Fotbal international

PSG şi Bayern Munchen, finala de vis din Liga Campionilor. Câștiguri fabuloase obținute până acum de cele două echipe

20.08.2020 | 12:00
PSG si Bayern Munchen finala de vis din Liga Campionilor Castiguri fabuloase obtinute pana acum de cele doua echipe
ADVERTISEMENT

Cele două finaliste ale ediţiei 2019-2020 din Champions League, PSG şi Bayern Munchen, se vor umple de bani la capătul acestei aventuri atât de reuşite pentru ele. Dincolo de aspectul sportiv care ar însemna şansa primului succes în Champions League pentru parizieni, în timp ce bavarezii vor juca a 11-a oară în ultimul act al celei mai prestigioase competiţii europene intercluburi, se regăseşte şi o parte financiară consistentă.

Vorbim despre două cluburi cu strategii diferite din punct de vedere economic. Pe de o parte, PSG, susţinută de milardarii dintr-un puternic grup de şeici din Qatar, a cheltuit fără număr, peste 1,3 miliarde euro, aducând cei mai scumpi jucători, în speranţa că vor deveni numărul 1 în Europa.

ADVERTISEMENT

Pe de alta, Bayern Munchen, club guvernat permanent de o politică financiară sănătoasă, în care nu se regăsesc cheltuieli de sute de milioane de euro pentru aducerea unor vedete, un club construit pe baze extrem de solide şi care niciodată nu a manifestat existenţa unor probleme de ordin financiar.

PSG şi Bayern Munchen au câştigat cei mai mulţi bani în Champions League

Fiecare dintre cele două echipe poate fi sigură, înaintea finalei, că în conturi vor intra în jur de 78 de milioane euro, la care se pot adăuga premiile pentru câştigarea trofeului şi pentru faptul că învingătoarea va disputa Supercupa Europei cu câştigătoarea din Europa league, plus un bonus substanţial de minim 27 milioane euro pentru coeficientul UEFA plus banii cuveniţi din Market Pool.

ADVERTISEMENT

PSG are până acum 76,65 milioane euro ca urmare a rezultatelor obţinute până la calificarea în finală. La această sumă se vor adăuga 27,7 milioane din partea forului european pentru coeficient. Total 104,2 milioane euro. Dacă va câştiga trofeul, va mai bifa odată alte patru milioane şi alte 3,5 pentru că va juca Supercupa Europei.

Bayern poate ajunge la 118 milioane euro fără banii din Market Pool

Bayern are deja în conturi 78,45 milioane euro prin rezultatele înregistrate, plus 32 de milioane euro pentru coeficient de la UEFA. Total 110,45 milioane la care ar mai veni 4 milioane pentru trofeu şi 3,5 pentru Supercupa Europei.

ADVERTISEMENT

Suma totală pusă la bătaie de forul european pentru ediţia 2019-2020 a Champions League a fost de 1.950.000 euro, cu 25 la sută mai mare decât în ediţia precedentă. De aici rezultă firesc şi faptul că sumele câştigate de echipele participante, pe măsură ce au avansat în competiţie, au fost tot mai consistente ,peste ceea ce s-a obţinut în sezoanele anterioare.

PSG, exemplu negativ de fair-play financiar, Bayern exemplu pozitiv

PSG este unul dintre cluburile acuzate în mai multe rânduri pentru faptul că nu respectă regulamentul de fair-play financiar stabilit de UEFA, dar împotriva campioanei Franţei nu s-a întrerprins nici un demers similar celui făcut la adresa lui Manchester City, pe care, iniţial, UEFA a suspendat-o doi ani din cupele europene, dar TAS a intervenit şi a anulat decizia.

ADVERTISEMENT

Bayern Munchen este exemplul perfect pentru ceea ce înseamnă modul în care trebuie să respecţi acest regulament de fair-play financiar, campionatul Germaniei şi gruparea bavareză fiind date mereu drept model pentru restul Europei.

ADVERTISEMENT
Tags: