News

„Putin a făcut Ucraina mai anti-rusă decât ar fi putut propaganda americană”. Strănepoata lui Hrușciov, fostul lider al URSS, atacă din SUA

Nina Hrușciova, strănepoata fostului lider al URSS, Nikita Hrușciov, a afirmat că pentru străbunicul ei ar fi fost de neconceput ca un alt lider de la Kremlin să bombardeze Kievul, orașul pe care el l-a reconstruit.
20.03.2022 | 23:15
Putin a facut Ucraina mai antirusa decat ar fi putut propaganda americana Stranepoata lui Hrusciov fostul lider al URSS ataca din SUA
Fostul lider al URSS Nikita Hrușciov/ Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Strănepoata lui Nikita Hrușciov susține că războiul declanșat de Rusia a făcut din Ucraina o națiune mai puternică ca niciodată și mai anti-rusă decât ar fi putut să o facă propaganda americană.

„Respectul vine odată cu frica”

Ea a amintit, într-un interviu acordat pentru The New Yorker, că străbunicul ei, în calitate de prim-secretar al Partidului Comunist din Ucraina în perioada lui Stalin, a fost foarte apropiat de ucraineni și a contribuit la refacerea Kievului după distrugerile suferite în al doilea război mondial.

ADVERTISEMENT

Nina Hrușciova îl acuză pe Vladimir Putin că a ordonat să bombardeze Kievul, un oraș care este socotit drept origine a tuturor rușilor.

Când Putin a devenit președinte spuneam că este groaznic pentru Rusia și perfect pentru ea. Este perfect în sensul că el canalizează complexul rusesc de inferioritate față de Vest, dar totodată canalizează un complex de superioritate pentru că, în același timp, Rusia este o bucată uriașă de pământ. Țara a produs opere de artă incredibile, a contribuit la relațiile internanționale,  nu întotdeauna într-un fel bun, dat a fost totuși decisivă pentru victoria în al doilea război mondial. El canalizează această tulburare de dublă personalitate și asigură rușii că locul lor pe scena lumii va fi recunoscut și apreciat”, a spus Hrușciova.

ADVERTISEMENT

Ea a evocat faptul că Putin a ajuns la putere într-o perioadă în care Rusia trecea printr-o criză profundă și a reușit să o facă din nou respectată.

Însă respectul vine o dată cu frica. Este și o zicală „Dacă îi este cuiva frică de mine, înseamnă că mă respectă”. Din această perspectivă, Putin este tipic, deși i-a luat mult, 22 de ani, să ajungă unde este astăzi, dar nu știam că se va sfârși atât de prost”, a spus Nina Hrușciova.

ADVERTISEMENT

Putin bombardează orașul care stă la originea Rusiei

Ea crede că politica lui Putin reprezintă o ruptură față de tradiția sovietică, inclusiv din timpul când Nikita Hrușciov era secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1953-1964), tradiție care promova la vârful ierarhiei politice și persoane de alte etnii decât cea rusă.

Din această perspectivă, Vladimir Putin este mai apropiat de Ecaterina cea Mare care a pus capăt statului cazacilor din Ucraina. „Ea a fost cea care a luat teritoriul Ucrainei, l-a transformat în Novorossia, noua Rusie, pe care Putin vrea să o creeze din nou”, a spus politoloaga americană.

ADVERTISEMENT

Aceasta susține că rușii au considerat dintotdeauna Ucraina ca o anexă, ca o mică Rusie. „Bineînțeles, toți liderii ruși și toți liderii sovietici au considerat Ucraina sau Rusia kieveană începutul statului rus, dar nu neapărat un stat ucrainean. Dar este important că Kievul era recunoscut ca părinte al tuturor orașelor rusești. De asta este de neconceput că rușii bombardează acum orașul despre care spun că este originea lor”, a spus Hrușciova.

Hrușciov a refăcut Ucraina după războiul cu Germania

Pe de altă parte, rușii au fost constant iritați de dorința unei independențe mai mari a ucrainenilor de maica Rusie. Nikita Hrușciov, pe când era șeful comuniștilor ucraineni, ar fi sprijinit particularismul acestora, până în punctul în care a început să-l enerveze pe Stalin.

Când războiul s-a terminat, el a ridicat Ucraina din cenușă. A reconstruit-o ca republică. A reconstruit Kievul și bulevardul său principal. Exista dinainte, dar el l-a făcut foarte frumos, în stil sovietic (…) Să vezi că un lider de la Kremlin l-a reconstruit și un altul ordonă bombardarea lui, cred că pentru el ar fi fost de neconceput”, a spus Hrușciova despre străbunicul ei.

„America joacă pe mormântul tău”

Revenind la conflictul din zilele noastre, Hrușciova crede că o parte din vina politicii revanșarde a Rusiei sub Vladimir Putin aparține și Statelor Unite care au profitat cât au putut de prăbușirea URSS. „Nu am considerat niciodată America drept un învingător cu grație pentru că, odată ce câștigă, joacă pe mormântul tău”, a comentat Nina Hrușciova adăugând însă că, indiferent de acțiunile SUA pe care Putin le-ar fi putut considera ca o provocare, nu poate fi justificată atacarea Ucrainei.

Totuși, războiul putea fi prevenit dacă, până pe 22 februarie, Volodimir Zelenski ar fi spus rușilor că nu sunt interesați să adere la NATO și că vor să rămână o țară neutră, chiar dacă va fi primită în Uniunea Europeană.

Mi se pare că SUA plusa şi NATO plusa, iar Putin nu clipea. Apoi Putin însuşi a împins şi America nu a clipit, aşa că au ajuns la acest punct. Nu ştiu dacă mai există o cale de ieşire, pentru că se pare că, în acest moment, Putin crede că nu are cu adevărat nimic de pierdut”, a comentat Hrușciova tensiunile dintre Occident și Rusia care au precedat invadarea Ucrainei.

Ucraina, o națiune mai puternică

O altă consecință este instaurarea în  Rusia a unui climat care amintește de marile epurări staliniste din 1937. „Oamenii merg pe stradă și sunt opriți de poliție. Știu persoane care au fost opriți la întâmplare și li s-a cerut să-și arate telefoanele și li s-au citit mesajele primite. Ultima dată când am fost la Moscova, în ianuarie, nu puteai să-ți imaginezi așa ceva (…) Mi se pare că se transformă într-un stat dictatorial absolut în care simt că trebuie să tragă peste ei Cortina de Fier”, a spus descendenta lui Hrușciov.

În al treilea rând, războiul declanșat de Putin va duce la redefinirea națiunii ucrainene drept complet separată de Rusia.

Cândva este o relație apropiată de ruși. Mulți lucrau în Rusia pentru că acolo condițiile economice erau mult mai bune. Erau familii care aveau dublă cetățenie. Cred că asta s-a terminat pentru că acum Ucraina va deveni Ucraina. Deși Putin spune că Vestul creează o Ucraină anti-rusă, el a făcut mai mult pentru Ucraina antirusească decât ar fi putut vreodată propaganda americană pentru că nu poți bombarda o națiune ca să o faci să te iubească. Cred că acum Ucraina, ca națiune, este mai puternică ca niciodată”, a conchis Nina Hrușciova.

ADVERTISEMENT