Fotbal international

Qatar 2022, cel mai controversat Campionat Mondial din istorie: crimă, sclavie şi mită

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, care se desfășoară în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie, intră în istorie drept turneul final cu cele mai multe scandaluri.
16.11.2022 | 14:15
Qatar 2022 cel mai controversat Campionat Mondial din istorie crima sclavie si mita
Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar este cel mai controversat din istorie. foto: hepta
ADVERTISEMENT

World Cup 2022 a rămas în ultimii 12 ani imaginea unui turneu final poleit cu aur, dar putred la interior. Încă din 2010, când Qatar a fost desemnată gazdă a competiției, scandalurile și controversele s-au ținut lanț.

Qatar 2022, cel mai controversat turneu final din istoria Campionatului Mondial

Au fost întâi acuze de mită. Apoi, s-a discutat despre condițiile în care migranții sunt aduși din țări sărace ale Asiei și Africii pentru a lucra în condiții inumane la construirea și modernizarea stadioanelor și infrastructurii.

ADVERTISEMENT

Iar în cele din urmă a venit raportul care a șocat întreaga lume: 6.500 de oameni au murit pentru organizarea Campionatului Mondial din 2022. Toate aceste informații au fost ulterior contrazise de diverse anchete și trimise în lumea miturilor.

Dar imaginea Cupei Mondiale însângerată nu va fi prea ușor de scos din imaginea colectivă. Fiecare are adevărul lui, dar cert este că foarte mulți oameni, inclusiv personalități de elită, au anunțat răspicat că vor boicota acest turneu final.

ADVERTISEMENT

Motivele pentru care Qatar nu fusese inițial luată în serios ca posibilă gazdă pentru World Cup 2022

Încă de la lansarea candidaturii pentru găzduirea World Cup 2022, Qatar a primit voturi de neîncredere și chiar ironii. Au fost multe dubii, unele chiar întemeiate, legate de posibilitatea de a organiza o astfel de competiție în deșertul arab.

La momentul în care a câștigat organizarea World Cup 2022, în 2010, Qatar era pe locul 113 în clasamentul FIFA. Practic, o țară cu tradiție zero pentru sportul rege. Un aspect la care FIFA ținea foarte mult în trecut. Qatar nu câștigase niciodată vreun turneu continental și era o selecționată pe care mulți o cosiderau aproape de nivelul amatorilor. Și, totuși, devenise automat calificată pentru World Cup 2022. De altfel, Mondialul din acest an este primul turneu final care este organizat de o țară care nu a fost niciodată calificată pentru această competiție.

ADVERTISEMENT

Mai departe de lipsa de pedigree în fotbal, Qatar se confrunta și cu alte probleme care ar fi părut că vor face organizarea World Cup 2022 imposibilă. Clima se anunța cea mai grea dintre ele și un impediment greu de învins. Vorbim de una dintre zonele cu cel mai mare grad de umiditate din întreaga lume.

Condițiile de joc se anunțau groaznice. Era imposibil ca World Cup 2022 să se organizeze pe timp de vară, tocmai din cauza condițiilor meteo. Iar mutarea în noiembrie părea o idee imposibil de pus în practică. Nimeni nu și-ar fi putut imagina că se poate organiza Cupa Mondială într-o perioadă în care toate marile campionate și competiții continentale ale cluburilor sunt în plină desfășurare.

ADVERTISEMENT

În plus, turneul final are o tradiție de disputare pe perioada verii, o tradiție pe care fanii din întreaga lume era de așteptat să refuze să o schimbe prea ușor. Dar iată că în cele din urmă s-a întâmplat. World Cup 2022 este gata de start! În noiembrie! La cele mai ridicate temperaturi din istoria fierbinte a acestei competiții. Dar proiectul World Cup Qatar 2022 vine la pachet cu interminabile acuze și controverse.

Phaedra Almajid, femeia care a dat prima lovitură: „Mită de 1,5 milioane de dolari pentru World Cup 2022!”

În 2011, la scurt timp după ce Qatar primea organizarea Campionatului Mondial, a apărut prima acuzație publică. Phaedra Almajid, o femeie ce a făcut parte din echipa media care a lucrat pentru dosarul trimis de Qatar la UEFA, arunca marea bombă: „S-a oferit mită de 1,5 milioane de dolari pentru mai mulți oficiali din țările africane pentru a vota pentru organizarea World Cup 2022 în Qatar”.

Așa cum era de așteptat, asemenea acuze au venit la pachet cu procese și investigații. Ulterior, Phaedra Almajid avea să declare că acuzațiile ei au fost false și le-a făcut doar pentru a capta ceva atenție.

Nu avea însă să fie finalul acestui scandal, deoarece BBC l-a reaprins cu un interviu incendiar. „Am fost practic forțată să renunț la acele acuzații. Am fost amenințată cu procese, iar eu nu aveam nici măcar posibilitatea de a avea un reprezentant legal. Țineți cont că sunt și o mamă singură care se chinuie să crească doi copii, dintre care unul are autism și severe disabilități. Nu pot duce această luptă”, a spus Phaedra Almajid pentru BBC. FBI a intervenit și a interogat mai mulți oficiali qatarezi. Lucrurile s-au mai calmat după o întâlnire pe care Phaedra a avut-o cu un înalt oficial qatarez, chiar în SUA.

Investigațiile Sunday Times, în 2014 și 2015, au reaprins scandalul de mită

Jack Warner, vice-președinte FIFA în perioada în care s-a votat pentru gazda World Cup 2022, ar fi primit dividente în valoare de două milioane de dolari de la o companie cu capital qatarez, conform unui articol publicat în 2014. Ulterior, în 2015, Sunday Times ducea acuzele la un nou nivel. Conform publicației din UK, Bin Hammmam, președinte AFC (Asian Football Confederation) la momentul în care s-au trimis dosarele pentru World Cup 2022, ar fi avut un buget de cinci milioane pentru a mitui mai mulți oficiali FIFA. Ba chiar ar fi angajat un fost agent CIA pentru a îi spiona pe aceștia și a vedea care este reacția lor la propunerile ilicite.

În plus, Al Jazeera ar fi avut un acord secret cu FIFA cu luni înainte ca decizia privind organizarea World Cup 2022 să fie anunțată oficial în favoarea Qatar. Conform acestui contract, Al Jazeera ar fi cumpărat drepturile pentru transmiterea TV a World Cup 2022 pentru 400 de milioane de dolari. Din această sumă, 100 de milioane de dolari ar fi fost oferiți doar dacă turneul final urma să se dispute în Qatar. În plus, Al Jazeera promitea un bonus consistent de 480 de milioane de dolari către FIFA, bani care urmau să fie virați în tranșe de către statul qatarez.

Acuzele de încălcare ale drepturilor omului, o nouă lovitură pentru Qatar 2022

Scandalul de mită din jurul FIFA și World Cup 2022 a fost stins de unul de și mai mari proporții. Au fost voci din ce în ce mai vehemente care acuzau că stadioanele și infrastructura pentru turneul final sunt create cu prețul libertății a zeci de mii de oameni. Se vorbea despre sclavie pe șantierele pe care lucra pentru organizarea competiției.

„Muncitorii nu au contracte și sunt pur și simplu ținuți prizonieri pe aceste șantiere. Nu sunt lăsați să aibă contact cu lumea din exterior și sunt exploatați până la epuizare”, a fost concluzia mai multor publicații importante din întreaga lume, în special în UK. Acuzații care aveau să fie susținute de afirmațiile extrem de grave făcute de ambasadorul nepalez din Qatar: „Muncitorii care vin din țara noastră sunt aici la o adevărată închisoare în aer liber”.

De-a lungul preliminariilor pentru World Cup 2022, selecționate ca Olanda, Germania și Norvegia au avut tricouri de joc speciale pentru a atrage atenția asupra gravelor încălcări ale drepturilor omului practicate pentru organziarea Cupei Mondiale.

„6.500 de oameni au murit pe șantierele qatareze pentru World Cup 2022”, cea mai șocantă acuzație înaintea turneului final! Adevăr sau mit?

În februarie 2021, un articol din The Guardian șoca întreaga lume. „6.500 de oameni au murit pe șantierele qatareze pentru World Cup 2022”, conform raportului publicat de prestigiosul ziar britanic.

Un anunț șocant, care a stârnit cu adevărat furia tuturor celor care oricum îndemnau la boicotarea turneului final. Ulterior, profesorul Mark Owen Jones, specialist social-media, dar și un bun cunoscător al zonei arabe, a explicat motivele pentru care estimarea The Guardian este una departe de realitate.

„Acesta este de fapt totalul de muncitori din Pakistan, Sri Lanka, Nepal, India și Bangladesh care au murit în ultimii 10 ani în Qatar. Mulți dintre ei din cauze naturale. Mulți dintre ei fără nicio legătură cu șantierele pe care s-a creat infrastructura pentru Campionatul Mondial din 2022. 37 de oameni au murit pe aceste șantiere, acesta este adevărul”. Ulterior, inclusiv The Guardian avea să admită că raportul lor a avut la bază exact datele despre care vorbea Mark Owen Jones.

„Drepturile omului ar trebui să aibă cea mai mare pondere în acordarea unui turneu final. Când una dintre țările care s-a remarcat în mod negativ din acest punct de vedere primește acest privilegiu, nu ai cum să nu te gândești la criteriile care au fost aplicate. Eu voi sta acasă și nu voi urmări competiția. Vă îndemn să faceți la fel” – Phillip Lahm, fost câștigător al Cupei Mondiale cu Germania.

World Cup 2022 în cifre

  • A 22-a ediție a FIFA World Cup.
  • 20 noiembrie – 18 decembrie, datele de disputare a World Cup 2022.
  • 32 de echipe se vor lupta pentru câștigarea World Cup 2022. Ultima ediție cu acest format.
  • 48 de echipe se vor califica pentru World Cup 2026, care va fi organizat în Mexic.
  • 64 de partide se vor disputa pe perioada World Cup 2022.
  • 8 stadioane vor găzdui meciuri la World Cup 2022, cel mai mare de 80.000 de locuri, pe care se va disputa finala.
  • 4,4 miliarde de dolari este totalul încasărilor pe care FIFA le-a estimat pentru World Cup 2022.
  • 56% din această sumă, adică 2,6 miliarde dolari, vine din drepturile de televizare din întreaga lume.
  • 1,3 miliarde de dolari, adică 29% din suma totală, vin de la sponsorii competiției.
  • 1,69 miliarde de dolari este suma pe care a investit-o FIFA pentru organizarea World Cup 2022.
  • 1,82 miliarde de dolari a fost suma investită de FIFA pentru organizarea precedentei Cupe Mondiale, în Rusia.
  • 440 de milioane de dolari este suma pe care o împart cele 32 de echipe participante, în funcție de faza competiției în care ajung.
  • 42 de milioane de dolari primește câștigătoarea World Cup 2022.
  • 400 de milioane de dolari este suma alocată selecționatelor participante la World Cup 2018. 38 de milioane de dolari a primit Franța, câștigătoarea competiției.
  • 220 miliarde de dolari a cheltuit Qatar pentru organizarea World Cup 2022.
  • 1,5 milioane de fani sunt așteptați în Qatar pe perioada World Cup 2022.

Haaland și Salah, cele mai mari nume care lipsesc de la World Cup 2022

World Cup 2022 ar trebui să fie despre cei mai buni jucători din lume și lupta lor pentru trofeul suprem în fotbal. Doar că fanii nu vor vedea la lucru în Qatar foarte multe dintre starurile care strălucesc în Champions League. Haaland și Salah sunt cele mai importante nume, după ce Norvegia, respectiv Egipt au ratat califcarea la turneul final.

Luis Diaz, jucătorul lui Liverpool, lipsește și el. Este vedeta Columbiei, selecționată care a ratat în mod uimitor prezența la turneul final. Ibrahimovic, Aubameyang, Kessie, Odegaard, Osimhen, Alaba sunt alți jucători de top care văd World Cup 2022 la TV. Plus toate vedetele Italiei. „Squadra azzurra” este marea absentă de la Campionatul Mondial din 2022.

Pe lângă cei care au ratat calificarea la turneul final, sunt și jucătorii ghinioniști care au suferit accidentări înaintea turneului final. Kante și Jota sunt cele mai importante nume de pe această listă. De pe care mai fac parte și Mike Maignan, Reece James, Alexis Saelemaekers, Pedro Neto sau Ronald Araujo.

ADVERTISEMENT