News

Ședință de urgență la PSD, pentru stabilirea premierului. Grindeanu: “Nu ştiu dacă vom avea guvern săptămâna aceasta!”

Ședință de urgență la Partidul Social Democrat pentru planul de guvernare. Social-democrații au o întâlnire de la ora 11:00, în care este abordat subiectul intrării la guvernare alături de PNL și UDMR.
15.11.2021 | 10:44
Sedinta de urgenta la PSD pentru stabilirea premierului Grindeanu Nu stiu daca vom avea guvern saptamana aceasta
ADVERTISEMENT
15-11-2021
08:44

Sorin Grindeanu: Nu e gata programul de guvernare

Sorin Grindeanu a precizat că negocierile cu PNL încă nu s-au încheiat, fiind mai multe domenii asupra cărora nu s-au pus de acord cele două partide.

Este vorba despre capitolul justiție, unde nu a fost găsit un consens până acum. De asemenea, el a precizat că pentru creșterea veniturilor a fost nevoie de o analiză a execuției bugetare, pentru a stabili dacă aceste majorări pot fi susținute.

”E un capitol care nu a fost închis. Nu e gata programul de guvernare. Noi de aceea am început negocierile cerând execuția bugetară. Am venit cu propuneri pentru a crește veniturile.

E absolut necesar ca în această perioadă ca populația să fie ajutată. Nivelul de trai a scăzut, inflația e aproape 8%, e absolut necesar ca statul român să ajute populația”, a spus Grindeanu înaintea ședinței Consiliului Politic Național al PSD.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PSD a precizat că partidul pe care îl reprezintă trebuie să dea premierul, așa cum arată mandatul pe care îl au din partea Consiliului Politic Național.

 „Eu sunt membru PSD și eu v-am spus mandatul pe care îl avem noi astăzi din partea Consiliului Politic Național, acest mandat nu s-a schimbat, și anume acela ca Partidul Social Democrat să dea premierul.

În momentul în care, în urma negocierilor, există o modificare față de mandatul pe care îl avem dat de forul de conducere din partid, o să mergem în fața partidului și o să spunem la ce negociere s-a ajuns, iar partidul va decide dacă e de acord sau nu”.

Întrebat dacă vom avea guvern săptămâna aceasta, Sorin Grindeanu a spus că nu știe.

„E cea mai grea întrebare, nu știu”, a spus el.

Consiliul Politic Naţional al PSD se întrunește luni, de la ora 11, iar subiectul întâlnirii este votarea intrării la guvernare alături de PNL și UDMR.

Astfel, social-democrații au o întâlnire, de la ora 11, la sediul central al partidului, după ce au avut mai multe runde de negocieri cu membrii PNL.

ADVERTISEMENT

Așa cum am menționat deja, în ultimele zile au fost mai multe întâlniri între reprezentanții celor două partide și s-a ajuns chiar la eliminarea unor puncte care puteau să blocheze formarea alianței pentru guvernare.

Marcel Ciolacu: Mergem la președinte cu două variante de premier

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, declara că vor exista două variante de premier cu care se  va merge în fața liderului țării, iar acesta urmează să aleagă una dintre ele, așa cum este stabilit în Constituție.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a precizat că există și varianta ca președinții celor două partide, în acest caz el însuși și Florin Cîțu, să dețină funcția de prim-ministru prin rotație.

“Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru. (…)

ADVERTISEMENT

Este varianta, prima – prin rotaţie, preşedinţii celor două partide. Vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte. (…)

Eu aş dori ca fiecare să ne respectăm atribuţiile constituţionale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am”, a transmis Marcel Ciolacu, la Parlament.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD a vorbit despre taxa pe lux

Totodată, Marcel Ciolacu a vorbit și despre taxa pe lux, una cu care liberalii nu au fost de acord.

„Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (…) Nu trebuie să îl definesc eu. E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux”, a mai precizat el.

La rândul său, Florin Cîțu a informat că au existat discuții pentru funcția de premier și a precizat că pe masa președintelui României vor fi câteva opțiuni.

Abia apoi ele vor fi anunțate și public.

“În ceea ce priveşte premierul, noi am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi le vom anunţa public”, a spus Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT