Alegeri 2024

PSD: Strategia de investiții pentru creștere economică sustenabilă transformă în bine industria

Social-democrații anunță că strategia de investiții pentru creștere economică sustenabilă a României înseamnă dezvoltare, dar și transformarea industriei naționale.
25.05.2024 | 17:27
PSD Strategia de investitii pentru crestere economica sustenabila transforma in bine industria
Politicile economice transformă industria Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Industria românească este în plin proces de trecere de la un segment economic axat pe vânzarea de materii prime și producția de mărfuri cu rată redusă de profit spre unul din care se poate obține o valoare adăugată mare.

PSD: Strategia de investiții transformă în bine industria

Acest lucru este confirmat de datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) la 17 mai potrivit cărora „industria chimică a crescut cu 14,5% față de aceeași perioadă a anului anterior, industria metalurgică, cu 11,4%, industria hârtiei cu 9,1%, industria mijloacelor de transport cu 8,8%, iar prelucrarea lemnului cu 6,8%.

ADVERTISEMENT

Sunt industrii în care valoarea adăugată este mare, care folosesc majoritar resurse și materii prime din România, forță de muncă bine plătită și calificată și care contribuie la o creștere economică sustenabilă.

În contrapartidă, fabricarea produselor textile a scăzut cu 12,9%, a produselor de îmbrăcăminte cu 21,3%, a încălțămintei cu 28,7%, repararea mașinilor cu 22,1% și a produselor farmaceutice cu 18,5%.

ADVERTISEMENT

Aceste industrii sunt considerate ‘paradisul lohn-ului’, în care se folosește preponderent mână de lucru necalificată sau puțin calificată locală, considerată ‘ieftină’ pe plan internațional.

Materiile prime folosite în aceste industrii sunt importate de cele mai multe ori, ulterior prelucrate, apoi exportate din nou”, arată social-democrații într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Creșterea veniturilor ajută la transformarea economiei

Reprezentanții PSD explică și că, prin majorarea salariului minim brut, dar și prin stimularea investițiilor ce au avut ca rezultat trecerea câștigului salarial mediu net de pragul de 1.000 de euro lunar, politicile de creștere a veniturilor contribuie la rândul lor la transformarea economiei naționale.

„Salarii mai mari pentru angajați înseamnă creșterea atractivității României pentru industriile axate pe produse, mărfuri și servicii cu valoare adăugată mare, și inevitabil la reducerea ponderii unor instrumente precum lohn-ul, prin definiție activitate economică ce nu creează un avantaj durabil economiei locale.

ADVERTISEMENT

Această tendință este susținută și de faptul că numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut în 2024 cu aproximativ 17% față de anul trecut, rezultat direct al măsurilor propuse de PSD și care au avut drept scop creșterea salariilor pentru cei cu venituri mici.

Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, publicat în ianuarie în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, arată intenția Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării”, mai arată reprezentanții social-democraților.

Material realizat la solicitarea Partidului Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

ADVERTISEMENT