News

Punctul de amendă va creşte de la 1 ianuarie 2022 dacă nu va fi plafonat. Ce valoare ar putea atinge

Majorarea nivelului salariului minim ar reprezenta, de asemenea, o creștere al punctului de amendă cu peste 75% de la 1 ianuarie 2022. Acesta a fost plafonat în fiecare an, încă din 2017.
06.12.2021 | 15:12
Punctul de amenda va creste de la 1 ianuarie 2022 daca nu va fi plafonat Ce valoare ar putea atinge
ADVERTISEMENT

Majorarea nivelului salariului minim ar reprezenta, de asemenea, o creștere al punctului de amendă.

Punctul de amendă crește de la 1 ianuarie 2022

Din ianuarie ar urma să se majoreze și valoarea amenzilor rutiere, în cazul în care statul nu va lua măsuri și va păstra nivelul actual al punctului de amendă, care este în aplicare încă din 2017.

ADVERTISEMENT

Codul rutier menționează că valoarea punctului de amendă se ridică la 10% din nivelul salariului minim brut.

De mai mulți ani, valoarea punctului de amendă a fost însă plafonată, astfel că, deși valoarea salariului minim a crescut, nivelul amenzilor a fost păstrat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, cea mai recentă majorare a amenzilor de circulație a avut loc în 2017, când valoarea punctului de amendă a fost ridicată de la 125 la 145 de lei.  La momentul respectiv, salariul minim brut a fost de 1.450 de lei.

Ulterior, punctul de amendă a fost plafonat în fiecare an prin intermediul ordonanțelor de urgență.

ADVERTISEMENT

Cu cât va crește salariul minim

De la 1 ianuarie, salariul minim brut urmează să fie majorat cu 250 de lei, ajungând la 2.550 de lei.

În schimb, cei circa 1,6 milioane de români care încasează salariul minim vor primi în mână suma de 1.524 de lei.

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă, conform legii, că valoarea punctului de amendă urma să urce cu aproape 76%, ajungând la 255 de lei, în cazul în care statul nu va opta pentru păstrarea nivelului actual. Doar că această decizie va veni într-un context în care statul are nevoie urgentă de bani.

Anul acesta, în ciuda creșterii economice, deficitul bugetar se menține la un nivel ridicat de peste 7% din PIB. În 2022, însă, va trebui redus. Acest lucru se poate face prin tăierea cheltuielilor, prin creșterea veniturilor la buget statului sau prin amândouă variantele.

Cât va fi majorarea reală

Încasările la bugetul statului vor fi majorate și ca urmare a creșterii salariului minim brut, care va fi mărit cu 250 de lei, însă cetățenii vor lua în mână, în plus, doar 138 de lei.

Diferența se duce în vistieria guvernului sub formă de taxe pe venit și contribuții sociale. Totodată, majorarea salariului minim pe economie va determina o creștere a altor salarii care sunt apropiate ca nivel valoric, spun reprezentații patronatelor.

Ceea ce pune o presiune suplimentară asupra afacerilor, care deja se lovesc de majorări de prețuri în mai multe domenii, mai ales în cel energetic.

Acordarea salariului minim se va face pe o durată maximă de doi ani. La sfârșitul perioadei, ambele părți trebuie să se înțeleagă fie asupra creșterii salariului, fie asupra încetării contractului de muncă.

În principiu, se presupune că, după perioada de doi ani, salariatul se va dezvolta pe plan profesional, ceea ce îi va asigura un salariu mai mare. În România, aproximativ unul din trei salariați este plătit pe baza salariului minim.

ADVERTISEMENT
Tags: