News

Pușcăriașii trimiși în ”autoizolare”. Senatul a votat o lege care permite executarea închisorii la domiciliu pentru pedepsele până la 7 ani

02.04.2020 | 18:47
Puscariasii trimisi in autoizolare  Senatul a votat o lege care permite executarea inchisorii la domiciliu pentru pedepsele pana la 7 ani
ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat un proiect de lege care permite infractorilor condamnați la închisoare de până la 7 ani să execute pedeapsa la domiciliu, ei urmând să fie supravegheați cu ajutorul unei brățări electronice, scrie G4Media. Proiectul a fost inițiat de Alina  Gorghiu, senator PNL, și va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaților care este forul decizional.

Închisoare de weekend

În plus, actul normativ prevede și posibilitate ca pedeapsa să fie executată la domiciliu în timpul săptămânii și în penitenciar la sfârșit de săptămână.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost adoptat cu 128 de voturi favorabile și două abțineri.

Executarea pedepsei la domiciliu poate fi dispusă de instanță dacă sunt îndeplinite mai multe condiții: pedeapsa nu este mai mare de șapte ani; deținutul nu a mai avut condamnări anterioare mai mari de doi ani; deținutul este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe durata detenției și a avut un comportament bun în timpul detenției.

Nu sunt eligibili pentru executarea pedepsei la domiciliu cei care au fost condamnți inițial la pedepse cu suspendare, dar suspendarea a fost apoi revocată, persoanele care au încercat să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată, infractorii care au comis fapte cu violență, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Nici cei care au evadat sau au încercat să evadeze nu pot executa pedeapsa la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Supravegheați cu brățară electronică

Modul de utilizare a brățării electronice urmează să fie stabilit prin regulamentul de aplicare a legii.

Codul de procedură penală suportă o modificare esenţială care presupune că instanţa se va pronunţa asupra revocării şi anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brăţară electronică, se defineşte noţiunea de imobil în care se execută pedeapsa şi se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul – asta este esenţa iniţiativei legislative”, a afirmat Alina Gorghiu, în timpul dezbaterilor.

ADVERTISEMENT

Rezerve față de proiect a avut senatorul PSD Șerban Nicolae care a spus sunt probleme de oportunitate în contextul în care carantina și izolarea îi face pe români să se simtă în arest la domiciliu.

„Iniţiativa este una care să justifice necesitatea. În ceea ce priveşte însă oportunitatea, aş vrea să reflectaţi, pentru că suntem în situaţia în care mulţi români consideră că se află, ca urmare a măsurilor luate în starea de urgenţă, într-un soi de arest la domiciliu, că autorităţile nu reuşesc să menţină controlul asupra respectării măsurilor de izolare şi carantină la domiciliu, dar PNL se gândeşte la scoaterea infractorilor din închisori pentru a nu suferi condiţiile de detenţie din închisorile româneşti”, a spus Şerban Nicolae.

ADVERTISEMENT
Tags: