PSD, prima reacție după decizia CEDO: ”Nu avem nicio vină”

Traian Terzian   
în HotNews
05/05/2020, 17:43
PSD, prima reacție după decizia CEDO: ”Nu avem nicio vină”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a oferit prima reacție a partidului după decizia CEDO care i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat României. Sursă foto: Inquam Photos Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a oferit prima reacție a partidului după decizia CEDO care i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat României.

PSD, prima reacție după decizia CEDO

Lucian Romaşcanu a reacționat, marţi, la decizia CEDO în ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi și spune că aceasta sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi, iar PSD ”nu are niciun fel de vină” în acest caz.

”Primul comentariu pe care îl facem este acela cu care v-am obişnuit, deciziile justiţiei nu se comentează, cu atât mai puţin o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Orice decizie a unei instanţe judecătoreşti se aplică”, a declarat Romașcanu pentru Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nu este nicio surpriză că președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban dau vina pe PSD pentru condamnarea României la CEDO.

”Trebuie să înţelegem că această decizie este pe procedură şi nu este pe fondul cauzei”

”Nu are niciun fel de vină PSD. Curtea Europeană nu constată o abatere pe fond, ci doar o procedură şi ceea ce spune este faptul că doamna Kovesi nu a avut o cale de atac, nu a putut contesta raportul ministrului Justiţiei în care propunea preşedintelui demiterea ei”, a afirmat Romașcanu.

Oficialul PSD a precizat că decizia CEDO sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi şi nu are efect reparator, deci nu o repune în funcţie de Laura Codruța Kovesi.

”E posibil să avem o problemă constituţională, aici neexistând această cale de atac pe aceste hotărâri şi aici trebuie intervenit şi reparat acest lucru. Trebuie să înţelegem că această decizie este pe procedură şi nu este pe fondul cauzei”, a continuat Romașcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că judecătorii de la Curtea Constituţională şi oamenii de specialitate trebuie să găsească o soluţie pentru această problemă constituţională, astfel încât cazuri de acest gen să nu se mai poată repeta.

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul împotriva României. Curtea a considerat că a fost o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În urma acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa PSD, iar premierul Ludovic Orban consideră că ”PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO” și că decizia luată de CCR privind revocarea lui Kovesi a fost „discutabilă” și ”contaminată de influența nefastă a PSD”.

Închide ×