Electronice, Hiddink şi Popescu: PSV îşi celebrează astăzi centenarul

Unul dintre cele trei cluburi de referinţă din fotbalul olandez, PSV Eindhoven, serbează astăzi un secol de existenţă, dar n-a putut celebra cum se cuvine evenimentul, pentru că a ratat accesul...
31.08.2013 | 16:04
Electronice Hiddink si Popescu PSV isi celebreaza astazi centenarul
ADVERTISEMENT

Unul dintre cele trei cluburi de referinţă din fotbalul olandez, PSV Eindhoven, serbează astăzi un secol de existenţă, dar n-a putut celebra cum se cuvine evenimentul, pentru că a ratat accesul în Liga Campionilor.

Suporterii „electroniştilor” cu un ochi rîd şi cu altul plîng, pentru că şi-ar fi dorit ca momentul aniversar să corespundă cu performanţa calificării în Liga Campionilor. Dar Milan i-a desfiinţat pe olandezi în play-off-ul Ligii (1-1, în deplasare, şi 3-0 la Milano).

ADVERTISEMENT

Fondat în 1913, în amintirea războaielor napoleoniene

Prima încercare a companiei Philipps de a crea o echipă de fotbal a eşuat în 1910. Trei ani mai tîrziu însă a luat fiinţă PSV, în traducere Phillips Sport Club, special constituit pentru salariaţii companiei şi special la acea dată, cînd se împlinea un veac de la victoria coaliţiei europene asupra Franţei în războaiele napoleoniene. Primul meci nu a fost un pas cu dreptul, 2-3 cu Willem II rezerve, pe 19 septembrie 1915. Cine ar fi crezut peste ani că acest club va cunoaşte mari performanţe interne şi internaţionale. 21 de titluri, 9 Cupe ale Olandei şi tot atîtea Supercupe reprezintă palmaresul intern, iar blazonul european s-a aurit prin Cupa UEFA 1978 şi Cupa Campionilor Europeni, 1988.

Rainea i-a arbitrat cînd au luat UEFA

Deşi multă lume i-a poreclit „electroniştii”, fanii şi chiar jucătorii nu împărtăşesc apelativul. Ei nu se simt cu nimic ofensaţi cînd din tribune li se strigă “fermierilor” sau chiar “ţăranilor”, fiindcă agricultura e numărul 1 în regiunea Brabant. În 1928, cînd au obţinut prima coroană de campioni, petrecerea s-a ţinut în aer liber, timp de trei zile, împreună cu fanii, în cel mai pur stil cîmpenesc posibil. Istoria lui PSV consemnează şi un erou în echipa anului 1940, Johan Brusselers murind pe front în cel de-al doilea război mondial.

ADVERTISEMENT

Golgeterul all-time al lui PSV, dar şi al Olandei rămîne şi astăzi un anume Coen Dillen, sosit după război, în 1949, care în 1957 a marcat 43 de goluri. Era la un an după debutul echipei în cupele europene, alt pas fals, 1-6 şi 1-0 cu Rapid Viena. Pînă în 1978, PSV nu a făcut nimic notabil în cupele europene. 1978 a fost anul paradoxurilor. Campionatul olandez adjudecat fără nici un eşec a fost dublat de primul trofeu european, Cupa UEFA, după 0-0 şi 3-0 cu Bastia. Trofeul a fost luat pe teren propriu, după o manşă secundă arbitrată de românul Nicolae Rainea. Bomboana amară le-a servit-o în primul tur al Cupei Olandei necunoscuta echipă de amatori Wageningen, care a înregistrat cel mai mare succes obţinut vreodată de un adversar pe „Phillips Arena”, un neverosimil 6-1, deşi gazdele intraseră pe teren cu tot ce aveau mai bun în lot!

Cu Hiddink spre Cupa Campionilor la penalty-uri

Sezonul 1987-88 reprezintă cel mai bun an din istoria clubului. Cu Guus Hiddink pe bancă, titlul s-a rezolvat cu patru etape înainte de final, iar recordul de goluri înscrise, 117, nu a mai fi putut fi egalat. Apogeul a fost finala Cupei Campionilor, cu particularitatea că nici o altă echipă din Europa nu a mai ajuns vreodată să cîştige un trofeu fără a obţine o victorie pe teren începînd din sferturile de finală! PSV a remizat în ambele manşe atît, în sferturi, cu Bordeaux, cît şi, în semifinale, cu Real Madrid. În ambele tururi, olandezii au făcut 0-0 acasă şi egaluri cu goluri în deplasare. Tot 0-0 a fost şi după 120 de minute de fotbal surd, fără spectacol, în finala cu Benfica, dar la punctul cu var portarul van Breukelen a scos o dată şi a fost suficient să curgă rîuri de şampanie în Brabant.

ADVERTISEMENT

Gică Popescu a fost dublu campion cu Bobby Robson

La PSV şi-a început periplul european, imediat după Coppa del Mondo 1990, şi fostul mare internaţional al Craiovei, Gică Popescu. Adus de englezul Bobby Robson „Baciul” a fost titular incontenstabil, cel mai bun prieten fiindu-i brazilianul Romario, care era pe atunci un puşti de  nici 18 ani. Şi care avea să arate de ce este capabil marcînd primul lui hat-trick într-un 5-1 cu Steaua în Cupa Campionilor Europeni. Alte nume mari ale istoriei lui PSV au fost Ruud Gullit, Eric Gerets, Luc Nilis, fraţii Rene şi Willy van den Kerhof, Van Breukelen, Marc van Bommel etc. Cel mai bine vîndut jucător afară a fost vîrful Ruud van Nistelrooy, la Manchester United, pe 30 milioane euro, iar cea mai scumpă achiziţie atacantul sîrb Matja Kezman, 11,8 milioane euro. La Eindhoven a mai jucat şi Ovidiu Stîngă.