News

Putin a dat undă verde intervenţiei militare ruseşti în Siria. Avertismentul SUA: “Ar putea deveni o ţintă”

Kremlinul poate trimite forte militare in Siria, in sprijinul regimului Assad. Decizia a fost luata miercuri, iar reactia americana nu a intarziat sa vina. Consiliul Federatiei (Senatul de la...
30.09.2015 | 15:25
Putin a dat unda verde interventiei militare rusesti in Siria Avertismentul SUA Ar putea deveni o tinta
ADVERTISEMENT

Kremlinul poate trimite forte militare in Siria, in sprijinul regimului Assad. Decizia a fost luata miercuri, iar reactia americana nu a intarziat sa vina. Consiliul Federatiei (Senatul de la Moscova) a autorizat miercuri utilizarea fortelor armate ruse in afara granitelor tarii, ca urmare a unei solicitari a presedintelui Vladimir Putin, transmit agentiile de presa TASS si RIA Novosti, citate de Agerpres. Senatorii rusi au votat propunerea presedintelui Putin in unanimitate in cadrul unor dezbateri cu usile inchise.

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat ca acest vot este legat de Siria, deoarece liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, i-a solicitat presedintelui rus Vladimir Putin ajutor militar. Oficialul de la Kremlin a tinut totodata sa precizeze ca fortele militare ruse vor fi implicate doar in operatiuni aeriene, excluzand utilizarea lor in operatiuni terestre. Moscova va actiona conform ‘normelor de drept international’, a mai spusi Serghei Ivanov.

ADVERTISEMENT

In urma votului din Senatul rus, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov a anuntat ca Rusia ii va informa in cursul zilei pe partenerii sai despre participarea fortelor ruse in operatiunile din Siria. RIA Novosti aminteste ca ultima data cand Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federatiei cu o astfel de solicitare a fost in martie 2014, cand a cerut autorizarea utilizarii armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, in Crimeea, regiune anexata ulterior la teritoriul Rusiei.

Reactia SUA

Secretarul de stat american, John Kerry, a apreciat ca implicarea presedintelui rus Vladimir Putin in Siria ar putea fi o ‘oportunitate’ pentru SUA, intr-un interviu acordat marti postului de televiziune CNN.

ADVERTISEMENT

Moscova s-ar putea trezi intr-o situatie “complicata”, care i-ar putea afecta politica fata Siria, tara sfasiata de patru ani si jumatate de razboi, si fata de liderul sirian Bashar al-Assad, a apreciat Kerry. ‘Daca se situeaza de parte lui Al-Assad, Iranului si Hezbollah, el (Putin) va avea o problema foarte grava cu tarile sunnite din regiune’, a spus secretarul de stat american. ‘Aceasta ar putea insemna ca el ar putea deveni foarte bine o tinta pentru jihadistii sunniti’, a avertizat Kerry, adaugand ca, pentru Washington, aceasta ar putea fi o ‘oportunitate’ pentru ca ‘ar forta intrebarea cum se poate rezolva de fapt problema siriana’.

Potrivit sefului diplomatiei americane, criza siriana nu va putea fi rezolvata ‘fara includerea sunnitilor intr-o solutie politica, intr-un acord politic, iar aceasta inseamna ca va fi nevoie de o perioada de tranzitie politica, de o anumita perioada de timp’. ‘Atat timp cat Al-Assad este la putere, pur si simplu nu se poate ajunge la pace’, a adaugat el. Kerry a mai spus ca presedintele sirian trebuie sa plece, dar mai degraba ca parte a unei ‘tranzitii ordonate’ decat in urma inlaturarii imediate, nuanta ce marcheaza o schimbare in pozitia SUA.

ADVERTISEMENT

Rusia ar putea ataca “in orice moment”

CNN citeaza un oficial american potrivit caruia loviturile aeriene rusesti in Siria “ar putea incepe in orice moment”. “Sunt pregatiti”, afirma sursa, care sustine ca dronele rusesti au colectat in ultima perioada informatii privind potentialele tinte iar 4 avioane rusesti multirol SU-34 se gasesc deja la baza aeriana din Latakia (Siria).

In contextul acestei decizii, Financial Times comenteaza miercuri ca in doar 4 luni, „Putin a revenin pe scena internationala”, transformandu-se „din paria intr-un jucator important”.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.stirileprotv.ro