News
notix pixel id

Puiu Călinescu a murit în urmă cu 22 ani. Povestea tristă și neștiută a iubitului actor

16.05.2019 | 14:06
22 de ani de la moartea actorului Puiu Călinescu!

Au trecut deja 22 de ani fără Puiu Călinescu, actorul genial care a făcut generații la rând să râdă până la lacrimi. Și continuă s-o facă și acum, prin seria de filme BD, care l-au făcut nemuritor. Fizic, însă, a murit pe data de 16 mai 1997, în urma unui stop cardio-respirator. Le-a făcut pe asistente să râdă până în ultimul moment.

22 de ani de la moartea lui Puiu Călinescu

Așa a fost Puiu Călinescu toată viața. I-a plăcut să-i vadă veseli pe ceilalți, să-i facă să râdă. Viața lui însă nu a fost la fel de veselă. S-a născut pe 21 iunie 1920, dar a rămas orfan de la vârsta de 5 ani, când mama lui a murit. L-au crescut însă mătușile sale, cum s-au priceput mai bine.

“Am fost orfan de mamă de la 5 ani şi am fost crescut de surorile ei. Prima mea muncă de artist a fost să lipesc afişe de spectacole în Bucureşti, la cinema. Pe vremea aceea erau filme mute şi în pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieşeam în sală, în faţa ecranului, ca să fac lumea să râdă.

Puiu Călinescu
Puiu Călinescu a jucat in filme si zeci de scenete si piese de teatru

Le-a făcut pe asistente să râdă până în ultimul moment

Eu nu am şcoli şi diplome, ce am învăţat am învăţat din acele filme, de pe stradă şi din viaţă. Secretul este munca, munca neîntreruptă, cu idei noi, cu veşnice căutări! Păi eu sunt bolnav dacă nu am repetiţii, sau spectacole, sau turnee, trebuie să fac mereu câte ceva. De aia şi sunt ca şi scândura, că nu are timp grăsimea să se adune. Şi atunci scriu, că textele din comediile în care joc, eu le fac şi alţii le cenzurează”, povestea artistul în emisiunea TVR “Profesioniștii”, a Eugeniei Vodă.

Iar Puiu Călinescu chiar a muncit. Succesul său s-a datorat în special grimaselor sale din scenete, dar și datorită talentului de a interpreta personajele într-un mod original. Și-a inceput cariera jucând în “revistele” de cinematograf care precedau proiecția unui film.

În 1984, a intrat în trupa de teatru de comedie “Constantin Tănase”. Spectacolele de pe Calea Victoriei, care umpleau sălile, cu titlurile lor trăsnite, “Un băiat de zahăt ars”, “Trăsnitul meu drag”, “Idolul femeilor” au fost scrise și interpretate de el timp de 10 ani.

Adevărata notorietate a venit însă datorită filmelor ecranizate ca “BD la munte și la mare” (1971) și “Nea Mărin Miliardar” (1979). A și scris pentru televiziune filmele “La un restaurant de lux” (1994) și “Informații-gară” (1971).

Primele probleme de sănătate au apărut brusc, prin luna martie 1997, când a început să nu mai vadă şi să i se facă rău pe scenă. A mers la Spitalul Militar. Suferise un preinfarct. A continuat însă să joace. Pe 1 Mai 1997, Puiu Călinescu a fost cu familia la Sinaia, unde i s-a făcut rău şi medicii au hotărât să-i facă o ecografie. A doua zi l-au dus de urgenţă la Spitalul Floreasca, unde a fost internat la reanimare.

Cu o zi înainte de a muri dădea semne că se simte mai bine. Pe 16 mai 1997, fiica sa, Carmen, îl găseşte glumind cu asistentele în salon. Îl lasă şi pleacă ceva mai liniştită la şcoala unde preda, spunându-i că vine să-l vadă după-amiază. La ora 17, când vrea să intre în salon, i se spune că tatăl său decedase. „În acel moment am simţit că mă prăbuşesc, cu punga în care aveam supa şi compotul pe care şi le dorise. Am apucat să văd că în patul lui era altcineva. Când plecasem dimineaţa de la spital, era bine, vorbea, şi nu înţelegeam ce s-a întâmplat. Mi s-a spus că decedase la 16:45”, a povestit Carmen Călinescu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri