News

Putem pleca din localitate după 15 mai? Ludovic Orban și Marcel Vela au făcut declarații contradictorii

05.05.2020 | 07:25
Putem pleca din localitate dupa 15 mai Ludovic Orban si Marcel Vela au facut declaratii contradictorii
Ludovic Orban și Marcel Vela s-au contrazis în declarații legat de deplasarea în afara localității după 15 mai. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Starea de urgență se încheie la jumătatea lunii mai, iar măsurile încep treptat să se relaxeze. Românii se întreabă acum dacă pot părăsi localitatea, însă răspunsurile autorităților sunt contradictorii și nu sunt deloc clare în legătură cu situația care se va petrece după data de 15 mai.

Declarații contradictorii legat de plecarea din localitate după 15 mai

Ludovic Orban și Marcel Vela s-au contrazis în declarații în legătură cu deplasarea românilor în afara localității de origine după data de 15 mai, adică după încetarea stării de urgență și automat intrarea în stare de alertă.

ADVERTISEMENT

Premierul a susținut în cadrul unei conferințe de presă că cetățenii români pot pleca din localitate numai pentru anumite motive (serviciu sau activități agricole), în timp ce Ministrul de Interne a transmis că oamenii pot pleca în vacanțe, la munte.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole”, a spus Orban.

ADVERTISEMENT

„Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților”, a spus la rândul său Marcel Vela.

Ce se va întâmpla după data de 15 mai în țara noastră

„Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeţii în trei, iar pentru drumeţii se va face o declaraţie. N-am stabilit încă raza de acţiune, toate deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Va fi şi pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-şi pregătească familiile că pleacă”, a completat Ministrul de Interne, relatează news.ro.

Autoritățile au declarat că după data de 15 mai vor începe treptat să elimine din restricții, comerțul, producția, frizeriile și cabinetele epidemiologice numărându-se printre cele care se vor redeschide primele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, premierul a declarat că eliminarea restricțiilor se va face pe un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic, așadar primele instituții și firme deschise vor fi cele cu risc mic.

„Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic.

Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic.

Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă la baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor”, a spus Ludovic Orban.

Hotelurile, terasele și restaurantele vor fi deschise cel mai probabil prin luna iunie, ministrul de Interne precizând că oamenii au fost extrem de responsabili în perioada Paștelui și de 1 Mai, mulțumindu-le totodată pentru asta.

 

 

ADVERTISEMENT