News

Regimul Putin impune interdicție de intrare în Rusia pentru mai mulți oficiali europeni. Motivul deciziei

Vladimir Putin face o nouă mișcare împotriva Occidentului. Într-un context geo-strategic extrem de tensionat, Rusia a impus interdicție de intrare în țară pentru mai mulți oficiali europeni.
29.01.2022 | 09:29
Regimul Putin impune interdictie de intrare in Rusia pentru mai multi oficiali europeni Motivul deciziei
ADVERTISEMENT

Tensiunile dintre Rusia și țările din spațiul Uniunii Europene se intensifică tot mai mult pe cale diplomatică.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat, vineri, 28 ianuarie, că a instituit interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni.

ADVERTISEMENT

Această măsură vine ca răspuns direct la restricţiile impuse Moscovei de Bruxelles. Diplomația rusă nu a dat detalii legate de numărul persoanelor vizate sau numele acestora, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Mai mulți oficiali din Europa au primit interdicție de intrare în Rusia. Motivul deciziei lui Vladimir Putin

”Partea rusă a decis să extindă lista reprezentanţilor statelor membre şi instituţiilor UE cărora li s-a interzis intrarea în Rusia pe bază de reciprocitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe, publicat pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT

Pe lista indezirabililor ar fi incluși şefii unor companii militare private europene, unii membri ai serviciilor de securitate, parlamentari europeni şi alţi oficiali, cu alte cuvinte, ”personal responsabili de promovarea de politici anti-ruseşti”, se mai arată în comunicat.

Agenția DPA precizează că interdicţiile de intrare par să fie legate de sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei din cauza anexării Crimeii în 2014.

ADVERTISEMENT

În martie 2014, miniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat sancţiuni la adresa unor oficiali ruşi, consideraţi responsabili de anexarea Peninsulei Crimeea.

La acea dată, în cazul a 21-a de persoane, bunurile pe care le deţin în Uniunea Europeană au fost îngheţate şi le-a fost restricţionat dreptul de călătorie în spaţiul comunitar.

ADVERTISEMENT

A fost pentru prima oară când s-au luat astfel de măsuri în relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles, de la încheierea Războiului Rece.

Reacția UE după decizia de vineri a Moscovei

La scurt timp după comunicatul Ministerului de Externe de la Kremlin a venit și poziția UE față de aceste interdicții.

Bruxelles-ul a ”deplâns” decizia Rusiei de a impune interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni, un nou episod din criza diplomatică acută din jurul Ucrainei, notează AFP.

”UE deplânge decizia autorităţilor ruse”, a răspuns un purtător de cuvânt al Uniunii Europene într-un comunicat.

”Această decizie este lipsită de justificare legală şi transparenţă”, şi va suscita un răspuns adecvat, a adăugat oficialul UE.

ADVERTISEMENT