Alegeri 2024

PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor. Marcel Ciolacu: ”Sunt într-un dialog cu Comisia”

Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu este de acord cu solicitarea oficialilor de la Bruxelles de a înăspri regimul de taxare pentru microîntreprinderi.
03.06.2024 | 22:08
PSD se opune taxarii suplimentare a microintreprinderilor Marcel Ciolacu Sunt intrun dialog cu Comisia
Marcel Ciolacu, negocieri cu Comisia Europeană privind impozitarea microîntreprinderilor Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop
ADVERTISEMENT

Executivul și-a asumat public ca în anul 2024 să nu existe creșteri de taxe și impozite care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri și continuă dialogul cu Comisia Europeană, anunță social-democrații.

PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor

Conform datelor oficiale, microîntreprinderile sunt cel mai mare angajator la nivelul României și realizează aproximativ o treime din profitul net din economie.

ADVERTISEMENT

„S-au luat deja anumite măsuri (legate de microîntreprinderi n.r.) în primul și în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, și deja au venit anumite semne de întrebare.

Și am mai anunțat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o țară de mărimea României.

ADVERTISEMENT

De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri… Sunt într-un dialog cu Comisia și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune.

Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, este poziția exprimată public de premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Ce a cerut Comisia Europeană

Oficialii Comisiei Europene au propus Guvernului modificarea plafonului de 500.000 de euro a cifrei de afaceri până la care o companie este definită drept microîntreprindere și impozitarea suplimentară a microîntreprinderilor.

Executivul consideră că o astfel de  măsură ar afecta profund economia românească. Microîntreprinderile generează doar 12% din cifra de afaceri totală din economie, însă reprezintă 93% din  numărul total de companii.

ADVERTISEMENT

„În prezent, definirea unei microîntreprinderi este făcută prin pragul de 500.000 de euro pentru cifra de afaceri anuală. O valoare considerată esențială pentru a permite unei companii să crească.

Cota de impozit aplicabilă este de 1%, respectiv 3% dacă pe parcursul unui trimestru veniturile depășesc 60.000 de euro sau acestea sunt realizate din activități încadrate pe codurile CAEN menționate de Legea 296/2023, precum cele din IT, HoReCa, juridice, medicale.

În plus, microîntreprinderile angajează un sfert din forţa de muncă locală și se dovedesc a fi chiar mai profitabile decât marile companii, realizând peste o treime din profitul net total din economie.

Circa 830.000 de firme de tip microîntreprindere sunt pe plan local, dintre care 622.000 de companii au cifra de afaceri mai mare ca zero. Acestea realizează venituri totale de 309 miliarde lei”, arată reprezentanții PSD.

Material susținut de Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”