Alegeri 2024

PSD: „Transportul subteran, non-subiect pentru Nicușor Dan”. 4,3 miliarde de euro investiți de Guvernul Ciolacu în metrou, spun social-democrații

PSD investește 4,3 miliarde de euro în metroul bucureștean. „Transportul subteran, non-subiect pentru Nicușor Dan”, spun social-democrații
06.06.2024 | 17:00
PSD Transportul subteran nonsubiect pentru Nicusor Dan 43 miliarde de euro investiti de Guvernul Ciolacu in metrou spun socialdemocratii
PSD îi reproșează primarului general că nu a preluat Metrorex / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul Marcel Ciolacu a anunțat, în această săptămână, că în rețeaua metroului din București se vor investi peste 4,36 miliarde de euro, un proiect care face parte din planul social-democraților pentru Capitală, prin candidata PSD la Primăria Generală, Gabriela Firea. Acest plan urmărește soluții pentru un trafic rutier mai fluid și pentru creșterea calității transportului în comun, două mari probleme ale orașului.

PSD: Metroul nu „a fost prioritar” pentru primarul general

PSD afirmă că un transport în subteran mai eficient, în condițiile în care metroul este un mijloc de transport din cele mai ecologice și care, în plus, ajută la reducerea traficului, „nu a fost prioritar” pentru actualul primar general, Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

„Cifrele arată astfel că cele mai mari contracte pentru extinderea metroului în Capitală sunt meritul unor lideri PSD, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță”, spun social-democrații.

Gabriela Firea, candidata social-democraților la funcția de primar general, susține că va milita pentru atragerea de bani europeni pentru proiecte majore de infrastructură. „Voi milita pentru atragerea de fonduri nerambursabile, alături de colegii noștri din Parlamentul European. Relația dintre București, România și Uniunea Europeană este esențială și avem un profit enorm până acum, peste 1 miliard de euro în Capitală și aproape 70 miliarde de euro la nivel național”, a declarat Firea.

ADVERTISEMENT

2,5 miliarde de euro pentru Magistrala 4, atrași de social-democrați la Sectorul 4

O cerere de finanțare de 2,5 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, a fost deja depusă de Primăria Sectorului 4, arată PSD, iar fondurile vor putea fi accesate via „Programul transport” al UE 2021-2024, precizând că „proiectul se află deja în faza de licitație”.

Noua magistrală M4 va avea 14 stații distribuite pe o lungime de aproape 12 kilometri, care vor lega stațiile Gara de Nord 2 de Gara Progresul, metroul trecând prin sectoarele 1, 4, și 5, dar și prin comuna Jilava (județul Ilfov).

ADVERTISEMENT

„Staţiile vor fi amenajate conform celor mai noi cerinţe pentru securitate la incendiu şi vor fi adaptate pentru un acces facil al persoanelor cu dizabilităţi. Staţiile vor avea şi sisteme de protecţie a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă şi uşi automate la marginea peroanelor, după modelul celor din Paris”, afirmă social-democrații.

„În tot mandatul la PMB, Nicușor Dan a evitat preluarea Metrorex”

PSD mai arată și că Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a apelat, de la primirea mandatului, la Primăria Capitalei să preia Metrorex, „dar Nicușor Dan a evitat să facă vreun demers în această direcție”, spun social-democrații.

ADVERTISEMENT

„Sunt absolut uimit… E singurul primar de după Revoluţie care nu a vrut şi nu vrea să preia metroul. Nu poţi discuta despre un sistem integrat de transport în Bucureşti fără metrou. Din acest punct de vedere, Metroul trebuie să meargă la Primăria Generală. Nu înţeleg de ce refuză… Vă rog să vă aduceţi aminte campania din 2020 când ne desena sistemul integrat din Bucureşti care includea Metroul. Cum poţi să vorbeşti de un sistem integrat de transport fără Metrou”, a declarat Sorin Grindeanu.

„Motivul invocat de Nicușor Dan este bugetul companiei de stat și recunoaște că nu ar putea să gestioneze o astfel de companie”, arată PSD. „’Ar fi fost o aventură să preiei şi Metroul, fără să ai garanţia că Guvernul îţi va da banii’, a spus Nicușor Dan, deși Transporturile spun altceva. În 2024, Metrorex a primit de la bugetul de stat 900 de milioane de lei”, afirmă social-democrații.

1,87 miliarde de euro pentru M6

Potrivit HG 496/2017, „Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni, Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni” este o lucrare de utilitate publică de interes național care vine în întâmpinarea necesității creșterii gradului de acoperire al rețelei Metrorex. Prin acest proiect, „se asigură nevoile de mobilitate ale persoanelor prin dezvoltarea reţelei de transport trans european (TEN-T), finanţat din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile. Contractul este în valoare de 1,87 miliarde de euro”, precizează PSD.

„PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%”, mai arată social-democrații.

Material realizat la solicitatea Partidului Social Democrat – Alianța PSD-PNL

 

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită