News

Putin a OPRIT toate zborurile dinspre Rusia spre Egipt. AFP: “Analiza cutiilor negre ar indica un atentat terorist”

Ipoteza unui atentat terorist in cazul prabusirii avionului companiei rusesti Kogalymavia/Metrojet in Egipt devine in fiecare zi tot mai plauzibila. AFP: Analiza cutiilor negre ale Airbusului...
06.11.2015 | 20:54
Putin a OPRIT toate zborurile dinspre Rusia spre Egipt AFP Analiza cutiilor negre ar indica un atentat terorist
ADVERTISEMENT

Ipoteza unui atentat terorist in cazul prabusirii avionului companiei rusesti Kogalymavia/Metrojet in Egipt devine in fiecare zi tot mai plauzibila. AFP: Analiza cutiilor negre ale Airbusului prabusit in Egipt privilegiaza teoria unui atentat

Analiza celor doua cutii negre ale avionului Airbus 321, apartinand companiei ruse Metrojet (cunoscuta si sub numele de Kogalamavia), care s-a prabusit sambata la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul statiunii egiptene Sharm el-Sheikh, confirma caracterul ‘brusc’ si ‘brutal’ al evenimentului care a provocat intrarea aeronavei in picaj, a declarat pentru AFP o sursa apropiata anchetei.

ADVERTISEMENT

Conform informatiilor relevate de cutiile negre (cea care stocheaza datele privind parametrii de zbor – Flight Data Recorder – si cea a inregistrat discutiile din cabina de pilotaj) totul s-a desfasurat normal atat in privinta instrumentelor cat si a discutiilor dintre piloti pana in minutul 24 al zborului, cand firul ambelor cutii negre s-a intrerupt, fapt care indica de obicei ‘o decompresie exploziva brusca’.

Acceasi sursa mentioneaza ca fotografiile cu resturile avionului sugereaza o multitudine de impacturi provocate de o forta ce actioneaza dinspre interiorul fuselajului, element ce vine in sprijinul teoriei unei explozii. ‘Ipoteza unei explozii provocate de o defectiune tehnica, incendiu sau altceva este extrem de putin probabila, intrucat in acest caz cele doua cutii negre ar fi semnalat ceva si/sau pilotii s-ar fi manifestat’, mai mentioneaza sursa citata.

ADVERTISEMENT

Desii au fost extrem de virulenti in a nega orice implicare a Statului Islamic in prabusirea avionului Metrojet, rusii au luat o masura extrema. Vladimir Putin a anuntat blocarea tuturor zborurilor catre Egipt, dupa ce seful serviciilor secrete rusesti a anuntat ca e preferabil de luat o asemenea decizie “pana cand vom afla adevaratele motive ale prabusirii”, anunta Guardian.

Compania EasyJet a anuntat ca si-a suspendat zborurile spre Egipt, “in urma interventiei autoritatilor egiptene”. Momentan, 3.500 de turisti britanici sunt blocati in Egipt.
Departamentul de Securitate Interna al SUA va cere o intarire a securitatii, posibil incepand de vineri, pe anumite aeroporturi straine care asigura zboruri directe catre Statele Unite, a informat joi ABC News, citand oficiali guvernamentali si din cadrul aviatiei. In plus fata de aceste solicitari, masurile de securitate in discutie includ o verificare mai riguroasa a bagajelor de mana pe cele mai importante aeroporturile din SUA, a precizat televiziunea americana, citand surse oficiale.

ADVERTISEMENT

De altfel, presedintele Barack Obama a declarat joi ca in opinia sa exista “posibilitatea” ca o bomba sa se afle la originea prabusirii avionului rus sambata in Egipt, subliniind insa ca nu are nicio certitudine in acest stadiu al anchetei. Statul Islamic a revendicat doborararea avionului.

Premierul britanic David Cameron s-a intalnit joi cu presedintele egiptean, prilej cu care s-a convenit reluarea zborurilor intre cele doua tari, insa in conditii extrem de stricte. Mai precis, turistii ramasi blocati in Egipt dupa suspendarea zborurilor au avut voie sa urce la bordul aeronavelor doar cu bagaj de mana “de marimea unei genti de laptop”, bagajul de cala urmand sa fie adus o saptamana mai tarziu, cu un zbor special
Informatii interceptate de agenti americani si britanici sugereaza ca la bordul avionului rusesc prabusit sambata in Sinaiul egiptean ar fi putut fi amplasata o bomba, potrivit editiei de vineri a cotidianului britanic Times, citat de Agerpres. Aceasta ar fi fost ascunsa in cala, printre bagaje.

ADVERTISEMENT

Oricum – din cauza aglomeratiei si coruptiei – controalele de securitate nu sunt mereu riguroase pe aeroportul din Sharm el Sheik. Un turist britanic a dezvaluit cum un agent l-a scapat de asteptarea la o coada uriasa, in schimbul unei bancnote de 20 de lire.

“Ne-a dus direct la o poarta cu detector de metale, ocolind toate cozile. El a pus bagajul de mana pe banda rulanta, dincolo de scanner. Noi am fost controlati, dar niciun moment bagajul meu n-a trecut pe la un scanner. Acum, daca stau sa ma gandesc, a fost bizar”.

Intre timp, autoritatile ruse neaga ipoteza unui atentat terorist, cel putin pana la finalizarea anchetei. In schimb, Comitetul pentru Aviatie de la Moscova a suspendat autorizatiile de zbor pentru toate aeronavele Boeing 737 din Rusia – circa 200 de avioane, aproximativ o cincime din flota civila. Nu este clara legatura cu tragedia din Egipt, dat fiind ca aeronava care s-a prabusit in Sinai era un Airbus A321.

Sursă: www.stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT