News

Purtarea măștii reduce incidența Covid-19 cu 53%. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu la nivel global

Purtarea măștii poate fi cea mai eficientă măsură pentru oprirea pandemiei, întrucât reduce incidența Covid-19 cu 53%. Sunt rezultatele surprinzătoare ale unui studiu desfășurat la nivel global.
19.11.2021 | 22:43
Purtarea mastii reduce incidenta Covid19 cu 53 Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu la nivel global
ADVERTISEMENT

Autorii studiului spuncă rezultatele studiului arată că este nevoie de păstrarea regulilor privitoare la acoperirea gurii și nasului cu masca, la distanțarea socială și la igienizarea mâinilor.

Și asta pentru că purtarea măștii este singura măsură de sănătate publică într-adevăr eficientă în lupta cu SARS-CoV-2, întrucât s-a dovedit că reduce incidența cu 53%, mai spun cercetătorii, în urma acestui studiu desfășurat în premieră la nivel global.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile sunt sigure și eficiente și salvează vieți în toate țările lumii în care sunt folosite, dar nu oferă o protecție de 100%. Mai ales că în multe țări nu e vaccinată întreaga populație și, mai ales, nu se știe dacă imunizarea previne transmiterea și mutațiile virusului, mai spun specialiștii, citați de The Guardian.

La nivel global, noul coronavirus, apărut în China în 2019, a infectat deja peste 250 de milioane de persoane. Iar în prezent, câte 50 de milioane de persoane se infectează la fiecare 90 de zile datorită tulpinii Delta, extrem de contagioasă.

ADVERTISEMENT

Purtarea măștii, cea mai eficientă măsură anti-pandemie: reduce incidența Covid-19 cu 53%

Studiul actual a inclus o revizuire sistematică și o meta-analiză a mijloacelor de luptă non-farmaceutice contra pandemiei de coronavirus. S-a constat astfel că purtarea măștii, distanțarea socială și spălarea mâinilor sunt mijloace eficiente de limitare a transmiterii virusului. Iar maca este cea mai eficientă dintre cele trei.

Cercetătorii, care au publicat rezultatele în British Medical Journal, spun că purtarea măștii este necesară în continuare, la fel și distanțarea socială și igienizarea mâinilor.

ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Monash University si Universitatea din Edinburgh spun că măsurile antipandemice combinate, precum carantina și închiderea granițelor, suspendarea cursurilor și telemunca trebuie să fie analizate separat, din cauza potențialelor efecte negative asupra populației.

Beneficiile măsurilor sanitare non-farmaceutice erau deja cunoscute în combaterea infecțiilor respiratorii precum gripa, mai spun cercetătorii, iar multe țări le-au folosit pentru a scădea rata de transmitere a SARS-CoV-2. Dar deocamdată nu există date suficiente pentru ca experții să se pronunțe definitiv.

ADVERTISEMENT

Cât de eficiente sunt măștile și distanțarea socială

Rezultatele obținute în mai mult de 30 de studii separate desfășurate de-a lungul și de-a latul globului analizate în detaliu au arătat o reducere cu 53% a ratei de transmitere datorită purtării măștii și o scădere cu 25% în cazul distanțării sociale.

Și igienizarea mâinilor a dovedit o eficiență de 53% în combaterea răspândirii coronavirusului, dar numărul mic de participanți la aceste studii fac ca rezultatele să nu fie semnificative statistic.

Pentru celelalte măsuri de protecție contra pandemiei – precum carantina, izolarea sau închiderea totală a activităților neesențiale, a granițelor sau școlilor – nu sunt disponibile date suficient de multe sau de utile, iar studiile existente diferă foarte mult ca metodologie și calitate.

 

Purtarea măștii a fost cerută populației în multe țări de la începerea pandemiei, dar după aproape doi ani de restricții mulți au renunțat la acest instrument de protecție. Acum, unele guverne, precum cel din Olanda, au reimpus purtarea măștii în încercarea de a evita un nou vîrf de infectări.

De asemenea, țări precum România, Cehia, Slovacia și Polonia au reimpus, recent, purtarea măștii, spre deosebire de Ungaria, la fel de lovită de noul val pandemic.

În Marea Britanie, obligativitatea măștii a fost eliminată în iulie, mai puțin în facilitățile medicale sau de îngrijire din Anglia, în timp ce în Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția a rămas obligatorie în toate spațiile publice.

ADVERTISEMENT
Tags: