Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că, potrivit acestei propuneri, deducerea nu se mai aplică doar pe impozitul pe venit, ci și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Social democrații vizează prin această propunere salariile de până la 5.700 de lei brut. Adrian Câciu a ai precizat și că u vor fi crescute taxele pentru salariile de peste 10.000 lei net, așa cum au propus sindicatele.
“Noutatea la această abordare este că deducerea nu se mai aplică doar pe impozitul pe venit, ci și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate. Avem trei categorii de salariați care intră deja în zona aceasta de deduceri: tinerii, salariații care au copii și persoanele angajate care au peste 50 de ani.
Noutatea este că venim cu această deducere și pe contribuția de asigurări sociale de sănătate. Tot pentru aceleași trei categorii avem. Pot să vă dau exemple de lucrători pe salariu minim care au un copil în întreținere și care vor avea un beneficiu de 2.400 lei net pe an, adică 200 lei pe lună”, a declarat ministrul la Antena 3 CNN.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai dat alte câteva exemple de calcule pentru a demonstra efectele acestei propuneri: “Cei care nu au niciun copil, dar sunt pe salariu minim vor avea un beneficiu de 2.220 lei pe net pe an. Asta înseamnă 185 lei pe lună.
Cei care au salarii sau venituri mai mari, 4.500 lei să spunem brut, fără copil în întreținere primesc un beneficiu de 1.728 lei pe an, bani în mână, respectiv 144 lei pe lună. La 5.000 lei brut, fără copii în întreținere, acest beneficiu este de 1.284 lei pe an, respectiv 107 lei pe lună.
Este o grilă de deduceri, se schimbă articolul 77 din Codul Fiscal. Este un algoritm, o matrice care se aplică rapid de către orice contabil atunci când întocmește statul de plată nu este o procedură greoaie, singura condiție fiind cum te încadrezi.
Nu ai copii ai o anumită grilă, daca ai un copil în întreținere ai o altă abordare, dar toată lumea va beneficia de aceste reduceri. Toată lumea cu salarii brute până la 5.700 lei.”
O altă scutire se va aplica studenților care au un loc de muncă, în acest caz fiind vorba despre scutirea de contribuția de asigurări sociale de sănătate, ceea ce ar însemna un beneficiu de 10%.
Potrivit ministrului, acest plan este sustenabil și, dincolo de creșterea puterii de cumpărare a angajaților, va avea drept consecință și creșterea competitivității companiilor.
“Această reducere de povară fiscală se duce într-un plus de competitivitate la companii. Când companiile au o competitivitate mai mare, produc, dacă vreți mai multă valoare adăugată brută și atunci și economia merge mai bine și atunci compensezi, dacă vreți, ce pierzi pe partea de venituri”, a mai declarat Adrian Câciu.