Alegeri 2024

PSD: România, creștere economică susținută în ultimele zece luni. ”Creșterea veniturilor salariale și economiilor au dus la creșterea consumului”

Creșterea economică se datorează creșterii și protejării veniturilor românilor, spun social-democrații. Astfel, consumul privat a revenit la nivelul pre-pandemic
17.05.2024 | 16:00
PSD Romania crestere economica sustinuta in ultimele zece luni Cresterea veniturilor salariale si economiilor au dus la cresterea consumului
Economia României este în creștere, anunță PSD Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Veniturile românilor au crescut, la fel ca și economiile românilor. Iar cea din urmă creștere a fost favorizată de plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie, spun social-democrații.

PSD: România, creștere economică susținută în ultimele zece luni

„România a înregistrat o creștere economică susținută în ultimele zece luni, de la preluarea guvernării de către Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Un factor al evoluției economice pozitive îl reprezintă redresarea consumului privat la un nivel similar perioadei pre-pandemice, favorizat de creșterea veniturilor salariale, dar și a economiilor românilor realizate ca urmare a plafonării prețurilor la alimentele de bază și la energie”, se arată într-un comunicat transmis de PSD.

Într-un raport al Comisiei Europene, publicat în data de 15 mai, se precizează că activitatea economică a înregistrat un start pozitiv în 2024, iar consumul privat a crescut puternic „datorită creșterilor pensiilor și a salariilor din sectorul public. Comenzile noi din sectorul manufacturier sunt în creștere, iar sentimentul mediului de afaceri rămâne favorabil”.

ADVERTISEMENT

„Datele statistice arată că anul trecut, guvernarea social-democrată a dublat, practic, numărul de români care câștigă peste 1.000 de euro net lunar față de 2020, an în care nivelul a fost 702.143 de contracte de muncă.

La sfârșitul lunii martie 2024, datele INS arătau că salariul mediu net a ajuns la 5.185 de lei, cu circa 14% mai mult decât era în martie anul trecut.

ADVERTISEMENT

Mai mult, numărul de contracte de muncă cu normă întreagă și un venit de peste 1.000 euro net la sfârșitul anului 2023 era de 1.384.151, cu circa 33% mai mult decât cele 1.036.803 de contracte înregistrate în 2022”, mai precizează sursa citată.

”Creșterea veniturilor salariale și economiilor au dus la creșterea consumului”

Social-democrații mai spun că guvernul Ciolacu a îndeplinit promisiunile PSD de a proteja românii, mai ales pe cei cu venituri mici și medii.

ADVERTISEMENT

„În octombrie 2023, salariul minim brut pe economie a urcat la 3.300 de lei. Iar de la 1 iulie 2024, Premierul a discutat deja cu angajatorii ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.

În plus, de la 1 ianuarie 2025 va fi adoptat mecanismul european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE.

Politicile social-democraților de sprijinire a creșterii economice prin investiții, menite să crească nivelul de trai al românilor, determină o bună evoluție pe piața muncii”, mai arată comunicatul citat.

Conform datelor furnizate de INS, șomajul este în scădere față de anii anteriori. De asemenea, numărul de contracte de muncă remunerate cu salariul minim s-a redus cu circa 300.000 într-un singur an. În ianuarie 2024, numărul acestora era de circa 1,55 milioane, cu 17% mai puțin decât în ianuarie 2023.

În raportul său, Comisia Europeană a îmbunătățit, în previziunile economice de primăvară, estimările privind creșterea economiei României pentru anul 2024, prognozând o creștere de 3,3%, față de previziunea anterioară de 3,1%.

„Pentru întregul an 2024, inflația în scădere, creșterea veniturilor reale disponibile și relaxarea condițiilor financiare vor sprijini în continuare consumul privat.

De asemenea, consumul public rămâne solid și investițiile finanțate de UE în infrastructura publică sunt prognozate să continue la un ritm alert”, mai arată raportul CE.

Material realizat la solicitarea Partidului Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

ADVERTISEMENT