din cele 10 supermarketuri din țara noastră.

Ulterior, magiunul de Topoloveni a fost scos de pe raftul unui mare lanț de magazine, după ce a fost introdus pe lista celor 21 de alimente care au adaos comercial plafonat la 20%, în condițiile în care, susține ministrul Agriculturii, magiunul avea adaos de aproape 100% față de cel de import unde era de maximum 25%.

„Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu. Ministrul a mai precizat că prețurile pentru produsele alimentare care au adaosul comercial plafonat au scăzut cu peste 30%. În plus, subliniază oficialul, produsele românești au adaos comercial și de 60%.

„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.

Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a declarat Florin Barbu, la Prima News.

Ordonanța de Urgență privind plafonarea la produsele românești va fi gata în aproximativ două săptămâni.

Material realizat la comanda Partidului Social Democrat 

ADVERTISEMENT
Roberto Baggio, bătut de hoți de față cu familia sa și sechestrat în...
Roberto Baggio, bătut de hoți de față cu familia sa și sechestrat în propria casă. A ajuns la spital
Kyle Walker, susținut la Euro 2024 și de soție, și de amantă. Oamenii...
Kyle Walker, susținut la Euro 2024 și de soție, și de amantă. Oamenii de ordine nu le lasă să se apropie una de alta
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
"Am rămas fără 2.500 de lei". Un tânăr povesteşte cum i-au fost furaţi banii din cont în timp ce îşi rezerva vacanţa
Ce a putut dezvălui cea mai cunoscută amantă din România despre milionarul român...
Ce a putut dezvălui cea mai cunoscută amantă din România despre milionarul român care şi-a înşelat soţia cu ea timp de 16 ani!
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
700 de lei ÎN PLUS pe lângă pensie. Un nou ajutor financiar pentru...
700 de lei ÎN PLUS pe lângă pensie. Un nou ajutor financiar pentru anumiți pensionari
Fotbalist susținut în tribună de SOȚIE și de AMANTĂ la EURO 2024! FOTO
Fotbalist susținut în tribună de SOȚIE și de AMANTĂ la EURO 2024! FOTO
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Alexandru Ciucu și Alina Sorescu, din nou împreună. Designerul a confirmat totul: „O...
Alexandru Ciucu și Alina Sorescu, din nou împreună. Designerul a confirmat totul: „O să mergem în Italia”
Ce scrie un ziar german despre Iohannis: „E îndoielnic că ar face față...
Ce scrie un ziar german despre Iohannis: „E îndoielnic că ar face față cerințelor unei funcții europene de top”
Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur pentru o colosală construcție...
Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur pentru o colosală construcție din beton și fier. Aceasta funcționează impecabil și astăzi