Alegeri 2024

PSD: Salariile românilor cresc de trei ori mai mult decât media europeană

Politicile PSD cresc salariile românilor cu 16,4%, de trei ori mai mult decât media europeană, anunță social-democrații, care citează cifrele Eurostat.
19.06.2024 | 12:40
PSD Salariile romanilor cresc de trei ori mai mult decat media europeana
Salariile românilor au crescut Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, în primul trimestru al acestui an, România a fost lider în UE în privința creșterii costului orar al forței de muncă.

PSD: Salariile românilor cresc de trei ori mai mult decât media europeană

Datele publicate de Eurostat la 17 iunie arată că românii câștigă cu 16,4% mai mult decât anul trecut. În perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu același interval din 2023, România a înregistrat o creștere de 16,4% a costului cu mâna de lucru, de trei ori mai mult decât media europeană. Creșterea generală a costului orar al forței de muncă în UE a ajuns la 5,5%, și la +5,1% în zona euro.

ADVERTISEMENT

„Costul orar cu mâna de lucru include atât costurile salariale, cât și cele non-salariale, cum ar fi contribuțiile sociale plătite de angajatori.

La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au crescut cu 5,8% în primul trimestru din 2024, iar costurile non-salariale au avut un avans de 4,8%.

ADVERTISEMENT

În România, creșterea generală a fost influențată de majorări în ambele componente, reflectând o dinamică complexă a pieței muncii.

Aceasta datorită eforturilor Partidului Social Democrat de a promova o creștere economică prin investiții masive în economie.

ADVERTISEMENT

La nivel macroeconomic, creșterea costului cu mâna de lucru reflectă o îmbunătățire a economiei și a condițiilor de muncă”, se arată într-un comunicat al social-democraților.

Datele Eurostat, coroborate de INS

Conform datelor analizate de Institutul Național de Statistică (INS), costul orar al forței de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o creștere de 16,45% în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

ADVERTISEMENT

Sectoarele cu cele mai mari creșteri au fost cel al construcțiilor (sector deja cunoscut pentru fluctuațiile sale semnificative pe seama cererii și ofertei sezoniere), cu 20,5%, cel al serviciilor, cu 15,9%, iar în industrie creșterea a fost de 14,4%.

„Aceste cifre sugerează un avans robust al veniturilor încasate de români în toate sectoarele majore ale economiei românești.

Aceste creșteri reflectă atât presiuni inflaționiste, cât și îmbunătățiri ale condițiilor de muncă și salariilor în diverse sectoare.

Pentru români, aceste creșteri aduc beneficii substanțiale, cum ar fi salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. În același timp, creșterea veniturilor reduce migrația forței de muncă și stimulează consumul intern, având un impact pozitiv asupra economiei în ansamblu”, mai spus social-democrații.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!