ADVERTISEMENT
News

PSD somează CNSU, după anunțarea măsurilor de relaxare. “Sunt discriminatorii și neconstituționale”

PSD cere modificarea măsurilor de relaxare aplicate cu data de 1 iunie.
Autor: Anca Flondor | 28.05.2021 | 17:34
PSD somează CNSU, după anunțarea măsurilor de relaxare.
PSD somează CNSU, după anunțarea măsurilor de relaxare. "Sunt discriminatorii și neconstituționale" foto: hepta.ro

PDS a cerut de urgență guvernului să revizuiască decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, privind măsurile de relaxare care se vor aplica de la 1 iunie.

ADVERTISEMENT

Potrivit social-democraților acestea sunt “discriminatorii și neconstituționale”.

PSD somează CNSU, după anunțarea măsurilor de relaxare

Social-democrații sunt nemulțumiți după ce au fost anunțate măsurile de relaxare aplicate de la 1 iunie și cer guvernului o revizuire a acestora. PSD spune că măsurile luate de CNSU sunt “discriminatorii”, pentru că interzic participarea persoanelor nevaccinate anti-COVID la mai multe evenimente.

PSD subliniază că în Uniunea Europeană persoanele au parte de un tratament egal dacă îndeplinesc unul dintre cele trei criterii: vaccinare, test negativ, imunizare prin boală.

Măsuri “discriminatorii și neconstituționale”

“PSD somează Guvernul să revizuiască imediat decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență care conține numeroase elemente de discriminare a unor largi categorii de cetățeni, contrar principiilor adoptate la nivelul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Atâta timp cât în România nu există nicio lege adoptată de Parlament care să prevadă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19, orice discriminare pe acest criteriu este ilegală și neconstituțională.

Interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evenimente cu un număr mai mare de persoane decât cel precizat în decizia CNSU, chiar dacă acestea au fost testate negativ sau au fost imunizate prin boală, este o abordare neconstituțională și anti-europeană”, se arată în comunicatul de presă al PSD.

Raed Arafat, despre măsurile de relaxare

După anunțarea noilor măsuri de relaxare, Raed Arafat a fost întrebat de jurnaliști dacă nu consideră că poate fi vorba de discriminare. Și asta pentru că sunt măsuri diferențiate pentru persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU a spus că exisă trei variante: vaccinarea, prezentarea de test negativ de coronavirus sau trecere prin boala, atunci când se merge la un eveniment. De asemenea organizatorii sunt cei care trebuie să se asigure că toate persoanele invitate îndeplinesc una dintre condiții.

“Dacă nu aveam suficient vaccin, dacă nu aveam acces la vaccin, atunci era o problemă, dar vaccin există, doze sunt, totul există, asta înseamnă că oricine poate să meargă să se vaccineze, nu mai există limite.

ADVERTISEMENT

De aici nu mai este problema de discriminare, ci este o măsura de sănătate publică”, a declarat Raed Arafat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!