News

PSD și PNL refuză să achite o datorie de 2,2 milioane euro, din timpul USL. Cele două partide primesc 3 milioane de euro lunar de la stat

PSD și PNL își împart nu doar guvernarea, ci și o datorie de peste două milioane de euro pe care o au de pe vremea când formau USL și își făceau campanie la comun.
21.11.2022 | 11:03
PSD si PNL refuza sa achite o datorie de 22 milioane euro din timpul USL Cele doua partide primesc 3 milioane de euro lunar de la stat
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au refăcut alianța PSD - PNL, care a mai existat pe vremea USL / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PSD și PNL, partidele care primesc cei mai mulți bani de la bugetul de stat, refuză să plătească o datorie de 11,2 milioane lei (aproximativ 2,25 milioane euro) pe care o au la un furnizor de materiale electorale, de pe vremea USL-ului. Anul trecut, societatea Amma Print a început procedura de executare silită a conturilor celor două formațiuni politice, însă acestea au reușit s-o suspende temporar, prin decizie judecătorească.

De ce nu vor să plătească PSD și PNL datoria USL

Litigiul a ajuns în faza de apel și se judecă la Tribunalul București, după ce, pe fond, contestația la executare formulată de PSD a fost admisă în parte. În acest proces, PNL este intervenient accesoriu, în condițiile în care procedura de executare a început și împotriva liberalilor.

ADVERTISEMENT

Cele două partide nu au contestat creanța, însă au invocat prescripția și statutul de succesor al vechii alianțe din vremea liderilor Ponta-Antonescu. Mai mult, avocații social-democraților spun că blocarea conturilor în vederea recuperării unei datorii atât de mari ar destabiliza cu totul activitatea politică a partidului.

Avocat: ”Indisponibilizarea de către executor ar crea dificultăți insumortabile în activitatea PSD”

”Astfel, a învederat că indisponibilizarea de către executor a unei sume considerabile (11.248.483,65 RON) pentru o perioadă greu de estimat din cauza aglomerării rolului instanţelor ar fi de natură să îi creeze dificultăţi insurmontabile în desfăşurarea activităţii PSD.

ADVERTISEMENT

A menţionat că procedura întoarcerii executării, care i-ar permite ca, în eventualitatea admiterii contestaţiei, să îşi recupereze suma poprită, presupune scurgerea unei perioade semnificative de timp.

Or, scopul suspendării executării în cadrul contestaţiei la executare este tocmai acela de a preîntâmpina producerea unor prejudicii grave, ireparabile, în patrimoniul contestatorului, ce ar putea să fie determinate de continuarea executării pornită în mod nelegal”, au arătat avocații angajați de PSD, potrivit FANATIK.

ADVERTISEMENT

Prima instanță a decis suspendarea executării

De asemenea, PSD a cerut ca în cauză să fie introduse și celelalte membre ale alianței, PUNR și ALDE, însă judecătorii nu au fost de acord.

Oficial, Uniunea Social-Liberală a fost dizolvată în decembrie 2020, însă, din punct de vedere legal, persoana juridică nu a fost lichidată. În aceste condiții, au explicat judecătorii, executarea silită nu se poate face împotriva unei alte persoane juridice decât cea care apare în contractele încheiate și neonorate.

ADVERTISEMENT

Persoana juridică USL nu a fost lichidată

”Având în vedere că răspunderea asociaţilor este una subsidiară conform art. 1889 alin. 1 Cod civil, instanţa reţine că în cauză nu poate fi efectuată direct executarea silită împotriva contestatorului, ci mai întâi trebuie să fie efectuată lichidarea persoanei juridice Uniunea Social Liberală – USL, urmând ca în cazul în care după efectuării lichidării obligaţiile cuprinse în titlul executoriu nu au putut fi plătite în totalitate în faza lichidării, aceste obligaţii să incumbe membrilor alianţei politice. În cauză nu a fost făcută dovada efectuării lichidării Uniunii Social Liberală – USL”, au arătat judecătorii în motivare.

PNL și PSD sunt cele mai mari partide politice din România și primesc cei mai mulți bani de la bugetul de stat, pentru a-și deconta cheltuielile și achita datoriile.

Câți bani încasează PSD și PNL de la statul român

Doar în luna noiembrie, Partidul Social Democrat a încasat o subvenție de 8,57 milioane lei prin intermediul Autorității Electoral permanente, în timp ce Partidul Național Liberal a încasat 7,26 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor (peste 70%) au mers către cheltuieli cu presa și propaganda.

SC Amma Print SRL este deținută în proporție de 85% de Mihail Volintiru, un fost lider PNL Dâmbovița, care a reușit să facă rost de multe contracte cu partidele politice, pentru producția de materiale electorale. În ultimii cinci ani, societatea a avut o cifră de afaceri însumată de aproape 200 de milioane de lei și un profit net de aproximativ 90 de milioane de lei.

Firma are ca obiect principal de activitate ”tipărirea broșurilor” și are pe rol zeci de procese cu partidele politice, care nu și-au plătit serviciile. De exemplu, în luna mai, Amma a pus sechestru pe conturile PNL Giurgiu pentru recuperarea sumei de 500.000 de lei, după soluționarea dosarului pe fond.

ADVERTISEMENT