News

Pulse și Colectiv, două tragedii identice. Mărturia unui antrenor: „În Macedonia, ca și în România, tinerii au fost victimele unui sistem care pune banii mai presus decât viețile”

Noi date în cazul tragediei din clubul Pulse. Mărturiile tulburătoare ale oamenilor, când corupția ucide din nou 59 de oameni.
22.03.2025 | 08:12
Pulse si Colectiv doua tragedii identice Marturia unui antrenor In Macedonia ca si in Romania tinerii au fost victimele unui sistem care pune banii mai presus decat vietile
Tragedia din clubul Pulse din Macedonia de Nord. (Sursa foto: Agenția din Macedonia de Nord: Makfax.mk)
ADVERTISEMENT

Tragedia din clubul Pulse din Kocani, Macedonia de Nord, este descrisă în două marturii tulburătoare. Aco Todorov, fostul antrenor al echipei de baschet Dinamo, și Gabriela, o tânără din Bitola, povestesc despre impactul devastator al incendiului care a ucis 59 de tineri. „Furia populară este la fel de mare, pentru că în ambele cazuri de vină a fost sistemul politic”, spune Todorov, comparând tragedia din Macedonia cu cea din România, de la Colectiv. Un incendiu care a lăsat răni adânci în ambele țări, iar corupția este inamicul comun.

Tragedia din clubul Pulse, la indigo cu Colectiv. Lecția învățată de macedoneni

Conform presei din Macedonia de Nord, clubul Pulse avea un acord verbal pentru concertul trupei DNK, dar unitatea era supraaglomerată și nimeni nu a intervenit pentru a opri intrarea tinerilor. Procurorul de stat Ljupco Kocevski a declarat că, împreună cu managerii și membrii agenției de securitate, suspecții erau conștienți că unitatea nu putea găzdui atât de mulți vizitatori, dar au permis intrarea a aproximativ 650 de persoane, inclusiv cel puțin 31 de copii.

ADVERTISEMENT

„Unul dintre suspecți vindea bilete fără să țină cont de numărul și vârsta participanților, încălcând astfel Legea ospitalității, permițând minorilor să participe la eveniment”, a spus Kocevski, potrivit Makfax,o agenție de presă independentă din Macedonia de Nord. Este prima agenție de știri privată din Macedonia de Nord și regiunea Europei de Sud-Est.

Macedoneanul Aleksandar „Aco” Todorov a fost antrenor al echipei de baschet masculin al lui Dinamo în sezonul 2015/2016, fix când în România a avut loc tragedia de la Colectiv. Într-un interviu acordat FANATIK, Aco își amintește despre situația din România după incendiul din 30 octombrie 2015 și face o comparație cu cele petrecute în țara sa natală, acolo unde incendiul din clubul Pulse din orașul Kocani a produs cel puțin 59 de victime și peste 150 de răniți.

ADVERTISEMENT

„Îmi amintesc acea noapte din București, din octombrie 2015. Am auzit toate noaptea aceea ambulanțele. Acum eram în Olanda în timpul tragediei de acasă, din Macedonia. Dar îți pot spune că nivelul de tristețe din Macedonia este la fel ca cel care a fost atunci în România”, a memorat Aco Todorov, pentru FANATIK.

Tragedia din clubul Pulse are însă și o dimensiune personală pentru fostul tehnician al lui Dinamo, SCM U Craiova (2018-2021) și al naționalei Macedoniei de baschet masculin: „Unul dintre cei care cântau în trupă a fost unul dintre elevii mei, când era junior la baschet. Când a devenit cântăreț cunoscut, mergea la meciurile echipei mele. Deci pentru mine durerea este foarte mare și la nivel personal. Deși mă bucur că măcar el a fost unul dintre puținii supraviețuitori din trupă.”

ADVERTISEMENT

Corupția, rădăcina comună a incendiilor din Colectiv și clubul Pulse

Antrenorul a explicat și că supărarea oamenilor este asemănătoare cu cea din România: „furia populară este la fel de mare, pentru că în ambele cazuri de vină a fost sistemul politic. Și aici a fost vorba de un club care funcționa sub o licență falsă obținută prin mită. Am mai trecut prin câteva evenimente similare: un avion care a căzut în anii ‘90, un autobuz cu multe victime, dar n-am mai trecut niciodată în istoria noastră printr-un moment ca acesta.

ADVERTISEMENT

Fiindcă au murit zeci de tineri, aflați la începutul vieții, din cauza faptului că sistemul nu funcționează și pentru că toată lumea care are bani poate plăti să scape repede cu un permis de funcționare fals. Deci lumea nu e supărată numai pentru viețile pierdute, dar și pentru nivelul de corupție din țara noastră, de la nivel local până la cele mai înalte cercuri”. 

Există totuși o diferență față de cele întâmplate în România, după Colectiv. O diferență care probabil este dictată de cele întâmplate cu protestele masive din Serbia:

„Guvernul probabil a văzut și ce s-a întâmplat în Serbia, după dezastrul din Novi Sad, și au decis să meargă repede cu arestările. Au fost arestați atât proprietarul clubului, dar și fostul ministru al Economiei, care se ocupa de eliberarea permiselor de funcționare, dar și ultimii trei primari din Kocani, care știau ce se întâmplă cu acel club, dar nu au făcut ce trebuie.

Reacția a fost mult mai rapidă decât în România, pentru că, din ce țin minte, a durat foarte mult la voi până când a fost arestat cineva”.

Cum au procedat macedonenii în cazul tragediei din clubul Pulse?

Todorov a explicat și diferențele majore între ce s-a întâmplat la București și tragedia de weekend-ul trecut:

„Diferența este că în Macedonia majoritatea victimelor au murit în timpul incendiului, în România după incendiu, fiindcă sistemul de sănătate din România nu a fost capabil să se ocupe de marii arși. Nici în Macedonia nu am fost capabili, vă dați seama. Dar imediat după incendiu, în prima zi, majoritatea celor răniți au fost trimiși în străinătate: în Bulgaria, Grecia, Turcia, Serbia, au fost câțiva tineri trimiși și în Olanda sau Suedia.

Deci, cel puțin până în prezent, niciunul dintre răniți nu și-a pierdut viața. Asta ar fi singura veste bună din această situație tragică: reacția a fost mult mai rapidă decât în România.”

De asemenea, Todorov se așteaptă și ca în țara sa să aibă loc verificări masive, exact cum s-a întâmplat în România după tragedie, când multe dintre stadioanele, sălile de teatru sau cinema și cluburi au fost închise până la obținerea avizelor ISU:

„Nici eu nu am putut juca pentru câteva luni în Sala Dinamo și acum s-au luat mai multe măsuri până la redeschiderea acestor locații. Sper că se va întâmpla același lucru și în Macedonia”. 

Cum văd tinerii din Macedonia situația din Kocani

FANATIK a stat de vorbă și cu Gabriela, o tânără de 22 de ani de la Universitatea Bitola din Macedonia. Mărturia ei cu privire la tragedia din clubul Pulse se aseamănă izbitor cu cele trăite de români în urma Colectiv:

„Nu am cuvinte să descriu cât de groaznic a fost pentru mine să văd această tragedie și nici nu îmi pot imagina cum s-au simțit cei care și-au pierdut persoane dragi în incendiu. A fost ca un film horror care a devenit realitate, o pierdere inimaginabilă pentru întreaga comunitate. Părinți care așteptau să afle vești despre copii lor. Și apoi plânsetele mamelor. De fapt plânsetele tuturor care urmăream știrea”.

Gabriela laudă eforturile medicilor, care au reușit să salveze cât mai multe vieți, dar nu mai are încredere în politicienii din țara sa: „Medicii au făcut tot ce le-a stat în putință, dar lumea și-a pierdut încrederea în Justiție, văzută ca înceată, coruptă, injustă. Tragedia din incendiu doar ne-a adâncit furia, ne-a făcut să înțelegem cât de mult este nevoie de o schimbare reală. Nimeni nu se gândea că clubul funcționează ilegal. A fost lansată o investigație care a demonstrat că puține cluburi au autorizația pe bune.

Arestările care au avut loc după tragedie reprezintă un prim pas, dar lumea e în continuare foarte sceptică de faptul că s-ar schimba ceva. Testul adevărului ar fi ca această tragedie chiar să ducă la o reformă reală și la schimbare. Furia e la cote înalte și dorința pentru dreptate crește de la o zi la alta”. 

Protestele din Novi Sad, un exemplu pentru populația din Macedonia

Tânăra studentă macedoneană susține că lumea s-a săturat de corupție și speră ca și în țara sa aibă loc proteste ca cele din Serbia, începute după tragedia de la Novi Sad:

„N-am avut pe nimeni aproape, dar mulți dintre prietenii mei au avut, iar alții și-au pierdut pe cineva. E nevoie de o schimbare mare. Lumea simte că nu mai avem încotro. Probabil cunoașteți ceea ce se întâmplă în Serbia, cu proteste de acolo. Ar trebui și noi să facem la fel.

Dar, din păcate, ni se spune să stăm cuminți. E trist cum suntem toți manipulați. Pentru a preveni tragedii precum aceasta, avem nevoie de legi de siguranță mai puternice, ca cei de la putere să fie trași la răspundere și de toleranță zero față de corupție. Oamenii trebuie educați cu privire la drepturile lor, iar noi trebuie să ne ridicăm împreună, să ne facem auziți”.