News

PSD, primele variante pentru revizuirea Constituției! Ce proiect vor propune social democrații

12.06.2019 | 12:59
PSD primele variante pentru revizuirea Constitutiei Ce proiect vor propune social democratii
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat este la un pas să propună primele variante pentru revizuirea Constituției! Formațiunea politică a Vioricăi Dăncilă a creionat deja planul de revizuire și sunt pregătiți acum să-l arate opoziției. „Proiectul e gata”, au spus surse din conducerea PSD pentru știripesurse.ro. Conform sursei citate, PSD se gândește serios să negocieze cu celelalte grupuri parlamentare o revizuire mai largă a Constituției. Și la colegii de alianță, ALDE există discuții pentru o revizuire extinsă a Constituției.

PSD, primele variante pentru revizuirea Constituției!

Astfel, social-democrații își doresc consultări largi cu ocazia revizuirii, consultări la care să participe inclusiv Curtea Constituțională pentru a spune unde lasă Constituția loc de interpretări și care prevederi oferă premisele unor conflicte între instituții. Aproximativ șase luni de zile va dura întregul proces în Parlament. Partidul de guvernământ are două variante: înființarea unei comisii speciale comune a Parlamentului pentru revizuirea Constituției sau adoptarea prin cele două camere a unui proiect de revizuire, opțiune spre care PSD pare să încline.

ADVERTISEMENT

E foarte probabil ca o primă discuție să aibă loc, săptămâna viitoare, la Senat, într-o ședință comună a Comisiei Juridice și a Comisiei de Constituționalitate. De altfel,dacă se adoptă texte diferite în cele două camere și prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

PSD, primele variante pentru revizuirea Constituției! Constituție
Și liberalii vor o revizuire a Constituției. Sursa foto – facebook

Ce solicită liberalii în privința revizuirii

Liberalii au anunțat și ei că își doresc revizuirea constituției, dar strict pentru punerea în aplicare a referendumului. Astfel, PNL solicită interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență la Curtea Constituțională, singurul care poate face acest lucru în prezent fiind Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

PNL-ul ar accepta și inițiativa fără penali. „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”, mai spun liberalii.  Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.