News

Purtatul măștii salvează economia unei țări! Procentul uriaș din PIB care ar putea fi recuperat dacă oamenii aplică regulile anti-COVID-19

02.07.2020 | 18:56
Purtatul mastii salveaza economia unei tari Procentul urias din PIB care ar putea fi recuperat daca oamenii aplica regulile antiCOVID19
ADVERTISEMENT

Epoca post-COVID-19 vine cu o serie de reguli care trebuie să fie respectate de populație. Spălatul des pe mâini, termoscanarea la intrarea în spațiile închise, purtarea măștii și păstrarea distanței fizice de cel puțin un metru și jumătate. Toate aceste reguli irită o parte a oamenilor, mulți le consideră inutile, însă specialiștii au calculat impactul economic.

Una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, Sachs Goldman, a realizat un raport prin care se arată că lipsa unei politici naționale care impune utilizarea măștilor pe întreg teritoriul Statelor Unite ar aduce o lovitură economiei interne.

ADVERTISEMENT

Echipa de economiști condusă de Jan Hatzius, economist șef la Goldman, consideră că dacă ar fi reglementată la nivel național purtarea măștii ar putea înlocui carantina, în condițiile în care apar foarte multe cazuri în sudul și vestul SUA, iar astfel, prin purtarea măștii s-ar salva “5% din produsul intern brut”.

Purtatul măștii salvează economia unei țări! Care este legătura dintre utilizarea măștii și economie

Cei de la Goldman au explorat legătura dintre utilizarea măștii pentru a proteja împotriva transmiterii picăturilor care conțin virusul COVID-19, echipa analizând trei elemente cheie:

ADVERTISEMENT
  1. Un panou regional american în care este observată relația dintre rata de creștere a infecțiilor și a deceselor la introducerea reglementărilor privind purtarea măștii;
  2. O secțiune transversală mare la nivel de țară în care se arată relația dintre infecții și fatalități cumulate la termenul de timp care a trecut de la debutul răspândirii și introducerea reglementărilor privind purtarea măștii
  3. Un panou mai mic la nivel de țară, în care este făcut raportul dintre rata de creștere a infecțiilor și a deceselor până la utilizarea măștii.

Cercetătorii de la Goldman indică faptul că apariția unor reglementări ar obliga mai multă lume să poartă masca: “Începem prin a arăta că niște reglementări la nivel național ar putea crește în mod semnificativ utilizarea măștilor de față, în special în state precum Florida și Texas, unde purtarea măștii este voluntară în prezent”.

ADVERTISEMENT

Țările în care purtarea măștilor a devenit obligatorie mai târziu, au raportat mai multe cazuri și mai multe victime

În raportul publicat de Goldman Sachs se arată că țările care nu au putut să impună folosirea la scară largă a măștilor de protecție au avut un număr mai mare de infectări și decese.

Purtatul măștii salvează economia unei țări! Procentul uriaș din PIB care ar putea fi "salvat" dacă oamenii aplică regulile anti-COVID-19
Țările care au introdus folosirea măștilor au avut mai multe infecții și decese COVID-19

În lume, numărul infecțiilor a trecut de 10,5 milioane, în timp ce peste 510.000 de oameni au decedat din cauza COVID-19, se anunță în datele de la Johns Hopkins University. Statele Unite continuă să fie pe primul loc, cu 2,7 milioane de cazuri și peste 130.000 de victime.

ADVERTISEMENT
Tags: