Vladimir Putin a reluat, joi, la Soci, în cadrul reuniunii Clubului Valdai, teza potrivit căreia Ucraina trebuie să rămână „neutră”, să nu adere la NATO, pentru ca să existe o șansă de încheiere a războiului, aceasta fiind și recunoașterea granițelor post-sovietice ale țării în care a declanșat conflictul.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat, joi, la Soci, stațiune la Marea Neagră, că Ucraina ar trebui să rămână „neutră” pentru a exista o șansă la pace, adăugând că granițele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu dorințele oamenilor care trăiesc pe teritoriul revendicat de Rusia.
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”, a spus Putin. Liderul de la Kramlin a declarat că Rusia a recunoscut granițele post-sovietice ale Ucrainei pe baza înțelegerii că aceasta va fi neutră, scrie Reuters. NATO, condusă de SUA, a făcut cunoscut în repetate rânduri că Ucraina va adera într-o zi la Alianță.
Dacă Ucraina nu ar fi neutră, aceasta ar fi „utilizată în mod constant ca un instrument în mâinile cui nu trebuie și în detrimentul intereselor Federației Ruse”, a mai declarat Putin.
Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina după mai mult de doi ani și jumătate de război. La 14 iunie, Putin a prezentat condițiile sale pentru încheierea conflictului: Ucraina ar trebui să renunțe la ambițiile sale NATO și să își retragă toate trupele de pe întregul teritoriu al regiunilor revendicate de Rusia.
Liderul de la Kremlin, în calitate de agresor al Ucrainei, reia narațiunea falsă potrivit căreia Rusia trebuie să se apere de NATO, care o „înconjoară” din ce în ce mai mult. Rusia este cea mai mare țară din lume, teritoriul său este aproape de două ori mai mare decât cel al Statelor Unite și al Chinei.
Odată cu intrarea Finlandei în NATO în aprilie 2023, granița terestră a NATO cu Rusia s-a mai mult decât dublat. Cu toate acestea, chiar și așa, Rusia împarte doar 11% din granițele sale terestre cu țările Alianței Nord Atlantice. Rusia nu este încolțită de nimeni, cum spune Putin. Ar fi și greu de înțeles cum ar putea fi înconjurată o țară cu 11 fusuri orare.
Pe de altă parte, înainte de acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei din 2014, nu existau trupe multinaționale aliate staționate permanent în partea de est a Alianței. Pe măsură ce anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și destabilizarea estului Ucrainei au schimbat mediul de securitate, NATO a suspendat cooperarea practică cu Moscova, dar a menținut dialogul politic și militar. De asemenea, a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale în țările baltice și în Polonia în 2016.
Kievul a respins însă aceste condiții pus de Vladimir Putin ca fiind echivalente cu capitularea, iar președintele Volodimir Zelenski a prezentat un „plan de victorie” pentru care a solicitat sprijin occidental suplimentar.
„Suntem hotărâți să creăm condițiile pentru o soluționare pe termen lung, astfel încât Ucraina să fie un stat independent și suveran, și nu un instrument în mâinile unor țări terțe și care să nu fie folosit în interesele lor”, a declarat Vladimir Putin.
Întrebat despre viitoarele frontiere ale Ucrainei, Putin a spus: „Frontierele Ucrainei ar trebui să fie în conformitate cu deciziile suverane ale oamenilor care trăiesc în anumite teritorii și pe care le numim teritoriile noastre istorice”.
Ucraina afirmă că nu va avea odihnă până când ultimul soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său, deși chiar și generalii americani afirmă că un astfel de obiectiv ar necesita resurse masive pe care țara nu le are în prezent.