PNL a depus miercuri, la Senat, un proiect de lege care modifică Legea nr. 208/2015, inițiativă semnată de parlamentarii liberali Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu.
Senatorul Lucian Romașcanu a precizat care este poziția oficială a PSD la proiectul de lege prin care lui Klaus Iohannis i s-ar oferi posibilitatea să fie și președinte, și senator.
„Nu există o discuție în coaliție încă. Vom da drumul la procedurile parlamentare în Biroul Permanent, dar decizia politică nu este luată încă. Așteptăm și pozițiile publice ale celor din PNL”, a declarat Lucian Romașcanu pentru stiripesurse.ro.
Proiectul de lege îi dă posibilitatea președintelui României să candideze pe listele unui partid, la alegerile parlamentare, cu toate că se află încă în funcție. În cazul în care este ales senator sau deputat, șeful statului este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de președinte al României.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, are un Articol unic și introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
”Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se află în ultimele trei luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat.
În cazul in care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de președinte”.
Parlamentarii inițiatori ai proiectului de act normativ susțin în expunerea de motive că soluția legislativă își justifică urgența prin faptul că ”suntem în situaţia în care unor cetăţeni le este interzis dreptul de a fi aleşi, deşi îndeplinesc toate condiţiile constituţionale şi legale de a exercita acest drept”.
”Soluția legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece este în favoarea lărgirii conținutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental”, mai precizează liberalii, care completează că inițiativa legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat.