News

Situație tensionată la Marea Neagră. Putin despre exercițiile NATO: ”O provocare serioasă pentru noi!”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că exercițiile de amploare din Marea Neagră, desfășurate de americani și de aliații lor din NATO, reprezintă o provocare reală pentru guvernul de la Moscova.
13.11.2021 | 13:37
Situatie tensionata la Marea Neagra Putin despre exercitiile NATO O provocare serioasa pentru noi
Vladimir Putin a reacționat după exercițiile NATO desfășurate în Marea Neagră
ADVERTISEMENT

În ultimele luni, mai multe manevre militare desfășurate de Rusia și de țări membre NATO în zona Mării Negre au creat tensiuni semnificative între cele două tabere. De exemplu, în septembrie, marina rusă a recurs la ample manevre în Marea Neagră, într-un exercițiu în care navele au efectuat tiruri de artilerie și de rachete.

Atunci, potrivit unui comunicat oficial, flota Rusiei a realizat un “exerciţiu special pentru protecţia obiectivelor activităţii economice maritime în apele Mării Negre”. 

ADVERTISEMENT

Manevre NATO în Ucraina, la granița cu Crimeea

“Exerciţiul a fost realizat în cadrul manevrelor comune ale navelor de la bazele navale din Crimeea şi Novorossiisk ale Flotei Mării Negre. Echipajele au exersat elemente de navigaţie şi de manevră de luptă în cadrul unor grupuri tactice omogene şi eterogene, au efectuat exerciţii de comunicaţii, de protecţie antisubmarină, antiaeriană a unui detaşament de nave la trecerea pe mare”, se arăta în comunicatul autorităților de la Moscova, citat de Interfax.

Tot la finalul lunii septembrie, un exerciţiu implicând SUA şi ţări ale NATO s-a desfășurat în Ucraina, în regiunea Herson, care se învecineză cu Crimeea, anexată de Rusia în 2014. La acele manevre au participat 12.500 de soldaţi din 11 ţări membre NATO.

ADVERTISEMENT

Putin despre exercițiile NATO: ”Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi cu aviaţie”

În context, Vladimir Putin a declarat sâmbătă că manevrele ”neprogramate” ale NATO din Marea Neagră reprezintă o provocarea serioasă pentru Rusia.

”Statele Unite şi aliaţii lor din NATO efectuează exerciţii neprevăzute în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi cu aviaţie, inclusiv aviaţie strategică. Este o provocare serioasă pentru noi”, a spus Vladimir Putin la postul Vesti, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Președintele rus a abordat apoi și problema migranților aflați la granița polono-belarusă, declarând că țara lui nu are nici un amestec în respectiva criză. ”Văd că toată lumea o ştie. Nu avem nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo”, a punctat Putin.

Putin, avertisment pentru Lukașenko

Într-o serie de declarații oficiale publicate pe site-ul Kremlinului, Vladimir Putin a susținut că speră ca preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul german Angela Merkel să discute direct despre criza de la graniţa polono-belarusă, mai ales că migranții își doresc să ajungă în Germania.

ADVERTISEMENT

Deranjat de afirmațiile lui Lukașenko, care a amenințat că va bloca gazoductul rusesc dacă Belarus va fi sancționată de Uniunea Europeană pentru criza migranților, Vladimir Putin și-a avertizat omologul de la Minsk.

“Aceasta ar presupune o gravă afectare a sectorului energetic al Europei şi nu ar ajuta la dezvoltarea relaţiilor noastre cu Belarusul”, a declarat liderul de la Kremlin, citat de agenția spaniolă EFE.

 

 

ADVERTISEMENT