News

PSD vrea să-l mai țină pe Florin Iordache încă 10 ani la șefia Consiliului Legislativ. „Altă Întrebare” ar putea avea trei mandate de președinte

PSD a depus un proiect de lege prin care creează premisele ca actualul președinte al Consiliului Legislativ să mai rămână cel puțin 10 ani în funcție.
10.02.2023 | 15:03
PSD vrea sal mai tina pe Florin Iordache inca 10 ani la sefia Consiliului Legislativ Alta Intrebare ar putea avea trei mandate de presedinte
Florin Iordache a fost deputat 20 de ani înainte de a fi numit de Parlament ca președinte al Consiliului Legislativ/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este singura demnitate publică pentru care nu există limitare de durată sau de număr de mandate, astfel că fostul președinte, Dragoș Iliescu, a stat nu mai puțin de 20 de ani în funcție. Social-democrații au inițiat un proiect de lege care ar limita durata mandatelor pentru ocupanții acestei funcții, însă proiectul este formulat în așa fel actualul președinte Florin Iordache să poată rămâne în post 13, poate chiar 14 ani.

O omisiune în legea Consiliului Legislativ

Consiliul Legislativ a fost reînființat în anul 1995 având ca menire să avizeze proiectele de lege și ordonanțele de guvern din punct de vedere al respectării normelor de tehnică legislativă. Deși avizele pe care le emite Consiliul sunt consultative, este obligatoriu ca acest aviz să fie cerut. Primul președinte al instituției din perioada post-decembristă a fost Valer Dorneanu care, mai apoi, a devenit președinte al Camerei Deputaților și președinte al Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

În locul lui Dorneanu a fost numit de către Parlament, în octombrie 2000, Dragoș Iliescu, acesta rămânând în funcție nu mai puțin de 20 de ani. Acest lucru a fost posibil pentru că Legea 73/1993 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ nu prevedea o durată maximă pentru ocuparea acestei demnități publice. Omisiunea inițială din lege nu a fost corectată astfel Iliescu a fost „uitat” în funcție și după ce a ajuns la vârsta pensionării.

Până la urmă, subiectul a ajuns în atenția publică în anul 2020, când Dragoș Iliescu ajunsese deja la vârsta venerabilă de 77 de ani. Finalmente, a fost lăsat să se pensioneze, iar în locul său a fost numit, cu voturile parlamentarilor PSD, Florin Iordache, în timp ce liberalii au încercat, fără succes, să-l desemneze pe Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR. Subiectul modificării legii astfel încât să existe o limitare a anilor petrecuți în funcție a fost amânat până după alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Florin Iordache, răsplătit pentru loialitatea față de PSD

Numirea lui Florin Iordache a fost o modalitate prin care PSD scăpa de un personaj mult prea strâns legat de Liviu Dragnea și de adoptarea celebrei OUG 13 care a provocat amplele proteste de stradă din 2017. Iordache a promovat ordonanța din funcția de ministru al Justiției și s-a ales cu porecla de „Altă Întrebare”, după ce a folosit obsesiv această expresie la conferința de presă în care jurnaliștii îi cerea să dea detalii legate de justificarea adoptării OUG 113.

Iordache nu mai avea susținerea organizației de Olt pentru a fi pus din nou pe listele de candidați, însă numirea la Consiliul Legislativ a reprezentat răsplata pentru anii petrecuți în Parlament în care fostul deputat nu s-a dat în lături să facă treburile murdare ale PSD. De exemplu, tot el a fost unul dintre protagoniștii din „Marțea neagră” din 2013, ziua în care PSD a încercat prima dată să amnistieze faptele de corupție și să modifice Codul Penal.

ADVERTISEMENT

La doi și jumătate de la numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ, finalmente PSD a depus un proiect de modificare a legii de organizare și funcționare a acestei instituții, prevăzându-se expres că președintele Consiliului are un mandat limitat la 5 ani, mandat care poate fi reînnoit o singură dată. Proiectul a fost elaborat de către Alfred Simonis, liderul de grup al deputaților PSD. Lista celor 42 de susținători social-democrați ai proiectului este deschisă chiar de către Marcel Ciolacu, președintele partidului.

Președinții Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc, pentru un mandat de 5 ani, prin votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcție, cu avizul comisiilor juridice reunite”, este principala prevedere a proiectului de lege, în timp ce o alta stabilește că mandatul poate fi reînnoit o singură dată.

ADVERTISEMENT

Prevederea care îi prelungește mandatul lui Iordache

Aparent se pune capăt unei anomalii, însă o dispoziție tranzitorie a proiectului ar putea face ca Iordache să aibă un mandat cu mult peste limita celor 10 ani care,  la prima vedere, îi este impusă. „Mandatele președintelui Consiliului Legislativ și al președinților de secție aflate în curs încetează la 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi și pot fi reînnoite o singură dată”, prevede proiectul.

Practic, este ignorată cu totul perioada de aproape doi ani și jumătate pe care Florin Iordache a petrecut-o în funcție astfel că mandatul său va avea o durată de cel puțin șapte ani și jumătate, cu posibilitatea de a sta 12 ani și jumătate, dacă primește al doilea mandat. Asta fără să mai punem la socoteală intervalul de timp de la depunerea proiectului de lege până la adoptarea sa. Teoretic, proiectul va trece repede de Camera Deputaților, existând posibilitatea adoptării tacite, însă la Senat, forul decizional, dezbaterile ar putea dura mai multă vreme, iar dacă va fi ținut la sertar mai multă vreme, durata prezenței lui Iordache în fruntea Consiliului Legislativ devine greu de anticipat.

ADVERTISEMENT