ADVERTISEMENT
Hotnews

Putin: “Dacă vreau, în două săptămîni iau Kievul!”

"Dacă vreau, în două săptămâni iau Kievul", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, care continuă să nege că a trimis soldaţi în estul Ucrainei. NATO a anunţat că mii de soldaţi ar...
Autor: Ionuţ Cataramă | 02.09.2014 | 09:07
Putin:

“Dacă vreau, în două săptămâni iau Kievul”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, care continuă să nege că a trimis soldaţi în estul Ucrainei. NATO a anunţat că mii de soldaţi ar putea fi mobilizaţi în estul Europei, în următoarele zile, pentru o ripostă puternică. Între timp, negocierile de la Minsk au eşuat, însă separatiştii s-au arătat dispuşi să rămână parte a Ucrainei dacă li se acordă un statut special. Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck a declarat că Rusia a pus capăt parteneriatului cu Europa în contextul conflictului Ucraina.

ADVERTISEMENT

În timpul unei discuţii purtate sâmbătă, şeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut socoteală lui Putin pentru soldaţii ruşi din estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a trecut la ameninţări şi i-a spus că poate cuceri Kievul în două săptămâni dacă doreşte. Deşi afirmă că Moscova nu a trimis niciun soldat rus pe teritoriul Ucrainei, Putin apără cauza separatiştilor. Potrivit unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, în Ucraina au fost trimişi între 10.000 şi 15.000 de militari ruşi în ultimele două luni. Aceştia luptă cot la cot cu separatiştii proruşi, lucru care a făcut armata ucraineană să înceapă să bată în retragere. Rebelii fideli Moscovei au capturat aeroportul din Lugansk, iar cel din Doneţk pare să urmeze aceeaşi soartă.

La negocierile de la Minsk, dintre separatişti şi autorităţile de la Kiev, liderii rebelilor din estul Ucrainei au cerut să folosească rusa ca limbă oficială şi au acceptat să rămână parte a ţării dacă primesc statut special. Discuţiile au eşuat şi urmează să fie reluate pe parcursul săptămânii. Tot în următoarele zile, NATO urmează să adopte un plan menit să contracareze acţiunile Rusiei în estul Ucrainei, considerate o ameninţare directă pentru aliaţii din regiune – statele baltice, Polonia şi România. În acest sens, şeful NATO declară că mii de soldaţi, susţinuţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi “în câteva zile” în estul Europei.

În acest context, preşedintele german, Joachim Gauck, a declarat că Rusia a pus capăt parteneriatului său cu Europa.

ADVERTISEMENT

Sursa: RTV.NET

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!