News

PSD, proiect de lege pentru obligativitatea produselor românești în spitale, școli, unități militare, cantine și închisori

26.05.2020 | 14:54
PSD proiect de lege pentru obligativitatea produselor romanesti in spitale scoli unitati militare cantine si inchisori
ADVERTISEMENT

PSD, principalul partid de opoziție, vrea ca produsele românești să devină obligatorii în instituții de stat precum închisori, unități militare, spitale, cantine sociale şi școli.

PSD, proiect de lege pentru obligatorie a produselor românești în spitale, școli, unități militare și închisori

O serie de parlamentari ai Partidului Social Democrat, cărora li s-au adăugat alți câțiva independenți, au prezentat în Parlament o nouă formă, mult mai dură, a legii cu 51% produse românești în magazine.

ADVERTISEMENT

Acest nou proiect legislativ are ca scop ”susţinerea fermierilor, procesatorilor şi producătorilor din România precum şi asigurarea hranei pentru populaţie în cantităţile şi la calitatea necesare, prin asigurarea desfacerii produselor agricole româneşti, în primul rând, prin toate structurile de stat care/prin care se asigură consum colectiv (ca de exemplu: unităţi militare, spitale, cantine sociale, unităţi de învăţământ, penitenciare şi altele asimilate)”, conform Libertatea.

Printre cei care au semnat documentul se numără Băişanu Ştefan-Alexandru – deputat independent; Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela – deputat PSD; Gavrilescu Graţiela Leocadia – deputat independent; Nicolae Andrei – deputat PSD; Paraschiv Rodica – deputat PSD.

ADVERTISEMENT

La ce obligă proiectul PSD

Dacă proiectul PSD va deveni lege, respectivele structuri de stat vor fi obligate să achiziţioneze numai bunuri alimentare de producţie internă, realizate exclusiv din materii prime româneşti, cu excepţia situaţiei obiective în care acestea nu le pot fi puse la dispoziţie.

Această lege se este destinată tuturor persoanelor juridice de stat, care desfășoară relații comerciale cu produse alimentare, respectiv, în primul rând, tuturor structurilor de stat care/prin care se asigură consum colectiv

ADVERTISEMENT

În proiect se mai precizează că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va întocmi lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime românești.

Un rol important în proiect va juca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cel care va întocmi lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime româneşti. Aceasta din urmă se face publică pe site-ul ministerului.

ADVERTISEMENT

Legea Opoziției ar putea avea probleme cu UE. Acest demers care dorește să încurajeze producţia internă, ar putea avea însă probleme de legalitate, din perspectiva legislaţiei europene.

În urmă cu trei ani, Comisia Europeană a declanșat o primă etapă a procedurii de infringement în cazul României, pentru legea care obliga marii comercianți să vândă 51% produse locale.

ADVERTISEMENT