News

Turismul, la pământ! “Puţini au supravieţuit. Nu ne aşteptăm la minuni pentru anul viitor”

12.10.2020 | 16:32
Turismul la pamant Putini au supravietuit Nu ne asteptam la minuni pentru anul viitor
ADVERTISEMENT

Punct final în vara neagră a turismului! Românii au primit în cele din urmă undă verde să plece în concedii, dar agențiile se plâng că abia au supraviețuit. Se întâmplă lucrul acesta și pentru că ieșirile externe au pierdut teren important, în timp ce vacanțele interne s-au făcut mai degrabă pe cont propriu.

Peste un milion de oameni au mers anul trecut în Grecia. Bulgaria și Turcia au avut și ele parte de un număr impresionant de turiști, în condițiile în care weekendurile au fost mai încărcate ca niciodată și pentru litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

Lucrurile s-au schimbat în mod dramatic în 2020. Pandemia de coronavirus i-a speriat pe români și puțini au fost cei care au mai ieșit din țară. Mai mult de atât, numărul celor care au mers pe mâna unei agenții s-a redus semnificativ, oamenii preferând un concediu pe mâna lor.

S-a încheiat vara neagră a turismului!

„A fost înfiorător și nu ne așteptăm la minuni pentru anul viitor. Puțini au supraviețuit, acesta este adevărul. Turismul a fost lovit puternic, agențiile crunt. Multe au tras obloanele și aia a fost. S-a încercat o revenire în online, dar vă spun sincer că lucrurile au stat departe de ceea ce ne așteptam cu toții. 

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Și nu vorbim despre un profit, ci pur și simplu despre supraviețuire. Românii s-au temut de aceste teste de coronavirus impuse de greci. Puțini au fost cei care s-au încumetat să meargă anul acesta în insule sau în Grecia continentală”, a spus Nuțu Ionica, reprezentanta unei agenții de turism, exclusiv pentru FANATIK.

O familie cheltuia în medie pentru concediul de vară între 800 și 2500 de euro, în funcție de tipul de transport, dar și de sistemul de mese și clasificarea hotelului spre care se orientau. Banii au rămas în țară și litoralul românesc s-a bucurat de un an încărcat. Nu toată lumea a fost însă mulțumită.

ADVERTISEMENT

Ce au găsit oamenii în Mamaia

„Mamaia a rămas numărul 1, dar au existat oameni care s-au plâns. Am avut un cuplu care mergea în Turcia de 5 ani de zile, hotel de 5 stele, ultra all inclusive, solicitare anuală ca băuturile să nu fie locale. Așadar, oameni care plăteau serios.

Sursa foto – hepta.ro

Mi-au zis că au văzut șobolani și câini vagabonzi cât pentru o viață în Mamaia. Perla noastră. Și n-au dat puțin nici în România, doar că în Turcia plăteau pentru un tot. Aici au avut o bucățică frumoasă, însă când ieșeau din hotel se loveau de realitatea românească”, a zis Viviana Costache, de asemenea, reprezentanta unei agenții de turism, exclusiv pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Plângeri au venit și din alte colțuri ale țării. Valea Prahovei, Maramureș, Clisura Dunării sau Delta Dunării au fost destinațiile preferate de români într-o vară cu mari probleme. „Am luat cazare pe cont propriu de pe cel mai mare site care se ocupă cu așa ceva. Ne-au spus că sunt la 200 de metri de centrul orașului Sinaia.

Probabil dacă zburai sau te aruncai în gol, pentru că noi făceam 5 minute coborâre numai până la Palatul Regal. Fără locuri de parcare, mâncare proastă, dar, culmea, români fericiți pentru orice li se punea în farfurie”, a zis și Adina Stoican, una dintre turistele dezamăgite de cele găsite la fața locului.

Minciuni pe site-urile online de rezervări

„Da, categoric putem să discutăm despre o vară neagră a turismului, o vară pe care nu o mai vrea nimeni repetată. Poate că unii hotelieri din România s-au bucurat de clienți mai mulți pe pandemie, dar să nu credeți că o vor putea face și la anul. Românul a ieșit pe afară, românul a văzut ce înseamnă turism și s-a obișnuit să plătească și să fie respectat. 

Cine a căutat să dea lovitura acum, rămâne probabil cu ceva încasări în plus, dar recenziile negative vor scoate toți banii din buzunarele acestor operatori. Când un hotel din Sinaia, Eforie Nord sau de unde vreți dumneavoastră adună zeci de comentarii negative, cu greu acesta îi va reconvinge pe oameni că s-a îndreptat situația”, a zis Nuțu Ionica.

Și din Grecia au fost plângeri. Un turist a acuzat că a plătit peste 2 mii de euro pentru un hotel bine cotat din insula Corfu și a constatat că șobolanii se plimbau pe balconul lui. „Agenția nici măcar nu m-a băgat în seamă, mi-a spus că eu am optat pentru acel hotel. Da, într-adevăr, dar nu și pentru șobolani. Despre hotel, ce să mai zic. Mi-au spus că șobolanul e veveriță și mi-au râs în nas”, a zis acesta pentru FANATIK.

Luna iulie, regres față de anul trecut

De remarcat că în luna iulie 2020, poate cea mai aglomerată din punct de vedere al turismului, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 44,4%, iar înnoptarile cu 44,7%.

Comparativ cu luna iulie 2019, în luna iulie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 69,0%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 63,8%. Mijloacele de transport rutier și aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,8%, respectiv 23,6% din numărul total.

Pe judeţe, în perioada 1.01.-31.07.2020, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Constanța (458,9 mii), Municipiul Bucureşti (364,6 mii), Braşov (340,3 mii), Prahova (150,2 mii), Cluj (128,7 mii), Bihor (122,4 mii), Mureș (118,0 mii), Sibiu (115,2 mii) şi Suceava (107,2 mii) iar înnoptările turiştilor au înregistrat valori mai mari în Constanța, Braşov, Municipiul Bucureşti, Prahova, Bihor, Vâlcea, Mureș, Cluj, Suceava şi Timiș.

 

ADVERTISEMENT