News

PSD vrea să instituie o nouă taxă pentru sănătate, fără să dea înapoi banii din „taxa de viciu”. Ministerul Sănătății, lăsat fără miliarde de lei anual din 2018

PSD vrea să impună o taxă de solidaritate asupra marilor companii pentru a finanța domeniile sănătățiii și educației, deși tot social-democrații au fost cei care au scos taxa de viciu din bugetul Ministerului Sănătății.
14.06.2022 | 18:33
PSD vrea sa instituie o noua taxa pentru sanatate fara sa dea inapoi banii din taxa de viciu Ministerul Sanatatii lasat fara miliarde de lei anual din 2018
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat o nouă taxă pentru sănătate și educație Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul PSD-PNL caută bani pentru a-și finanța cheltuielile, inclusiv prin impunerea unei taxe de solidaritate asupra marilor companii, cu un procent estimat între 0,5% și 1%, susținută de către social-democrați. Până acum, liberalii s-au opus în cadrul discuțiile din coaliție, astfel că PSD a venit cu o variantă cosmetizată a acestei taxe.

De la „taxa de solidaritate” la „taxa pe educație și sănătate”

Astfel, s-a convenit ca „taxa de solidaritate” să fie rebotezată drept „taxă pe educație și sănătate”, urmând ca banii astfel obținuți să fie folosiți pentru investiții în aceste domenii. Taxa ar urma să fie instituită începând cu anul 2023.

ADVERTISEMENT

După discuțiile din coaliție de marți, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a confirmat că o taxă ar putea fi instituită special pentru finanțarea celor două domenii. „Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a declarat Câciu. Măsura ar face parte dintr-un pachet fiscal mai amplu care ar trebui convenit definitiv în perioada următoare.

Teoretic, crearea unui fond special pentru domeniile sănătății și educației ar putea fi o idee bună. Nu ar fi prima dată când o taxă ar fi creată pentru a finanța doar un anume tip de cheltuieli, însă statul român are antecedente când a deturnat fondurile pe care le-a obținut prin taxarea contribuabililor, iar cei care au făcut acest lucru au fost chiar social-democrații întrucât în timpul pecedentei guvernări PSD banii din taxa de viciu au fost luați de la Ministerul Sănătății și trimiși la Ministerul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Banii din „taxa pe viciu”, o tentație irezistibilă

În 2006, în timpul guvernării Alianței Dreptate și Adevăr (PNL-PD), a fost impusă așa-numita „taxă pe viciu”, care-i lovea pe băutorii și fumătorii din România care au ajuns să plătească mai mult pentru băuturile spirtoase și țigări. Banii astfel încasați se duceau direct în bugetul Ministerului Sănătății, aceștia fiind un venit cert al MS. Timp de 12 ani, domeniul sănătății a beneficiat de acești bani asupra cărora contabilii de la Finanțe nu aveau niciun cuvânt de spus.

Asta până la adoptarea celebrei OUG 114/2018 de către guvernul Dăncilă. Prin acest act normativ, banii colectați din taxa de viciu erau colectați la Ministerul de Finanțe care, ulterior, putea să-i distribuie cum vrea, deși principiul inițial care a stat la baza taxei a fost finanțarea exclusiv a domeniul sănătății cu bani strânși de la o categorie cu un risc de sănătate mai mare decât restul populației.

ADVERTISEMENT

Astfel, Ministerul Sănătății a rămas fără o resursă financiară importantă. Potrivit unor date publicate de către cursdeguvernare.ro, în anul 2020 accizele la tutun, băuturi alcoolice și jocuri de noroc au reprezentat peste 17 miliarde de lei în anul 2020. Din această sumă, taxa pe viciu reprezintă 12%, ceea ce ar face ca Ministerul Sănătății să încaseze direct, fără să mai stea cu mâna întinsă la ministrul de Finanțe, aproape 2 miliarde de lei anual.

Cele 2 miliarde pe an au fost luate de la Ministerul Sănătății și nu au mai fost date înapoi nici până în ziua de astăzi. Guvernul Orban a anulat o parte din prevederile OUG 114, însă nu și pe aceea referitoare la taxa pe viciu, iar coaliția PNL-PSD de astăzi ignoră faptul că o taxă deja instituită pentru finanțarea sănătății nu mai ajunge acolo unde ar fi trebuit.

ADVERTISEMENT

O lege ascunsă la sertar de majoritatea parlamentară

Un grup de parlamentari USR a vrut să corecteze această situație, iar în noiembrie 2021 au inițiat un proiect de lege care stipula revenirea la situația dinaintea adoptării OUG 114/2018. Au trecut mai bine de șase luni de la depunerea proiectului la Senat, însă proiectul nici măcar nu a fost trimis la Comisia de sănătate pentru elaborarea raportului.

Cu o alocare de sub 6% din PIB, la jumătatea mediei UE, sistemul public de sănătate din România este subfinanţat, iar rezultatele sunt dramatice. Infrastructura de sănătate este inadecvată, cu clădiri vechi, pe alocuri insalubre, cu circuite improprii, cu autorizaţii de funcţionare temporare şi planuri de conformare perpetue; dotare precară, personal insuficient, materiale sanitare puţine şi de slabă calitate. Mai mult, finanţarea este din surse multiple, impredictibile, veniturile proprii ale ministerului sănătăţii fiind o proporţie prea mică din ansamblul bugetului”, se spunea în expunerea de motive a proiectului.

În cazul adoptării, banii din „taxa pe viciu” vor fi utilizați pentru finanțarea programelor naționale de sănătate, achiziționarea de echipamente şi aparatură medicală pentru dotarea spitalelor, reabilitarea infrastructurii unor spitale, cheltuieli de capital aferente unor obiective de investiţii, rezerva Ministerului Sănătăţii pentru situaţii speciale ș.a.

Se pare însă că partidele de la putere, în loc să folosească banii în scopul pentru care au instituit taxa, acum preferă să instituie o altă taxă pentru același lucru. Rămâne de văzut câtă vreme guvernanții se vor abține să deturneze și fondurile obținute prin noua taxă.

ADVERTISEMENT