News

Inventarul Apocalipsei. Cu ultimele declarații, Putin a readus în prim-plan numărul focoaselor nucleare ale Rusiei

Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume. Pe fondul crizei din Ucraina, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară.
27.02.2022 | 21:07
Inventarul Apocalipsei Cu ultimele declaratii Putin a readus in primplan numarul focoaselor nucleare ale Rusiei
Câte arme nucleare are Rusia. Putin are la dispoziție cel mai mare arsenal din lume. Foto: colaj Fanatik. Sursa: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alături de SUA, Rusia este țara cu cele mai multe arme nucleare din lume. Îngrijorările în Occident sunt tot mai mari, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat duminică, 27 februarie, punerea în ”alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei.

O bombă atomică reprezintă scenariul care dă fiori oricărui om de pe Terra. Impactul armei nucleare este devastator, după cum s-a văzut încă de acum 8 decenii când au avut loc bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a scos din nou la iveală această amenințare îngrozitoare. În prezent, nouă tari (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistan, Israel si Coreea de Nord) dețin arme nucleare. Rusia si Statele Unite și-au redus arsenalul, dar păstrează mai mult de 90 % din focoasele nucleare operaționale. FANATIK ți-a arătat cum poate declanșa Vladimir Putin un război nuclear. Vezi AICI ce este servieta cu butonul roșu de la Kremlin.

Câte arme nucleare are Rusia. Putin are la dispoziție cel mai mare arsenal din lume

Foto: Hepta.ro

În prezent, arsenalul nuclear al Rusiei ajunge la 4.477 de focoase nucleare care sunt desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă. De asemenea, alte 1760 de arme nucleare ar fi retrase, așteptându-se dezmembrarea lor, conform armscontrol.org.

ADVERTISEMENT

Rusia are în jur de 1.600 arme nucleare desfășurate ca arme terestre, maritime și aeriene. De altfel, Vladimir Putin s-ar baza pe 812 rachete balistice lansate de la sol și aproximativ 576 se află pe submarine nucleare, scrie thebulletin. Inventarul total al armatei ruse ar ajunge la 6.000 de focoase nucleare.

Rusia are proximativ 6.000 de arme nucleare

Foto: Thebulletin.org

Forțele Rachetelor Strategice ale Rusiei folosesc în prezent mai multe tipuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), ținute atât în silozuri nucleare, cât și desemnate unor platforme de lansare mobile.

ADVERTISEMENT

Aproximativ, 95% dintre ele sunt permanent pregătite de luptă, susținea, în decembrie, Valeri Gherasimov, comandantul Statului Major rus. O armă nucleară poate distruge orașe întregi. Se estimează că dacă o astfel de bombă ar lovi un oraș precum New York, peste cinci milioane de persoane și-ar pierde viața instant.

Rusia deține două tipuri de bombardiere care pot lansa bombe nucleare

Tu-160 „Blackjack” și Tu-95MS „Bear-H”  sunt cele două tipuri de bombardiere grele deținute de armata rusă, care sunt capabile să lanseze rachete armate cu focoase nucleare. Ambele tipuri de bombardiere pot transporta rachete de croazieră aer-sol Kh-55 (denumite „AS-15” de NATO) armate nuclear. Totodată, versiunile modernizate pot transporta și noua rachetă de croazieră Kh-102 („AS-23B”).

ADVERTISEMENT

Specialiștii estimează că Rusia are în jur de 60-70 de astfel de bombardiere, se arată într-un raport prezentat în 2022 de Buletinul Oamenilor de Ştiinţă.

Rusia poate lansa arme nucleare de pe submarine

Marina Militară Rusă operează 10 submarine cu propulsie nucleară. Jumătate din acestea sunt din clasa Delta IV, care a fost lansată la începutul anilor 1980, în timp ce 5 fac parte din clasa Borei, intrată în serviciul marinei ruse în anul 2010.

Analiștii de la Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic estimează că submarinele nucleare ale Rusiei ar dispune de aproximativ 608 focoase.

ADVERTISEMENT