News

PSD se prăbușeste, PRO Romania i-a luat din electorat. Ce arată sondajele

14.05.2019 | 11:36
PSD se prabuseste PRO Romania ia luat din electorat Ce arata sondajele

Partidul Social Democrat are serioase probleme în sondajele de opinie. Partidul fostului premier al României, Victor Ponta, a luat o bună parte din electoratul socialiștilor. Conform ultimului sondaj realizat de institutul de cercetare sociologică INSCOP, la comanda Academiei Române, PRO România a crescut destul de mult.

PRO România ia din electoratul PSD, iar USR+ crește în sondaje

Astfel că, PNL ar fi votat la alegerile europarlamentare de 27,6% dintre români, în timp ce PSD se menține pe locul al doilea, cu doar 25,5%. Interesant este faptul că partidul lui Ponta vine din urmă cu 9,1%, un procent semnificativ, mare parte din electoratul PSD dezamăgit de actuala guvernare.

Pe a treia poziție în clasamentul INSCOP se află Alianța 2020 formată din partidele USR și PLUS, cu 16,5%. ALDE e la egalitate cu PRO România (undeva la 9,2%), iar UDMR și PMP nu ar trece pragul electoral de 5%, primul partid obținând doar 4,8%, iar al doilea 3,9% din voturile cetățenilor.

Victor Ponta, alături de o parte din echipa lui. Sursa foto: Facebook Pro România

39% dintre români anunță că merg sigur la vot

Situația arată și mai interesant dacă sunt luați în calcul doar participanții la sondaj care au susținut că vor merge sigur să voteze pe 26 mai 2019. Distanța dintre PSD și PNL s-ar micșora, adică 26,4% ar vota cu stânga și 26,1% cu dreapta. USR+ ar trece de 20%, iar PRO România și PMP ar lua 8,5% și 8,2%.

Conform Barometrului de Opinie Publică al României dat publicității astăzi, peste 39% dintre români spun că merg 100% la vot pe 26 mai. ”Datele politice sunt cele mai generatoare de interes. Nimeni nu spune din ce prezenţă au fost calculate cifrele anunţate la televizor în ultima lună.

Lucrul acesta trebuie explicat. Nu putem vinde publicului orice cifră ca prognoză electorală. Exit-poll-urile sunt altceva. Trebuie privite cu mare precauţie sondajele de dinaintea alegerilor”, a explicat Darie Cristea, conferenţiar Universitatea Bucureşti.

Pe 26 mai 2019, românii sunt chemați la urne să aleagă politicienii pe care vor să îi trimită în Parlamentul European să le reprezinte interesele. Sociologii spun că vom asista la alegerile în care orice scor este posibil.