Alegeri 2024

PSD susține avansul economiei: ”Vânzările din comerț, +8% față de 2023”

Social-democrații susțin că efectul politicilor de protecție a puterii de cumpărare sunt vizibile în creșterea afacerilor din retail.
09.07.2024 | 15:50
PSD sustine avansul economiei Vanzarile din comert 8 fata de 2023
Vânzările din comerțul cu amănuntul, în creștere față de anul trecut Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

În primele cinci luni ale acestui an, afacerile din comerțul cu amănuntul au înregistrat o creștere de 8% comparativ cu aceeași perioadă a 2023, informează PSD, citând datele Institutului Național de Statistică (INS).

PSD susține avansul economiei

Cifrele publicate luni de INS arată că „bunele rezultate din comerț au fost susținute de mai ales de produsele nealimentare şi de carburanți. Doar în luna mai, creşterea vânzărilor a fost de 5,7% față de mai 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit INS, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate creșterea pentru ianuarie – mai 2024 a fost de 6,4% față de același interval al anului trecut”.

Vânzările din comerțul cu amănuntul sunt susținute de plafonarea adaosului comercial decisă de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu, măsură care a crescut și puterea de cumpărare a românilor.

ADVERTISEMENT

„În primele cinci luni, vânzările din retail au crescut datorită produselor nealimentare (+13,3%) și carburanților (+4,5%), în timp ce vânzările de alimente, băuturi și tutun au crescut cu 3,5%.

Ajustat sezonier, produsele nealimentare au crescut cu 11,5%, carburanții cu 3,7%, iar alimentele, băuturile și tutunul cu 2,8%. În mai, comparativ cu 2023, creșterea a fost de 5,7%.

ADVERTISEMENT

Deși retailerii au criticat plafonarea adaosului de către PSD, aceasta s-a dovedit benefică pentru economie și cetățeni, stimulând consumul privat, un motor esențial al creșterii economice în T1 2024.

De exemplu, consumul privat a crescut în aprilie 2024 cu 9,5% față de aceeași perioadă a anului 2023”, au mai precizat social-democrații.

ADVERTISEMENT

Eurostat: România, printre primele locuri din UE la creșterea față de mai 2023

Creșterea din sectorul comerțului cu mănuntul din România este confirmată și de datele la nivelul UE, publicate de Eurostat. Țara noastră a înregistrat a treia cea mai mare creștere, după Luxemburg și Croația.

„În luna mai, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro și cu 0,6% în Uniunea Europeană față de aceeași perioadă din 2023. Cele mai semnificative avansuri s-au înregistrat în Luxemburg (10,4%), Croația (8,4%) și România (6,5%), conform Eurostat.

În UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au urcat cu 0,7%, iar cele de produse non-alimentare cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili auto au scăzut cu 0,8%. Comparativ cu luna precedentă, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,1% atât în zona euro, cât și în UE”, a mai precizat sursa citată.

Articol susținut de PSD

ADVERTISEMENT