Fotbal international

PSG şi Manchester City riscă excluderea din cupele europene! Când banii din petrol calcă în picioare regulile fotbalului

28.11.2018 | 14:09
PSG si Manchester City risca excluderea din cupele europene Cand banii din petrol calca in picioare regulile fotbalului

PSG şi Manchester City riscă excluderea din cupele europene! Este o ştire care a bulversat în această penultimă lună a anului 2018 lumea balonului rotund, pentru că vorbim despre două dintre cele mai potente financiar grupări de pe continent şi din lume, care îşi pot permite achiziţii la sume fabuloase. PSG este clubul care a înălţat ştacheta transferurilor la o cotă inimaginabilă cu câţiva ani în urmă, odată cu plătirea clauzei de reziliere a brazilianului Neymar celor de la FC Barcelona.

Despre excluderea celor două cluburi, ca urmare a faptului că în mod repetat au sfidat şi au călcat în picioare regulamentul de fair-play instituit de UEFA, s-a vorbit şi s-a scris o groază an de an, dar ameninţările forului european erau unele de catifea, care aveau doar caracter verbal, nimic faptic. Iată însă că Football Leaks, care se ocupă cu salubrizarea sportului rege, scoţând la iveală tot noroiul şi mocirla existentă în această industrie mascată, care se ascunde în spatele spectacolului de pe gazon, a lovit din nou cu forţă şi a dezvăluit multe lucruri legate de operaţiunile financiare ale acestor două cluburi.

Cum s-a ajuns, pe hârtie, ca PSG şi Manchester City să rişte excluderea din cupele europene

În urmă cu cinci ani UEFA introducea Regulamentul de Fair-Play financiar, care avea ca scop menţinerea unui nivel economic echilibrat la nivelul fotbalului de pe continentul nostru. Însă două mari superputeri au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a evita, pe cât posibil, cu ajutorul a tot felul de inginerii financiare, unele legale, altele în afara legii, acest regulament. Cele două cluburi sunt PSG şi Manchester City, care au ca numitor comun faptul că au fost cumpărate de şeici arabi, care deţin averi imensurabile, majoritatea provenind din industria petroliferă.

Iar faptul că UEFA nu a vrut nici un moment să pedeapsească aceste două superputeri create de banii veniţi din petrolul din Golf, reiese clar din dezvăluirile făcute de publicaţia germană Der Spiegel. De aici putem trage lesne concluzia că mai degrabă forul european a urmărit să îi îndrume pe şefii acestor cluburi cum să facă în aşa fel încât să evite pedepsirea lor, pentru că şi atunci, în 2014, ambele procedau la fel cum o fac şi astăzi. Adică, fără a ţine cont de nimeni şi de nici un regulament.

Der Spiegel a scos la lumină probele trădării lui Gianni Infantino în 2014

Der Spiegel pune pe masă probele evidente ale modului în care UEFA pe de o parte ameninţa şi pe de alta îi învăţa pe şefii lui City şi PSG cum să scape de pedeapsă. În noaptea de 2 mai 2014, Gianni Infantino, secretarul UEFA, trimitea un email lui Khaldoon Al Mubarack, preşedintele lui City. Un email care avea ca scop să îl înveţe pe Al Mubarack, unul dintre cei mai potenţi oameni din Emirate, cum să fenteze regulamentul Fair-Play-ului financiar.

În final îi mulţumea şeicului pentru încredere şi îl asigura că o poate avea şi în continuare. Cu alte cuvinte, Infantino, ajuns astăzi preşedintele FIFA, lovea în munca echipei de la UEFA, care dorea ca prin apariţia acestor investitori extrem de puternici să nu se producă un dezechilibru grav între cluburi. Sezonul 2013-2014 era momentul crucial când forul european decidea să recurgă la introducerea acestui set de reguli, denumite Fair-Play financiar.

În sezonul 2013-2014 a fost introdus regulamentul de Fair-Play financiar

Concret, admiterea cluburilor care prin merite sportive obţinuseră dreptul de a participa la cupele europene urma să se facă, an de an, după ce UEFA verifica dacă se îndeplinesc, de către fiecare club, criteriile de Fair-Play financiar. Cel care pusese la cale acest proiect şi se luptase pentru punerea lui în practică pe cât mai repede posibil fusese fostul boss al fotbalului european, francezul Michel Platini.

Exista o teamă întemeiată că toţi aceşti miliardari din Rusia, SUA şi, mai ales din ţările Golfului, intenţionau în principal să pună mâna pe cele mai cunoscute cluburi din lume şi pentru că nu au putut să facă acest lucru au investit la cluburi care nu aveau anvergură până la acel moment. Principalul punct al regulamentului de Fair-Play financiar prevedea ca un club să poată avea un deficit de maxim 45 milioane euro în două sezoane şi de maxim 30 în trei sezoane. Şi de asemeni, se cerea verificarea cu atenţie a tuturor contractelor de sponsorizare în special cu aceste puteri nou create, pentru ca să nu facă o sponsorizare mascată, care să ascundă deficitul.

PSG şi Manchester City au fost luate în vizor de la bun început

Nouă cluburi au făcut subiectul anchetei forului european, existând suspiciuni că aceste regulamente erau încălcate prin tot felul de inginerii financiare şi în fruntea listei s-au aflat şi continuă să se afle şi acum Manchester City şi PSG. City fusese cumpărat în 2008 de cea mai bogată familie din Abu Dhabi, PSG în 2011 de către cei mai bogaţi oameni din emiratul Qatarului.

Platini şi Infantino au ţinut să sublinieze în repetate rânduri că nu vor exista concesii faţă de cluburile care nu respectă aceste regulamente financiare şi că măsura cea mai severă va fi excluderea din Champions League. Dar, în mai 2014 practic UEFA s-a dezis de propriile decizii, încheind acorduri cu Manchester City şi PSG. Negocierile nu au fost nici un moment publice, doar strict confidenţiale.

Întâlnirile secrete ale lui Infantino cu şefii celor două cluburi

Şi cel care a pus la cale compromisul, practic bătându-şi joc de munca tuturor de la UEFA, a fost Gianni Infantino, pe atunci secretar general al UEFA, răsplătit mai târziu prin jocurile făcute din culise pentru instalarea sa în rolul de preşedinte al FIFA. Infantino s-a întâlnit în secret de mai multe ori cu şefii celor două cluburi şi le-a furnizat acestora toate informaţiile, unele secrete, de la UEFA în ceea ce privea Manchester City şi PSG. El a deschis calea spre încheierea unui compromis, practic trădând pe sume mari forul la care era angajat.

Înţelegerea cu PSG s-a semnat la finala Cupei Ligii Franţei

A fost o permanentă stare de tensiune menţinută de şeicul din Qatar, care a cerut pur şi simplu dizolvarea Camerei de Investigaţii creată de UEFA în acest scop. Până la urmă s-a ajuns la compromisul ca acest organism să fie menţinut, dar atribuţiile sale au fost foarte mult limitate, ca să nu mai poată deranja marile puteri de pe continent.

Aranjamente UEFA - PSG. Michel Platini şi Gianni Infantino au ajutat clubul parizian
Aranjamente UEFA – PSG. Michel Platini şi Gianni Infantino

Gianni Infantino este cel care a semnat noile doumente cu şefii PSG într-o întâlnire secretă avută cu oficialii clubului francez pe 19 aprilie 2014, cu ocazia finalei Cupei Ligii Franţei PSG – Lyon. PSG urma să reducă la 100 de milioane anual valoarea contractului de sponsorizare cu Qatar Tourism Authority, ceea ce depăşea considerabil sumele impuse în regulamentul Fair-Play şi totodată urma ca deficitul de 115 milioane rezultat din achiziţii contra vânzări de jucători să fie anihilat prin alte contracte de sponsorizare, evident tot cu sponsori din Qatar, ceea ce iarăşi era ilegal.

Manchester City a ameninţat că va da UEFA în judecată

În paralel Infantino a continuat să ajute şi pe Manchester City, club care era serios ameninţat dacă regulamentul Fair-Play ar fi fost aplicat. Negocierile secrete au durat câteva săptămâni, City anunţând că are pierderi de 451 milioane euro între 2009 şi 2011 şi că dacă i s-ar aplica regulamentul impus de UEFA ar fi practic distrus tot proiectul. Inspecţia făcută de UEFA la Manchester a scos la iveală un management absolut dezastruos şi urmarea ar fi fost ca imediat City să nu mai aibă voie în nici o cupă europeană.

Gianni Infantino şi patronul lui City. Fostul secretar UEFA e azi preşedintele FIFA. El a salvat City şi PSG
Gianni Infantino şi patronul lui City. Fostul secretar UEFA e azi preşedintele FIFA

Avocaţii lui City au reacţionat violent şi au ameninţat cu deschiderea unui proces la adresa UEFA la Curtea Europeană de justiţie, considerând că raportul Camerei de Investigaţii era un atac la adresa clubului, cu grave consecinţe inclusiv de imagine pentru familia proprietară din Emirate. Tensiunile au continuat până la momentul când personal Michel Platini a trimis un email preşedintelui Mubarack prin care îl înştiinţa de dorinţa sa de a rezolva favorabil lui City problema, apreciind sumele enorme investite în club de când a venit în 2008.

Cum s-a făcut forul europen de ruşine. Amenzi modice pentru PSG şi City

În cele din urmă UEFA a arătat că este un organism corupt. A găsit un deficit de 251 milioane euro la PSG şi a dat doar o amendă modică, de 20 milioane. Nici vorbă de excluderea din cupele europene. La City a găsit un deficit de 168 milioane. Pedeapsa a fost amenda de 20 de milioane. Drept urmare, acoperite de UEFA, ambele cluburi au continuat să investească sume ameţitoare în următorii ani, deficitul s-a făcut şi mai mare. Pentru a-l acoperi contractele de sponsorizare, toate cu companii din ţările patronilor, au fost umflate la maxim faţă de realitate.

PSG şi Manchester riscă excluderea din cupele europene. Şeicul Nasser El Khelaifi, aici la prezentarea lui Neymar este patronul lui PSG
PSG şi Manchester riscă excluderea din cupele europene. Şeicul Nasser El Khelaifi, aici la prezentarea lui Neymar

Şi în ultimii doi ani PSG, în special şi Manchester City au făcut din nou subiectul unor investigaţii formale ale UEFA, după ce federaţia spaniolă a cerut expres anchetarea clubului francez pentru încălcarea normelor de Fair-Play financiar după ce PSG a dat lovitura cu Neymar, 222 de milioane de euro plătite Barcelonei.

Contract de sponsorizare la PSG de 200 milioane euro, fără numele sponsorului pe tricouri!

A apărut de-a dreptul suspect şi contractul de 200 milioane euro încheiat de parizieni cu compania Qatar Sports Investments, în condiţiile în care la această sumă uriaşă era obligatoriu ca tricourile de joc să fi fost inscripţionate cu sigla sau numele sponsorului, ceea ce nu se întâmplă.

Însă nimic nu s-a schimbat şi probabil nici nu se va schimba. Pentru că adevărul este simplu: în fotbalul de astăzi, transformat de mult într-o mare industrie de profit, nu ai cum să le excluzi pe PSG şi Manchester City, două dintre marile forţe în acest sport, pentru că de pierdut ar avea toată lumea, cele două aducând prin prezenţa lor mulţi bani din marketing şi televizări.

Tags: