Alegeri 2024

PSD susține un preț de referință la reparațiile prin RCA. „Ora de manoperă în service a crescut cu aproape 40%”, spun social-democrații

PSD explică de ce cere plafonări la reparațiile prin intermediul RCA: „Ora de manoperă în service a crescut cu aproape 40%”, spun social-democrații
15.05.2024 | 20:31
PSD sustine un pret de referinta la reparatiile prin RCA Ora de manopera in service a crescut cu aproape 40 spun socialdemocratii
Marcel Ciolacu susține protejarea clienților în fața creșterii costurilor asigurărilor obligatorii / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), prețul orei de manoperă în service a crescut cu aproximativ 40%, aceasta fiind și explicația unei noi plafonări dorite de social-democrați la reparațiile pe RCA, arată PSD.

Consecințe asupra prețului polițelor RCA

Clienții service-urilor auto trebuie să plătească prețuri din ce în ce mai mari, tarifele crescând de la an la an. Potrivit statisticilor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), prețurile au crescut în medie cu 36% în perioada 2020-2023, cu consecințe asupra prețului polițelor RCA de asigurare, arată PSD.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), principalele cheltuieli ale companiilor de asigurare sunt reprezentate de plata daunelor. Spre exemplu, în primele nouă luni ale anului trecut rata privind daunele a fost de 74,4%, iar în anul precedent această rată a fost de aproximativ 80%.

„Ca răspuns al nemulțumirilor celor 10 milioane de asigurați din România, parlamentarii social democrați susțin introducerea unui preț de referință în cazul reparațiilor pe polița de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA)”, arată PSD.

ADVERTISEMENT

Amendamentele depuse la legea existentă urmăresc plafonarea tarifelor maxime pe oră de manoperă percepute de service-urile care efectureză reparații auto pe RCA. Astfel, „clienții nu mai sunt vulnerabili în fața scumpirilor excesive, în unele situații prețurile practicate fiind pur speculative”, spun social-democrații.

„Practic, prin fixarea unui tarif maxim pe oră pentru astfel de servicii, atelierele auto care depășesc acest plafon vor fi obligate să ajusteze prețurile pentru a se încadra în limita stabilită.

ADVERTISEMENT

Nevoia reglementării vine în contextul în care anumiți furnizori taxează excesiv serviciile de reparații decontate de asiguratori, fapt care duce la scumpirea polițelor RCA și, în final, se răsfrânge tot în buzunarul românilor”, arată PSD.

Diferențe mari între județe

Social-democrații arată că în unele județe se constată diferențe mari între costurile de manoperă, fapt care creează suspiciuni în ce privește „modul obiectiv în care ar trebui să fie stabilite tarifele pentru manopera în service-urile autorizate”.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Consiliul Concurenței a dat în mod repetat semnale privind necesitatea de a se introduce în legislația privind RCA a unui tarif de referință cu privire la ora/manoperă în atelierele service care sunt autorizate să efectueze reparații care vor fi decontate via RCA, spun social-democrații.

Potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, anul trecut, județele în care s-a înregistrat cel mai mare tarif mediu la manoperă/oră au fost Brăila (226 lei), Tulcea (187 lei), Satu Mare (183 lei). În privința Capitalei, în 2023, costul mediu manoperă/oră a fost de 179 de lei.

Material realizat cu sprijinul PSD

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii