News

Psihologul lui CS Dinamo, George Vescan, le spune sportivilor rămași fără „obiectul muncii” ce motivații le trebuie pentru a învinge starea periculoasă de „Dolce far niente” din izolarea la domiciliu

11.04.2020 | 12:34
Psihologul lui CS Dinamo George Vescan le spune sportivilor ramasi fara obiectul muncii ce motivatii le trebuie pentru a invinge starea periculoasa de Dolce far niente din izolarea la domiciliu
Psihologul lui CS Dinamo, George Vescan, le spune sportivilor rămași fără „obiectul muncii” ce motivații le trebuie pentru a învinge starea periculoasă de „Dolce far niente” din izolarea la domiciliu. Sursa foto: facebook
ADVERTISEMENT

George Vescan este psiholog la CS Dinamo, dar și la loturile naționale de canotaj. Lucrează și cu mulți alți sportivi, așa că este normal să cunoască mai bine decât oricine cu ce probleme se confruntă aveștia în această perioadă de izolare din cauza pandemiei de SARS-CoV-19.

Psihologul lui CS Dinamo dă sfaturi sportivilor rămași fără „obiectul muncii”. George Vescan scoate în evidență ce motivații le trebuie acestora pentru a învinge starea periculoasă de „Dolce far niente” din izolarea la domiciliu

George Vescan susține că în această perioadă grea de izolare la domiciliu de frica fatalului Covid-19 „ancorarea atenţiei în realitatea concretă poate contribui la diminuarea stării de frică, anxietate şi pesimism deprimant”.

ADVERTISEMENT

„Psihicul sportivilor, antrenorilor şi al tuturor este afectat mai mult sau mai puţin în această perioadă plină de nesiguranţă şi pericol evident la fiecare pas, amplificate de ştirile alarmante ale comunicatorilor din mass-media”, a detaliat psihologul de la Dinamo într-un interviu pentru agerpres.ro.

„Diferenţa între starea de frică, anxietate, atacuri de panică, pesimism deprimant şi echilibru psiho-somatic, luciditate, optimism realist, motivaţie şi activism optim este dată de indisciplina sau disciplina mentală şi ancorarea atenţiei în realitatea concretă”

„Disciplina mentală înseamnă să nu lăsăm un gând care ne afectează emoţional şi somatic să se tot repete, ci să îl conştientizăm şi să-l transformăm direcţionându-l în sensul pozitiv”

„Majoritatea sportivilor calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo percep amânarea competiţiei supreme ca pe un avantaj”

Exemplul dat de George Vescan în argumentarea afirmațiilor sale se referă la sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru vara anului viitor. 

ADVERTISEMENT

„Majoritatea sportivilor calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo percep amânarea competiţiei supreme ca pe un avantaj, având mai mult timp să crească valoric”

„În cadrul discuţiilor pe care le am cu sportivi ai loturilor olimpice, calificaţi la Jocurile Olimpice, despre cum gândesc şi simt în situaţia actuală, aceştia au răspuns: «Eu sunt afectată de această situaţie în primul rând pentru că nu pot să mă pregătesc la cel mai înalt nivel. Mă antrenez zilnic adaptat condiţiilor din casă şi acord importanţă dezvoltării unor abilităţi pentru care înainte nu aveam suficient timp. Este o perioadă foarte bună pentru a analiza performanţele obţinute şi de a găsi soluţii performante pentru atunci când ne vom putea relua activitatea». Asta mi-a spus Laura Coman, de la tir”

„Canotorul Florin Enache, ştrocul echipajului de dublu vâsle, îmi spunea cu naturaleţe că «E bine că trecem prin această experienţă pentru a şti ce avem de făcut pe viitor şi cu siguranţă vom ieşi mai puternici din asta»”

„Iar Ionuţ Prundeanu, colegul său de barcă, a completat: «Poate de multe ori ne doream să fim mai aproape de cei dragi, dar în acelaşi timp să facem şi sport de înaltă performanţă, în această perioadă consider că putem demonstra celor care au încredere în noi, dar şi nouă ca sportivi cât de serioşi şi conştiincioşi suntem în ceea ce facem»”

„Antrenorul principal al lotului olimpic de canotaj, Antonio Colamonici, spune că «Sfatul pe care îl pot da sportivilor acum este din perspectiva unui tată mai mult decât ca antrenor, este să fie întotdeauna pozitivi şi să creadă că antrenamentul nu este doar un mijloc de a rămâne în formă, ci este singurul contact cu viaţa reală şi este singurul lucru care poate aduce normalitatea înapoi»”

„Se poate observa cum, deşi sunt conştienţi de aspectele negative ale crizei, sportivii noștri olimpici sunt orientaţi cu gândurile spre oportunităţi prezente şi acţionează în direcţia obiectivelor viitoare”

„Problema sportivilor în izolarea la domiciliu este de voinţă şi de găsirea unei motivaţii interioare suficient de puternice pentru a învinge tentaţia lui «Dolce far niente»”

Concret, în ceea ce privește modalitățile prin care un sportiv, obişnuit cu activitatea fizică intensă, pot scăpa de stresul cauzat de izolare, Goerge Vescan pune pe primul plan voința.

„Pentru ca sportivii să-şi menţină un tonus adecvat în această perioadă de izolare la domiciliu din cauza pandemiei de SARS-CoV-19, problema este de voinţă şi de găsirea unei motivaţii interioare suficient de puternice pentru a învinge tentaţia lui «Dolce far niente»”

„Stresul izolării la sportivi se amplifică pe fiecare zi în care văd că amână antrenamentele şi kilogramele se adună acoperind pătrăţelele abdominale”

„Dar dacă există o problemă, o motivaţie insuficientă a unor sportivi români în a se antrena de unii singuri, trebuie să privim la originea acesteia. Un antrenor care are ca metode pedagogice principiile de genul «sportivul trebuie motivat cu zăhărelul sau cu biciul, trebuie controlat tot timpul pentru că dacă am întors capul sigur fură la repetări, iar dacă îi dau trei zile libere o să facă tot felul de excese dăunătoare performanţei», această mentalitate presupune din start că antrenorul îşi doreşte ca sportivul să performeze mai mult decât acesta”

„Antrenorul se simte responsabil de a obliga sportivul să se antreneze, să-l împingă de la spate, să îi comande ce are de făcut pas cu pas, sportivul trebuie să execute, nu să gândească. Şi astfel sportivului i se atrofiază iniţiativa, implicarea în gestionarea propriei performanţe, motivaţia intrinsecă”

„Antrenorii moderni au părăsit piedestalul autorităţii, pentru a lăsa mai mult spaţiu sportivilor de a-şi dezvolta propria iniţiativă”

Abordarea antrenorilor moderni este cu totul alta, în beneficiul propriei inițiative și responsabilității sportivului.

ADVERTISEMENT

„Antrenorii moderni au părăsit piedestalul autorităţii, au făcut un pas în spate pentru a lăsa mai mult spaţiu sportivilor de a-şi dezvolta propria iniţiativă, implicarea, să se antreneze pentru că ei îşi doresc asta, nu pentru că sunt obligaţi”

„Astfel se dezvoltă motivaţia necesară în această perioadă pentru a se evita stresul neantrenării. Laura Coman spunea cu veselie în glas: «Un sportiv îşi păstrează motivaţia lui indiferent de perioadele pe care le traversează, bineînţeles dacă crede cu adevărat în visul lui. La mine motivaţia este mai vie ca oricând. Accept şi mă adaptez la ceea ce se întâmplă în jurul meu fără să mai caut explicaţii sau să îmi găsesc scuze în perioada următoare. Această perioadă se va termina, iar eu voi ieşi din ea mai puternică şi mai focusată pe ceea ce am de făcut. Aştept cu nerăbdare următorul concurs ca şi cum m-aş fi antrenat zilnic la cel mai înalt nivel».

„Odată transformată teama de îmbolnăvire în psihoză, se pierde luciditatea, bunul simţ şi se pot întâmpla incidente nefericite”

Frica de îmbolnăvirea cu Covid-19, atât pentru sine, dar și a familiei, poate afecta starea de spirit a oricui, nu num ai a sportivilor, în această perioadă dificilă de stres psihic maxim.

„Teama este justificată în perioada acestei pandemii. Ea poate face mult rău dacă se acumulează, deoarece afectează omul pe toate planurile: spiritual, emoţional, corporal, familial, social. Teama are un efect puternic de transmisie la nivel social”

„Odată transformată teama de îmbolnăvire în psihoză, se pierde luciditatea, bunul simţ şi se pot întâmpla incidente nefericite. Păstrarea unui comportament firesc este o datorie socială„

„Realitatea exterioară este percepută prin filtrele realităţii noastre interioare. Anumite gânduri sau scenarii ale imaginaţiei noastre pot deveni dominante, obsesive odată asociate cu o emoţie, astfel aducând schimbări în starea de spirit, dar şi asupra biochimismului somatic”

„De aceea, teama trebuie transformată, atunci când apare, în atenţie mărită asupra acţiunilor concrete de prevenire, evitarea gândurilor care declanşează frica prin preocupări din realitatea imediată”

„Motivația trebuie «hrănită» zilnic”

Cum își pot păstra motivaţia sportivii în această perioadă în care toate competiţiile sunt suspendate din cauza pandemiei de SARS-CoV-19? George Vescan pune accentul pe „încrederea în realizarea visului”.

ADVERTISEMENT

„Motivaţia trebuie hrănită zilnic. De exemplu, canotorii Marius şi Ionela Cozmiuc au desenat pe peretele din faţa ergometrelor pe care se antrenează cercurile olimpice. Aşadar mintea şi corpul sunt prezente în timpul antrenamentului, dar îşi văd visul cu ochii deschişi”

„Motivaţia şi încrederea în realizarea visului olimpic sunt «hrănite» zilnic de conştiinţa împăcată că în prezent fac ceea ce trebuie făcut, de satisfacţia lucrului bine făcut”

„Majoritatea sportivilor calificaţi, deocamdată, sunt tineri sau foarte tineri, au de unde să crească valoric. Această amânare a JO Tokyo 2020 pentru ei este un avantaj în comparaţie cu sportivii maturi”

„Spre exemplu, de curând canotorul Prundeanu spunea că «amânarea Jocurilor Olimpice trebuie privită ca atare, pentru sănătatea noastră, şi având grijă de ea vom avea mai mult timp să ne pregătim pentru a ne vedea visul nostru împlinit»”

Apelul lui George Vescan pentru toți oamenii, nu numai pentru sportivii închiși în case

George Vescan a explicat și ce ar trebui să înveţe oamenii obişnuiţi din mentalitatea sportivilor pentru a depăși cu bine o astfel de perioadă de izolare la domiciliu.

„În primul rând, dacă aceşti sportivi care au o dorinţă imensă de mişcare comparabilă cu a unor armăsari de rasă, pot sta în casă şi pot să se antreneze pentru că aşa este mai bine pentru sănătatea lor, pentru că sunt disciplinaţi, tot la fel ar trebui să stea şi cei care nu au probleme urgente de rezolvat”

„Apoi toți oamenii să înţeleagă că stingerea virozei este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, protejându-i pe ceilalţi ne protejăm pe noi înşine. Să aibă disciplină mentală şi să nu se lase copleşiţi de gândurile negre, orientându-se spre activităţi concrete”

„Oamenii trebuie să fie conştienţi că starea de bine, fericirea şi sănătatea este responsabilitatea fiecăruia. De aceea, să se întrebe de mai multe ori pe zi ce i-ar face să se simtă bine. Să folosească această perioadă ca pe o oportunitate de a se redescoperi prin a-şi acorda mai multă atenţie”

  • 77.317 de români sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală
  • 25.226 de români sunt în carantină instituționalizată
  • 5.467 de români sunt bolnavi de Covid-19
ADVERTISEMENT