News

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România. Cum motivează Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii decizia

Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins defintiv cererea de extrădare a cunosctului om de afaceri Puiu Popoviciu, explicând decizia luată.
11.06.2021 | 21:36
Puiu Popoviciu nu va fi extradat in Romania Cum motiveaza Inalta Curte de Justitie a Marii Britanii decizia
ADVERTISEMENT

În 2017 omul de afaceri a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul “Ferma Băneasa”, fiind acuzat că a obținut ilegal peste 200 de hectare de teren care aparțineau Universității de Agronomie.

În primă instanță, procurorii au solicitat nouă ani de închisoare cu executare, arătând că terenul a fost subevaluat și că acesta nu trebuia să facă obiectul unui contract de asociere.

ADVERTISEMENT

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România, conform unei decizii a Înaltei Curți de Justițîe a Marii Britanii

După pronunţarea sentinţei, el a fost găsit în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Puiu Popoviciu, însă, a formulat un apel pe care l-a câștigat în cele din urmă.

În motivarea Înaltei Curți de Justiție a Marii Britanii se arată că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparțial și a suferit o “negare completă” a drepturilor sale referitoare la un proces corect, apărate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cadrul articolului al șaselea.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, instanța britanică a considerat că executarea pedepsei pe care omul de afaceri a primit-o din partea justiției române ar fi una arbitrară, iar extrădarea sa o “negare flagrantă” a dreptului personal la libertate, stipulat în cadrul aceleași convenții, conform Digi24.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”, în care este judecat alături de alte nouă persoane.

ADVERTISEMENT

În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Pentru patru dintre persoanele judecate în acest dosar faptele s-au prescris, informează News.ro.

De asemenea, Ioan Nicolae Alecu, judecat şi el în acest dosar, a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, Înalta Curte de Casație și Justiție menţinând astfel pedeapsa iniţială dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare, a primit 6 ani de închisoare, iar Ştefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind menţinută astfel pedeapsa dispusă de Curtea de Apel.

ADVERTISEMENT