News

“CURGEA SÎNGE de parcă fusese SACRIFICAT un porc!”

FANATIK aduce la lumină poveşti mai puţin ştiute din viaţa şi cariera lui Adrian Mutu, jucătorul care şi-a anunţat revenirea în fotbalul românesc după 14 ani, la Petrolul. "Briliantul"...
01.12.2013 | 12:59
CURGEA SINGE de parca fusese SACRIFICAT un porc
ADVERTISEMENT

FANATIK aduce la lumină poveşti mai puţin ştiute din viaţa şi cariera lui Adrian Mutu, jucătorul care şi-a anunţat revenirea în fotbalul românesc după 14 ani, la Petrolul. “Briliantul” vine astă-seară, în Ghencea, ca spectator, la derby-ul Steaua – Petrolul.

* Reîntoarcea „Briliantului” în Liga 1 reprezintă cel mai mare pariu pe care fotbalul românesc îl face cu un talent unic, dar care nu s-a produs pe măsură

ADVERTISEMENT

I se spune „Briliantul”. Italienii l-au poreclit „Il Fenomeno”. Copilul lui Abramovici l-a adulat atît de mult încît s-a opus despărţirii lui Mutu de Chelsea. Concentrîndu-ne pe activitatea sa fotbalistică, cifrele vorbesc de la sine: 8 cluburi în străinătate, singurul român care a atins bariera de 100 de goluri reuşite în Serie A, următorul fiind Florin Răducioiu cu 22 de reuşite. În 90 de minute a cucerit inimile capricioşilor fani de la Chelsea – „aristocraţii fotbalului englez”- şi  în două luni de la instalare i-a atras atenţia lui „The Special One” Mourinho că el este vedeta clubului!

El e rebelul fotbalului românesc, el e Adrian Mutu! Fotbalistul plecat de pe dealurile din Trivale, via „Ştefan cel Mare”, idolatrizat de milioane de fani din Europa, Mutu revine în fotbalul românesc la 13 ani distanţă, alegînd Petrolul, informaţie oferită în exclusivitate de FANATIK în momentul acordului. În loc de urare de bun venit pentru revenirea în ţară, Mihai Ianovschi (antrenorul care l-a propulsat în fotbalul mare), prieteni şi foşti coechipieri au relatat cinci întîmplări necunoscute marei mase a suporterilor români. Evenimente care arată nebunia unui geniu, dar şi devotamentul, încăpăţînarea şi dorinţa de performanţă. Iată feţele mai puţin cunoscute ale „Briliantului”, cel mai mare talent pe care l-a dat fotbalul nostru de la Hagi încoace.

ADVERTISEMENT

 „Contra nu va putea gestiona situaţia. Mutu nu a putut fi potolit nici măcar de Mourinho! Nu văd motivaţia lui Mutu de a veni la Petrolul! Cu banii cheltuiţi pe el, mai bine luam trei Hamza!” (Vivi Răchită)

DEVOTAT ŞI ÎNCĂPĂŢÎNAT

A bătut-o pe Dinamo cu pulpa arsă

Pe vremea cînd era junior al lui FC Argeş, Adrian Mutu a avut parte de un eveniment care, în mod normal, trebuia să-l scoată din circuit pentru marele meci, finala cu Dinamo. Povesteşte Mihai Ianovschi, antrenorul de la juniori al lui Adi. „În 1997, înaintea finalei cu Dinamo în care am cucerit titlul naţional – piteştenii au cîştigat cu 5-4 după penalty-uri -, Adrian Mutu a avut un accident la saună prin care şi-a ars toată pulpa stîngă după contactul cu burlanul fierbinte. A venit în vestiar, i-a anunţat pe toţi că indiferent de situaţia medicală va juca pentru că le-a promis. Cu ajutorul medicilor a intrat titular. La pauza meciului, cînd i s-au schimbat pansamentele, curgea atît de mult sînge de parcă era sacrificat un porc. La ce avea acolo, un om nici nu putea să meargă, dar să mai şi joace!? Toţi îi ziceau că e nebun, iar acum această poveste o spun tuturor generaţiilor. Ăsta este exemplu de încăpăţînare şi devotament”.

ADVERTISEMENT

 VICLEAN ŞI LENEŞ

A făcut antrenament cu basculanta!

Efortul nu a fost niciodată o calitate pentru Adrian Mutu, care a avut permanent în cariera de jucător profesionist contre cu antrenorii care i-au cerut să facă şi faza defensivă. Un eveniment petrecut în Piteşti exemplifică acest minus al jucătorului. „Domnul Ianovschi ne-a pus să alergăm opt kilometri în Trivale, însă după numai doi kilometri Mutu a zis să facem autostopul şi să luăm o maşină pentru restul traseului. Ne-a luat o basculantă, dar cînd am ajuns la destinaţie, ne aştepta antrenorul. Ne-a bătut zdravăn şi ne-a pus să mai alergăm de două ori mai mult decît distanţa iniţială”, a rememorat, amuzat, Dani Coman, jucătorul Astrei Giurgiu. Acesta a fost completat de Rică Neaga, care a suferit traume din cauza lui Mutu. „Nenorocit de mic! Avea un cîine, Nancy, iar cînd treceam pe strada lui, scotea animalul şi mă alerga pînă cînd săream un gard sau intram prin scări de bloc”, a completat fostul jucător al Stelei.

PUS LA RESPECT

Dedicaţie de la Jean: două palme!

Conexiunea cu Dinamo şi Mutu a început timid, echipîndu-se retras şi introdus în grupă de către Florentin Petre. „M-am dus la el, era aşa timid… L-am salutat, iar el mi-a răspuns cu completarea că el e Adrian Mutu, dar nu pe un ton arogant. I-am răspuns că ştiu. După aceea, a devenit rapid unul din noi”, a relatat fostul căpitan al „cîinilor”. Singura problemă a „Briliantului” a fost concurenţa acerbă din ofensiva cîinilor, în „haită” fiind jucători precum Jean Vlădoiu, Marius Niculae sau Adrian Mihalcea. „Mutu cu Vlădoiu nu s-au avut la suflet! Egoismul lui Adi şi personalitatea lui Jean nu s-au înţeles niciodată. Jean ţipa să primească mingea în careu, Mutu o ţinea pentru el, pînă cînd a primit cîteva palme după ceafă de la Vlădoiu. Dar la faza următoare iar a uitat să paseze…”, au dezvăluit colegi ai celor doi.

ADVERTISEMENT

78 de apariţii În primul eşalon din România are „Il Fenomeno”

 GOLGETERUL CU SLĂBICIUNI

„Genial ca jucător, dar nu e profesionist”

Evoluţiile la Dinamo l-au propulsat pe Mutu la Inter, însă concurenţa cu Ronaldo, Baggio, Recoba sau Vieri l-au dus la Parma, nu înainte de a face un sezon de excepţie la Verona. Martin Laursen, unul dintre cei mai buni fundaşi danezi din toate timpurile şi coleg cu Mutu, a dezvăluit despre jucătorul român că „era un fotbalist cu calităţi tehnice uimitoare, dar nu e profesionist tot timpul”, acest lucru fiind confirmat ulterior prin episodul Chelsea, dar şi altele. Transferul la Parma a creat din Mutu şi Adriano, denumiţi de presa italiană „Gemenii golului”, unul dintre cele mai bune cupluri de atacanţi din istoria „cruciaţilor”. Ca recunoştinţă pentru reuşitele sale, Adrian Mutu a fost printre nominalizaţi la premiul cel mai bun jucător al Parmei din ultimii zece ani, concurînd cu Buffon, Cannavaro, Crespo, Frey şi Adriano. Dorit şi de Bayern Munchen sau Manchester United, Mutu ajunge în 2003 la Londra, fiind cumpărat de Chelsea cu 22,5 milioane de euro, una dintre cele mai mari sume din istoria Parmei şi în prezent.

37 de goluri a marcat Adrian Mutu În Divizia A În perioada 1996-2000, la Dinamo şi Argeş

 AROGANT, ÎNGER ŞI DEMON

Idolul lui Abramovici şi victima lui Mou

Trei goluri în primele patru meciuri şi Adrian Mutu avea aristocraţii Londrei la picioare. Abramovici, a cărui averea se estima atunci la 13 miliarde de euro, anunţa că Chelsea şi-a găsit idolul, inclusiv fiul afaceristului rus, Arkady, îmbrăcînd tricoul lui Adi cu fiecare ocazie. La finalul primului meci, suporterii se îngrămădesc să facă poze cu noul idol, doresc autografe, iar un grup de români îi arată ataşamentul venind din ţară special pentru debutul său. Apar şi primele schimbări ale omului Mutu. Faţă de John Terry sau Frank Lampard, care foloseasu maşini de serie din partea clubului, românul se afişează cu un Aston Martin de 100.000 de euro. „Briliantul” nu mai impresionează o perioadă, iar sosirea pe „Stamford Bridge” a lui Jose Mourinho îi încheie lui Mutu aventura londoneză. În 2004, după un conflict în biroul tehnicianului lusitan, moment în care „Il Fenomeno” îi transmite viitorului tehnician al lui Real Madrid că el este şeful la Chelsea, soarta lui Mutu este decisă, nu peste mult timp fiind depistat pozitiv, englezii dorind despăgubiri de 18 milioane de euro. Procesul se derulează şi în momentul de faţă, cazul „Cocaina” în care este implicat Adrian Mutu rămînînd în istoria fotbalului.

 MOMENTUL CHEIE

A făcut 20 de milioane de oameni să plîngă

Remiza de la Euro 2008, contra Italiei, a fost punctul culminant al carierei lui Adrian Mutu. La scorul de 1-1, cu zece minute înaintea fluierului final, România a beneficiat de un penalty, după ce Daniel Niculae a fost faultat de Panucci. Execuţia lui Mutu nu l-a păcălit pe Buffon (fost coechipier cu Adi la Juventus!), care a respins mingea. O victorie cu Italia ne-ar fi calificat mai departe dintr-o grupă cu Olanda, Italia şi Franţa, acest eşec nemulţumindu-i pe „tricolori”. La finalul partidei, unul dintre coechipierii lui Mutu s-a confesat declarÎnd că fostul vîrf al lui Chelsea a ratat momentul decisiv al carierei sale. „Adi putea fi Hagi, dar a rămas Mutu!”.

2.FOTBAL:ROMANIA-ITALIA 1-1,EURO 2008 (13.06.2008)

 VICTIMA ORGOLIULUI LUI PIŢI

Dezvăluiri incredibile la FANATIK SHOW!

Ultimul conflict dintre Victor Piţurcă şi Adrian Mutu, izbucnit, conform zvonurilor tot mai dese, la începutul acestui an din cauza Vicăi, fosta amantă a selecţionerului, a dus la ruperea definitivă a relaţiilor dintre decarul naţionalei şi Piţi. Scandalul a atins cele mai înalte culmi la FANATIK SHOW, cînd Mutu a dezvăluit că jucătorii de la Steaua nu vor să mai vină la echipa naţională pentru că e dictatură, Piţurcă nedorind să ia în calcul şi sfaturi ale jucătorilor. „A ajuns să ne ia laptopurile, a vrut să ne ia şi telefoanele pentru că aveam Iphone-uri. Acolo este o atmosferă de ÎnmormÎntare, iar Piţurcă este un antrenor primitiv din toate punctele de vedere!”, a sunat doar o mică parte a discursului lui Mutu.

ŞEF ÎN CORSICA

Cîştigă cît tot lotul lui Ajaccio

În 2011, după încă şapte sezoane în campionatul din „Cizmă”, Adrian Mutu schimbă campionatul şi se mută în Ligue 1, unde semnează un contract valabil pe trei ani. Cu promisiunea că va marca mai multe goluri decît Zlatan Ibrahimovici, prietenul său, ajuns la PSG, Mutu se remarcă foarte rar pe teren şi tot mai des prin conflictele cu antrenorii de la echipă, Fabrizio Ravanelli şi Alex Dupont fiind demişi după ce au avut certuri cu decarul corsicanilor. Românul a fost principala cauză pentru care aceştia au fost înlăturaţi, dacă e să dăm crezare prestigiosului L’Equipe. Transferul său la Petrolul Ploieşti a fost dorit şi de patronul lui Ajaccio, apropiaţii fotbalistului dezvăluind că acesta cîştigă aproape cît restul lotului penultimei clasate din prima ligă franceză. „Ajaccio are probleme financiare. Antrenorul Fabrizio Ravanelli a costat destul de mult şi nici nu a plecat gratis. În acest moment, clubul are o gaură considerabilă În buget, iar despărţirea de Mutu a fost inevitabilă. Salariul lui Mutu la Ajaccio era aproape egal cu veniturile totale ale celorlalţi fotbalişti din lot “, a dezvăluit Ludovic Lattizzo, agentul din Italia al vÎrfului de 35 de ani.

ADVERTISEMENT