News

Pudra de talc este, cel mai probabil, cancerigenă. Concluzia la care a ajuns OMS

Talcul ar putea fi un produs ”probabil cancerigen”, conform informațiilor publicate astăzi de Organizația Mondială a Sănătății într-un jurnal științific de prestigiu.
05.07.2024 | 17:21
Pudra de talc este cel mai probabil cancerigena Concluzia la care a ajuns OMS
Pudra de talc este, cel mai probabil, cancerigenă. Concluzia la care a ajuns OMS Foto: Wiki Commons
ADVERTISEMENT

Talcul a fost clasificat, așadar, drept un produs ”probabil cancerigen” de o agenție de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Printre altele, agenția de specialitate a considerat că acrilonitrilul, un compus utilizat în producţia de polimeri, este un produs cu potențial ”cancerigen”.

Pudra de talc este, cel mai probabil, cancerigenă

Experții de la Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului (IARC), reuniți de această dată în orașul francez Lyon, au publicat aceste rezultate ale studiului în revista The Lancet Oncology. Conform acestui studiu, talcul este cel mai probabil cancerigen pentru oameni, existând destule dovezi în acest sens.

ADVERTISEMENT

Dovezile ar fi suficiente observate la animalele de laborator și limitate când au fost observate la om (în special cancer ovarian). Talcul este un mineral natural extras în numeroase regiuni ale lumii.. Problema e că talcul ar putea fi deseori expus la azbest și alte substanțe toxice atunci când este extras, măcinat și prelucrat, dar și în timpul fabricării produselor ce îl conțin, potrivit WebMD.

Talcul este folosit la scară largă de populație mai ales în produse cosmetice și a pudrelor de corp, în special pentru bebeluși. Evaluarea s-a concentrat în acest caz asupra talcului care în teorie nu este atins de azbest, însă contaminarea acestuia cu azbest nu poate fi exclusă în niciun caz, conform cercetătorilor.

ADVERTISEMENT

În luna iunie, gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a încheiat un acord cu justiția în 42 de state federale americane, într-un proces care viza pudra sa de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

Cu toate acestea, o sinteză publicată în 2020 și la care au participat peste 250.000 de femei din SUA nu a găsit nicio legătură între folosirea pudrei de talc în zona genitală și riscul de cancer ovarian, cu toate că OMS este de o altă părere.

ADVERTISEMENT

OMS este de părere că pudra de talc poate fi cancerigenă

Primele îngrijorări adevărate în legătura cu pudra de talc au fost ridicate în 1970, atunci când oamenii de știință au explicat că există mereu riscul ca pudra de talc să fie contaminată cu azbest, care se regăsește mai mereu în imediata apropiere a mineralelor utilizate pentru producerea talcului.

Studiile de atunci au indicat un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc. Acrilonitrilul, un compus organic volatic, folosit în principal în producția de polimeri, a fost clasificat, de asemenea drept ”cancerigen”.

ADVERTISEMENT

Decizia se bazează pe ”dovezi suficiente de cancer pulmonar” și ”dovezi limitate de cancer de vezică la oameni”, conform IARC. Polimerii respectivi sunt utilizați în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru consum și piese auto. Acrilonitrilul este, de asemenea, prezent în fumul de țigară.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Al Bano dezvăluie adevăratul motiv al despărțirii de Romina Power, la împlinirea vârstei...
Al Bano dezvăluie adevăratul motiv al despărțirii de Romina Power, la împlinirea vârstei de 80 de ani: „O spun în premieră: problema a fost marijuana„
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata...
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Mihai Trăistariu a dat de belea cu apartamentele de la mare. ''Era un...
Mihai Trăistariu a dat de belea cu apartamentele de la mare. ''Era un cuplu de swingeri, mi-au propus, dar eu nu am avut curajul, mi-e rușine să fac așa ceva''
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la...
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit