News

Putin a discutat cu uşile închise cu Viktor Orban. Experţii unguri merg în Rusia pentru pregatire in domeniul nuclear

Liderul rus a stat de vorba cu premierul Viktor Orban, cel care a fost acuzat ca este pe cale sa devina un "mic Putin", pentru ca ataca libertatile civile, cenzureaza presa si isi intareste puterile....
18.02.2015 | 13:49
Putin a discutat cu usile inchise cu Viktor Orban Expertii unguri merg in Rusia pentru pregatire in domeniul nuclear
ADVERTISEMENT

Liderul rus a stat de vorba cu premierul Viktor Orban, cel care a fost acuzat ca este pe cale sa devina un “mic Putin”, pentru ca ataca libertatile civile, cenzureaza presa si isi intareste puterile. De altfel, chiar inainte ca Putin sa ajunga la Budapesta, aproximativ 2.000 de oameni au protestat fata de aceasta vizita, declarandu-se nemultumiti de relatia dintre Ungaria si Rusia.

Vizita presedintelui Vladimir Putin nu este lipsita de avantaje pentru Ungaria. Conform unor surse citate de MTI si preluate de Mediafax, delegatiile Ungariei si Rusiei au semnat o serie de acorduri, inclusiv unul in domeniul gazelor.
Cele doua tari au mai semnat si un acord privind pregatirea in Rusia a expertilor unguri in domeniul nuclear si un acord privind deschiderea unui consulat al Ungariei in Kazan (Republica Tatarstan). De asemenea, au fost semnate acorduri privind sistemele medicale, studiile superioare si cooperarea regionala.

ADVERTISEMENT

Vezi video AICI

Potrivit MTI, in ceea ce priveste acordul gazelor, acesta prevede ca Ungaria sa plateasca doar cantitatile pe care le consuma. “Relatiile intre Uniunea Europeana si Rusia trebuie sa fie gestionate in mod rezonabil. Excluderea Rusiei din Europa nu este rezonabila”, a declarat premierul Viktor Orban dupa intrevederea de peste doua ore pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

“Securitatea regionala nu poate fi garantata prin masuri impotriva Rusiei. Pacea si cooperarea economica in regiunea eurasiatica pot fi o solutie”, a adaugat Orban, salutand Acordul de la Minsk, privind conflictul ucrainean. Intrevederea lui Viktor Orban cu Vladimir Putin a durat mai mult de doua ore, au anunta surse guvernamentale ungare citate de MTI, discutia avand loc intr-o sala a Parlamentului Ungariei.

ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean de Externe: Rusia nu poate fragmenta Uniunea Europeana

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat, marti, ca Rusia nu poate fragmenta Uniunea Europeana, care pana acum nu a avut o politica comprehensiva fata de Moscova, dar in acest moment este unita si lupta pentru valorile sale.

Rugat sa comenteze vizita presedintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta si daca exista riscuri privind relatiile dintre Ungaria si Ucraina in acest context, seful diplomatiei de la Kiev a declarat ca aceasta vizita “nu inseamna ca parteneriatul traditional dintre Ucraina si Ungaria este in pericol”. “Avem relatii bune pe plan politic, economic, legaturi interumane, avem multi etnici ungari, in special Transcarpatia”, a precizat Klimkin, in cadrul unei intrevederi cu jurnalisti romani.

ADVERTISEMENT

“Pentru Ungaria este deosebit de important sa mentina unitatea europeana si transatlantica. Este bine ca Ungaria negociaza cu Rusia, un nou acord privind gazele sau vreun imprumut pentru construirea unei centrale nucleare, dar ar trebui sa fie foarte clara pozitia Ungariei: de partea valorilor si regulilor europene. si locul Ungariei este in cadrul comunitatii europene si transatlantice”, a afirmat Pavlo Klimkin.

“Nu am niciun fel de ingrijorari ca Rusia poate fragmenta UE, deoarece Uniunea Eruopeana nu a avut niciodata o politica comprehensiva fata de Rusia. A fost intotdeauna o mare provocare. Dar acum UE este unita si lupta pentru valorile sale si pentru a fi impreuna in aceste momente importante”, a mai spus seful diplomatiei ucrainene, care a vizitat marti Romania.

ADVERTISEMENT

Sursă: w ww.stirileprotv.ro