News

Puteri sporite pentru Raed Arafat. Ce va putea face, conform noii legi a carantinei

15.07.2020 | 23:58
Puteri sporite pentru Raed Arafat Ce va putea face conform noii legi a carantinei
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, primești puteri sporite odată cu modificarea articolul 12 al proiectului legii privind carantina şi izolarea. Asta înseamnă că fondatorul SMURD devine șeful suprem legat de gestionarea pandemiei de coronavirus în România.

Ordinele secretarului de stat vor fi literă de lege de acum înainte, a decis miercuri seară, 15 iulie, Comisia Juridică. Așadar, autoritățile competente se vor afla în subordinea lui Raed Arafat de îndată ce legea va fi publicată pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU și în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

„Ordinele Comandantului acţiunii la nivel naţional, emise în temeiul prezentei legi, se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, notează Agerpres.

Raed Arafat, în fruntea gestionării pandemiei. Ce puteri a primit legat de legea carantinei

Senatorii juriști i-au acordat maximă încredere medicului de origine palestiniană, Raed Arafat, în legătură cu legea izolării și carantinei. Concret, imediat ce noua lege a carantinei se va publica în Monitorul Oficial, ordinele șefului DSU vor conta cel mai mult.

ADVERTISEMENT

„Ordinele Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată de acesta, emise în temeiul prezentei legi, cu caracter normativ, se publică de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un amendament adoptat de Senat.

Foarte important, românii trebuie să știe că pot contesta ordinele lui Raed Arafat sau a persoanei desemnate de acesta în situația în care se consideră vătămați într-un drept sau într-un interes legitim. Aceștia se pot adresa, potrivit proiectului de lege, instanței de contencios administrativ competente pentru anularea actului.

ADVERTISEMENT

Concret, toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate prin intermediul unei plângeri care se va depune la instanța de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât și de netemeinicie.

Persoana care se simte lezată într-o asemenea situație are la dispoziție un termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României, respectiv de la data luării la cunoștinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României, potrivit unui alt amendament votat de Senat.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat, Raed Arafat, despre importanța unei indemnizații de detașare

„Indemnizaţia de detaşare consider că este un lucru foarte important. Cum o să o numim, o să fie discutat când dezbatem, dar este clar că acela care se detaşează trebuie să aibă o indemnizaţie într-o anumită limită care să spună că acoperă pentru el acest efort pe care l-a făcut, că el e voluntar sau că este, la ordin, nevoluntar.

Această indemnizaţie trebuie să fie dată pentru persoana respectivă, plus asigurarea cazării, mesei, transportul pentru el, pentru că persoana respectivă nu trebuie să piardă nimic, de fapt, ci doar să fie sprijinită să facă misiunea ei”, a explicat șeful DSU, potrivit sursei citate anterior.

 

ADVERTISEMENT