News

PSD, somat să îi retragă sprijinul politic lui Vasile Dîncu. Ludovic Orban: ”Pune în pericol scutul de la Deveselu”. Replica MApN: ”Speculații”. Update

Ludovic Orban cere Partidului Social Democrat să-i retragă sprijinul politic lui Vasile Dîncu, actualul ministru al apărării.
29.09.2022 | 17:55
PSD somat sa ii retraga sprijinul politic lui Vasile Dincu Ludovic Orban Pune in pericol scutul de la Deveselu Replica MApN Speculatii Update
Vasile Dîncu, somat să se retragă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-09-2022
14:56

MApN reacționează după acuzele lui Orban: ”Speculații”

Ministerul Apărării consideră ”speculații care nu au legătură cu realitatea” declarațiile făcute de Ludovic Orban, cel care cerea demisia lui Vasile Dîncu.

”Informaţiile apărute în spaţiul public care acreditează ideea că Ministerul Apărării Naţionale intenţionează sau ar fi luat în discuţie relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparţinând SC LIDL România SCS, reprezintă speculaţii care nu au legătură cu realitatea. Toate demersurile întreprinse de MApN în legătură cu această situaţie au fost şi vor fi realizate cu respectarea strictă a cadrului legal şi au ca unic obiectiv asigurarea funcţionării sistemului radar în parametrii optimi, în aceeaşi locaţie de dispunere”, a transmis MApN.

”Ministerul Apărării Naţionale nu a fost înştiinţat şi nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizaţiei de construcţie nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Judeţean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcţie, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcţie în discuţie au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistenţă supraterană, dată la care unitatea a sesizat situaţia prin raport către eşalonul superior”, a mai transmis ministerul.

Fostul lider PNL susține că Dîncu pune în pericol scutul de la Deveselu, tocmai în contextul în care Vladimir Putin amenință Europa cu arme nucleare.

Orban cere demiterea ministrului Vasile Dîncu

”Ministrul Apărării ne lasă fără apărare. În comuna Cârcea este amplasat un radar care are obiectivul de apărare a scutului de la Deveselu contra atacurilor aeriene de joasă înălţime. Scutul de la Deveselu este un element cheie al sistemului defensiv anti-rachetă, care are rolul de a proteja ţările NATO contra unui eventual atac nuclear rusesc.

ADVERTISEMENT

Tot în comuna Cârcea este primar din 2004 Valerică Pupăză, de la PSD. Domnul Pupăză este şi proprietar de terenuri din comună şi se ocupă de tranzacţii imobiliare. Una a ajuns în atenţia opiniei publice. Vânzarea unui teren de 235.000 de metri pătraţi către LIDL pentru construirea unui depozit”, și-a început Orban mesajul pe Facebook.

Orban subliniază că radarul din această comună e pus în pericol de anumite decizii luate de Vasile Dîncu și de Valerică Pupăză.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării, după emiterea autorizaţiei de construcţie, atacă perfect justificat în instanţă autorizaţia pentru a bloca lucrările de construcţie a depozitului pentru că afectează funcţionalitatea radarului, făcându-l aproape inutil şi lăsând fără apărare scutul de la Deveselu. În cursul procesului, ministerul care a atacat autorizaţia îşi schimbă poziţia şi ajunge la o înţelegere extrajudiciară cu LIDL prin care renunţă la acţiune şi se angajează să relocheze radarul pe cheltuiala NATO”, transmite Ludovic Orban.

Liderul actual al partidului Forța Dreptei a continuat pe același ton: ”Absolut scandalos! Pentru a nu deranja primarul pesedist, care a băgat în propriile buzunare milioane de EURO, preşedintele Consiliului Judeţean ( tot PSD ), care a semnat certificatul de urbanism şi autorizaţia de construcţie, ambele ilegale, şi alţi actori implicaţi în acest tun imobiliar, ministrul PSD al apărării, Vasile Dâncu, nu numai că nu face plângere penală contra celor care au călcat în picioare legea, dar renunţă şi la procesul intentat LIDL şi autorităţilor locale pentru anularea autorizaţiei şi oprirea construcţiei ilegale”.

ADVERTISEMENT

”Ministrul apărării pune în pericol scutul de la Deveselu chiar în timp ce Putin şi alţi lideri de la Kremlin ameninţă cu folosirea armei nucleare. Noroc că un judecător de la Tribunalul din Craiova a anulat înţelegerea extrajudiciară dintre MAPN şi LIDL.

Deşi acest tun imobiliar a fost prezentat în media independentă, până astăzi instituţiile statului care au competenţe legale nu au făcut nimic. Preşedintele tace. CSAT tace. DNA tace. Premierul Ciucă, fost şef al statutului major, originar din Dolj şi chiar senator de Dolj, tace complice. Ciolacu, şeful PSD, tace şi el mâlc. Se încearcă în mod clar „punerea batistei pe ţambal”, muşamalizarea acestei tranzacţii veroase.

ADVERTISEMENT

Îi cer public preşedintelui PSD să îi retragă sprijinul politic atât lui Vasile Dâncu, ministrul apărării, cât şi primarului PSD din Cârcea şi preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj. Îi cer Premierului Ciucă şi Preşedintelui Iohannis să îl demită de urgenţă pe Vasile Dâncu din funcţia de ministru al apărării pentru punerea în pericol a siguranţei naţionale. Solicit public şefului DNA să demareze imediat o anchetă penală pentru identificarea şi pedepsirea vinovaţilor”, a concluzionat Orban.

ADVERTISEMENT