News

Creșterea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022, decisă miercuri de Guvern prin OUG

Miercuri, Guvernul de coaliție condus de Nicolae Ciucă va adoptat o Ordonanță de Urgență privind creșterea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022.
14.12.2021 | 20:39
Cresterea punctului de pensie la 1586 de lei de la 1 ianuarie 2022 decisa miercuri de Guvern prin OUG
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru milioane de români. Miercuri, 15 decembrie, Guvernul va adoptat Ordonanța de Urgență (OUG) privind majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Punctul de pensie creşte la 1.586 de lei de la 1 ianuarie. Proiectul de OUG, pe masa Guvernului

Tot la mijlocul săptămânii sunt prevăzute și alte ordonanțe extrem de importante care privesc populația României.

ADVERTISEMENT

Vorbim de cele legate de majorarea alocațiilor, instituirea indemnizației a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000.

Același proiect de OUG mai prevede că, ”începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”.

ADVERTISEMENT

Actul normativ mai indică faptul că ”majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Potrivit Agerpres, pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Cabinetului Ciucă se mai află proiecte de OUG care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele cu handicap şi modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guvernul condus de Nicolae Ciucă urmează să discute şi mai multe proiecte de hotărâre, dintre care unul vizează aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.

Ministrul Muncii dă asigurări că pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie

Marius Budăi, ministrul muncii, spunea în urmă cu o zi că ordonanțele sunt deja elaborate şi urmează să fie aprobate în Guvern, astfel încât pensiile să fie majorate.

ADVERTISEMENT

”Avem ordonanţele elaborate, aşteaptă să fie aprobate în Guvern, probabil dacă obţinem avizul Consiliului Legislativ si avizul Comitetului Executiv economic şi social vor fi aprobate miercuri, ordonanţe care prevăd majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, majorarea alocaţiilor, instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000.

Sunt lucruri pe care eram obligaţi să le facem să apărăm cetăţenii români de acest val uriaş de scumpiri”, a spus ministrul la postul de știri România TV.

Nu doar pensiile cresc de la 1 ianuarie. În programul de guvernare PNL-PSD-UDMR este prevăzută și creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei.

ADVERTISEMENT