Fotbal international

Puștiul de 16 ani care îi face concurență lui Haaland. Youssoufa Moukoko a debutat în Bundesliga

22.11.2020 | 20:30
Pustiul de 16 ani care ii face concurenta lui Haaland Youssoufa Moukoko a debutat in Bundesliga
ADVERTISEMENT

Caz spectaculos în Bundesliga. La 16 ani și o zi, Youssoufa Moukoko a devenit cel mai tânăr debutant din istoria primei ligi germane.

Neamțul de origine cameruneză Youssoufa Moukoko, care îi face concurență serioasă cumoștinței noastre neplăcute Erling Haaland. este atât de bun încât Bundesliga și-a modificat regulile pentru a le permite celor de la Borussia Dortmund să îl folosească.

ADVERTISEMENT

Deși sunt unii care nu cred că aceasta este vârsta reală a lui Moukoko, americanii de la Nike i-au oferit în 2019 un contract fabulos prin care se oferă să îi producă ghetele. Pentru o sumă cu multe zerouri.

Puștiul de 16 ani care îi face concurență lui Erling Haaland. S-a modificat regulamentul pentru Youssoufa Moukoko

Deși de abia a împlinit 16 ani, Youssoufa Moukoko este considerat a fi unul dintre viitoarele superstaruri ale fotbalului european. Nemții de la Borussia Dortmund l-au adus în 2016, pe când avea doar 12 ani, și sunt atât de siguri de viitorul strălucit al tânărului încât au cerut din partea organizatorilor campionatului modificarea regulamentului.

ADVERTISEMENT

Până acum, pentru a putea debuta în Bundesliga, un jucător trebuia să aibă măcar 16 ani și jumătate. Moukoko a împlinit 16 ani în data de 20 noiembrie, astfel că ar fi putut debuta în prima ligă germană de abia în luna mai a anului 2021. Însă oficialii au decis ca vârsta minimă să fie scăzută la 16 ani.

În aceste condiții, la doar o zi după ce a împlinit 16 ani, Moukoko a debutat oficial în Bundesliga. Atacantul german l-a înlocuit pe Erling Haaland în minutul 85 al partidei Hertha Berlin – Borussia Dortmund 2-5. Norvegianul a reușit patru goluri în partida din capitala Germaniei și i-a lăsat locul lui Moukoko, cel care a devenit astfel cel mai tânăr debutant din istoria Bundesligii.

ADVERTISEMENT

Atacantul de origine cameruneză a devenit cel mai tânăr debutant din istoria clubului, doborând recordul lui Nuri Șahin, care a jucat pentru prima oară în tricoul galben-negru în 2005, pe când avea 16 ani, 11 luni și o zi, conform The Sun.

„Cred că e cel mai mare talent din lume în momentul acesta. La doar 16 ani și o zi, e grozav. Are o carieră minunată înainte”, a declarat Erling Haaland despre colegul și concurentul său din atacul Borussiei, chiar după debutul lui Moukoko în Bundesliga.

ADVERTISEMENT

Doar că nu toată lumea este convinsă de vârsta fotbalistului. Antrenorul echipei U23 a Borussiei, Timo Preus a declarat că nu crede că fotbalistul are doar 16 ani, însă tatăl jucătorului l-a contrazis și a afirmat că Youssoufa a fost înregistrat la consulatul german din Yaounde, Camerun, imediat după naștere.

Nike îi dă aproape 1 milion de euro pe an! Debutează și în UCL?

În ciuda vârstei sale încă fragede, atacantul Borussiei a convins deja foarte multă lume că va avea un viitor glorios, iar americanii de la Nike i-au oferit în 2019 un contract fabulos. Nike îi va produce ghetele de fotbal până în 2029 și îi va oferi aproape un milion de euro anual.

Moukoko a marcat, în ultimul sezon, 34 de goluri în 20 de meciuri jucate pentru echipa U19 a galben-negrilor, deși a debutat la acest nivel pe când avea doar 14 ani. Și la U17 are cifre fabuloase, reușind 90 de goluri în 56 de meciuri disputate. Performanțele sale i-au convins pe cei de la Dortmund să îl treacă și pe lista jucătorilor eligibili pentru partidele din UEFA Champions League, iar dacă debutează ar putea doborî recordul deținut de Celestine Babayaro.

Nigerianul a debutat în Champions League pe când avea doar 16 ani și 87 de zile și juca pentru Anderlecht. Debutul său a avut loc chiar la București, împotriva Stelei, în data de 23 noiembrie 1994. Cum Moukoko va împlini 16 ani doar în data de 20 noiembrie, iar grupele UCL vor începe cu o lună mai devreme, sunt șanse bune ca el să fie noul deținător al acestui record.

Youssoufa Moukoko se poate alătura grupului de superstaruri pe care Dortmund le-a adus în prim-planul fotbalului mondial de la vârste foarte fragede. Cristian Pulisic, Jadon Sancho, Gio Reyna, Jude Bellingham sau Erling Haaland sunt cele mai tari nume propuse de Borussia în ultimii ani.

 

ADVERTISEMENT