Alegeri 2024

PSD vrea să mai crească pensiile românilor. ”România este mult sub media europeană”

Social-democrații anunță că vor face în continuare demersuri pentru a crește pensiile, propunându-și să le alinieze la media UE.
12.06.2024 | 18:11
PSD vrea sa mai creasca pensiile romanilor Romania este mult sub media europeana
PSD continuă demersurile pentru majorarea pensiilor Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Social-democrații citează datele Eurostat care arată că România alocă pentru plata pensiilor un procent din Produsul Intern Brut (PIB) mai mic decât media europeană.

PSD vrea să mai crească pensiile românilor

Astfel, potrivit sursei citate, „PSD urmărește să introducă măsuri care să crească în continuare pensiile românilor și să le alinieze, cel puțin, la media UE.

ADVERTISEMENT

Pentru a susține majorarea pensiilor prin creșterea PIB, Guvernul Ciolacu  a asigurat investiții-record din 2023, de peste 101 miliarde lei, aducând o creștere a PIB până la un maxim istoric de peste 1.600 miliarde lei”.

Eurostat a dat publicității pe 11 iunie statisticile pentru Uniunea Europeană, la nivelul anului 2021. Raportul arată că România se afla, la acel moment, cu mai mult de 4 procente sub media europeană, cu un nivel al cheltuielilor publice brute cu pensiile de 8,8% din PIB.

ADVERTISEMENT

De atunci, acest nivel a scăzut, ajungând, conform datelor oficiale guvernamentale, pentru 2023, la 8,64% din PIB. Pentru anul 2024, procentul estimat este de 9,4%, „incluzând măririle efectuate de Guvernul Marcel Ciolacu din luna ianuarie, precum și cu cele anunțate de social-democrați pentru septembrie”.

Noua lege a pensiilor, obiectiv major al PSD

Noua lege a pensiilor, adoptată în noiembrie 2023, cu o largă majoritate parlamentară și validată de experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, „garantează atât sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii, cât și stabilitatea politică privind aplicarea reformei, care anterior a fost blocată de guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021”.

ADVERTISEMENT

„Din anul 2017, când PSD a deschis dezbaterea privind necesitatea reformării sistemului de pensii și până la intrarea noii legi în vigoare, la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut de peste două ori, de la 917 lei la 2.031 lei. Cea mai mare parte a acestei creșteri s-a realizat în timpul guvernărilor PSD”, mai precizează social-democrații.

Conform raportului Eurostat, în 2021, România a plătit pensii mai mari decât Ungaria, dar la jumătate față de Grecia.

ADVERTISEMENT

„Cu 8,8% din PIB, România este peste Ungaria (7%), Bulgaria (7,8%), Slovacia (8,5%) sau Estonia (8,1%), dar la aproximativ jumătate din procentul alocat de Grecia (16,4%) și cu mult sub Italia (16,3), Austria (15%) sau Franța (14,9%)”, mai precizează sursa citată.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT