Fotbal international

UEFA a deschis anchetă. PSG riscă excluderea din cupele europene

PSG a reuşit să îl transfere pe brazilianul Neymar de la Barcelona, pe baza clauzei de eliberare, în valoare de 222 de milioane de euro, mutare care deja a inflamat spiritele la UEFA prin faptul...
02.09.2017 | 15:02
UEFA a deschis ancheta PSG risca excluderea din cupele europene
ADVERTISEMENT

PSG a reuşit să îl transfere pe brazilianul Neymar de la Barcelona, pe baza clauzei de eliberare, în valoare de 222 de milioane de euro, mutare care deja a inflamat spiritele la UEFA prin faptul că poate deregla planul de fair-play financiar al clubului. Parizienii au promis să vândă până la finalul perioadei de mercato de minim 60 de milioane de euro, pentru a evita posibile sancţiuni din partea forului european, aşa cum au mai primit în 2014.

Situaţia a devenit însă critică pentru PSG din momentul în care a fost anunţat şi împrumutul pe un sezon al lui Kylian Mbappe de la AS Monaco, al cărui transfer definitiv ar urma să se efectueze vara viitoare, pentru suma de 180 de milioane. Cele două cluburi, PSG şi Monaco au crezut că vor reuşi astfel să păcălească forul european, însă UEFA nu s-a lăsat indusă în eroare.Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA 5 pentru a vedea celelalte jocuri din preliminariile CM 2018 din restul grupelor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

ADVERTISEMENT

PSG sancţiuni UEFA. Vor aştepta până la iarnă

În acest moment, la UEFA suma cheltuită de PSG pentru transferuri în această vară se ridică la 400 de milioane euro, incluzându-l aici şi pe Mbappe. Este o sumă anormală pentru orice club în materie de transferuri, aşa cum a subliniat şi un membru al UEFA: “Nici un club nu a cheltuit vreodată peste 400 de milioane de euro într-o campanie de transferuri” .

De ce pleacă UEFA de la 400 de milioane în cazul PSG, când doar brazilianul Neymar a fost transferat definitiv şi Mbappe e doar împrumutat? Pentru că UEFA consideră cazul Mbappe ca fiind tot un transfer datorită acelei clauze din contractul dintre Monaco şi parizieni, ca ultimii să aibă obligaţia de a-l cumpăra definitiv vara trecută. Datorită clauzei UEFA consideră că Mbappe este transfer şi nu împrumut şi de aceea PSG a cheltuit 400 de milioane de euro, călcând grav regulamentul fair-play-ului financiar.

ADVERTISEMENT

Ce riscă PSG în această situaţie? Parizienii ştiu că forul european nu se joacă atunci când cere respectarea acestei reguli. Deja în 2014 au cunoscut cum procedează UEFA, când au fost amendaţi cu 60 de milioane de euro şi li s-a dat pe o perioadă de timp interdicţii la transferuri. În cele din urmă amenda s-a redus la 20 de milioane. Acum se poate aştepta la o sancţiune care să ajungă până la excluderea din cupele europene. Însă nu se grăbeşte să execute gruparea din Paris. Vrea să vadă la iarnă ce vânzări va face PSG, pentru a reglementa situaţia. Trebuie însă să scape de jucători cu salarii mari, pentru a spera că reducerea va fi semnificativă.